UA | RU
31 жовтня 2021, 15:49

Підвіз виборців та контрольоване голосування: КВУ назвав основні порушення у день виборів

Фото: з відкритих джерел

У Комітеті виборців України назвали основні порушення, які зафіксували спостерігачі організації під час проведення виборів у місті Харкові та на Черкащині й Херсонщині

Про це йдеться у повідомленні КВУ у Facebook, передає RegioNews.

Так, у виборчому окрузі №197 (Черкаська область) спостерігачі КВУ повідомляють про факти присутності біля виборчих дільниць сторонніх осіб-контролерів, які зустрічають виборців та роблять відповідні відмітки у листах, що нагадують списки виборців.

В організації повідомляють, що у цих листах також вказані т.зв. "коди волонтерів", адреси та телефони виборців. Також у цих списках відмічається інформація про "час підвезення виборців" до дільниць.

Такі факти можуть свідчити про організацію контрольованого голосування, яке може бути частиною механізму підкупу виборців", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, спостерігачі КВУ повідомляють, що такі факти мали місце у с. Дахнівка (в.д. 711030, 711031), с. Нова Дмитрівка (в.д. 710212) та м. Черкаси (в.д. 711069, 711072).

Також, за інформацією спостерігачів КВУ, у день голосування було зафіксовано понад 10 фактів присутності біля виборчих дільниць невідомих осіб, які були одягнуті у брендований одяг, що повторював кольорову гаму, шрифти та стилістику політичної партії "Слуга народу”.

Такі дії є порушенням чинного законодавства, яким заборонено проведення агітації в день голосування. Також наявність осіб у брендованому одязі в стилістиці символіки партії може бути ознакою механізму контрольованого голосування.

В окрузі №184 (Херсонська область) спостерігачі КВУ повідомляють про низку фактів організації т. зв. "народного спостереження” в день голосування, які можуть свідчити про застосування технології підкупу виборців.

Так, на виборчі дільниці приходять виборці, які представляються народними спостерігачами, звертаються до членів виборчих комісій з проханням їх зареєструвати, перебували на дільницях впродовж короткого часу та приймали участь у голосуванні.

У Харкові спостерігачі КВУ повідомляють про наявність незаконної агітації в день голосування. Так, навпроти автовокзалу розміщено матеріали, виконані в стилістиці виборчої кампанії кандидата Ігоря Терехова (на будівлі розміщено напис: "Люби Харків”).

Окрім того, зафіксовано випадки недотримання протиепідемічних норм на виборчих дільницях. У ОВО №197 спостерігачі КВУ вказали на понад 20 фактів недотримання норм щодо протидії коронавірусної інфекції. Як правило, дотримання норм залежить від позиції голови ДВК та його трактування відповідних вимог.

Раніше повідомлялось, що у Черкаській та Херсонській областях правоохоронці фіксують перші повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства на довиборах у Раду. На Черкащині зафіксовано понад 10 повідомлень про порушення виборчого законодавства, а на Херсонщині поліція отримала поки 4 повідомлення.

Нагадаємо, лише за перші чотири години роботи виборчих дільниць у Харкові до правоохоронців надійшло 22 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Особовий склад поліції Харківщини працює у посиленому варіанті несення служби.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Митрополита Святогірської лаври взяли під варту
25 квітня 2024, 10:06
У Харкові частково відновили роботу зруйнованої телевежі
25 квітня 2024, 09:45
На Дніпропетровщині внаслідок російської атаки пошкоджений газопровід
25 квітня 2024, 09:20
У Німеччині відповіли, чи позбавлятимуть чоловіків з України статусу біженців
25 квітня 2024, 08:54
Українській бійці знищили ЗРК "Бук-М1", який готувався до пуску ракет
25 квітня 2024, 08:42
Окупанти обстріляли з артилерії громаду на Миколаївщині: наслідки
25 квітня 2024, 08:30
Росіяни атакували Черкащину: пошкоджений об'єкт інфраструктури, є постраждалі
25 квітня 2024, 08:22
За добу – 104 боєзіткнення: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати окупантів
25 квітня 2024, 08:09
У СБУ показали, як "відключають" російські комплекси спостереження та засоби РЕБ
25 квітня 2024, 06:10
В полі на Харківщині знешкодили близько 250 протипіхотних мін
25 квітня 2024, 03:54