UA | RU
09 вересня 2020, 10:59

ОПОРА пропонує мерам великих міст підписати Кодекс поведінки

Приводом до цього стала політична діяльність мера Одеси Геннадія Труханова
Приводом до цього стала політична діяльність мера Одеси Геннадія Труханова
Рixabay

Представники Громадянської мережі ОПОРА в Одесі пропонують міським головам обласних центрів підписати Кодекс поведінки, що містить основні етичні вимоги з метою запобігти зловживанням адмінресурсом.

Як заявила координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами на Одещині Анастасія Матвієнко, вже перші дні виборчої кампанії показали, що часто неможливо відмежувати політичну активність мерів від виконання ними владних повноважень, передає RegioNews з посиланням на "Укрінформ".

"Пропонуємо підписати Кодекс, що містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та держслужбовців з метою уникнення дій, які можна класифікувати як зловживання адмінресурсом. У разі підписання представники ОПОРИ будуть його моніторити й інформувати суспільство, як його дотримуються посадовці, що підписали цей документ, а також ті, що не підписали", - зазначила Матвієнко.

За її словами, ініціатива підписання Кодексу мерами та іншими посадовцями зумовлена тим, що спостерігачам ОПОРИ було практично неможливо відмежувати, наприклад, політичну активність мера Одеси Геннадія Труханова від виконання ним владних повноважень міського голови.

"Зокрема, зовнішня реклама й друкована продукція із зображенням Труханова брендована у стилістиці та з написом "Довіряй ділам", проте містить звіт про його діяльність за п’ять років на посаді міського голови", - акцентувала координатор ОПОРИ.

Матвієнко зауважила, що в українському законодавстві поки недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адмінресурсів. Для прикладу, посадовцям заборонено агітувати в робочий час за умови, що вони не є кандидатами. Але питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів і партій не врегульовані. Тож при фіксації низки способів зловживання адміністративним ресурсом спостерігачі змушені керуватися міжнародними стандартами, а не українським законодавством.

Координатор ОПОРИ мотивувала ініціативу підписання мерами Кодексу поведінки також тим, що держслужбовці не повинні, згідно з Законом "Про державну службу", демонструвати свої політичні погляди, вчиняти інші дії або бездіяльність, що можуть засвідчити особливе ставлення до політпартій і негативно вплинути на довіру до влади.

Нагадаємо, раніше в ОПОРІ повідомили, що місцеві вибори скасувати неможливо.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У ГУР розповіли про збиття російського літака Ту-22М3: відео
19 квітня 2024, 10:28
Удар по Кривому Рогу: пошкоджений об'єкт інфраструктури
19 квітня 2024, 10:15
Вокзал у Дніпрі відновив роботу: є суттєві затримки потягів
19 квітня 2024, 10:06
Атака по Дніпропетровщині: кількість постраждалих зросла
19 квітня 2024, 09:46
Удар по Дніпру: призупинена робота залізничного вокзалу, є поранені працівники
19 квітня 2024, 09:27
У ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також 15 ракет та 14 дронів
19 квітня 2024, 09:20
Ракетна атака по Дніпропетровщині: у МВС розповіли про кількість загиблих та постраждалих
19 квітня 2024, 09:09
Ситуація на фронті та втрати росіян: інформація від Генштабу ЗСУ на 19 квітня
19 квітня 2024, 08:56
У Ставропольському краї РФ впав літак Ту-22М3, який атакував Україну
19 квітня 2024, 08:43
На Дніпропетровщині у лікарні померла дитина, постраждала внаслідок ракетної атаки
19 квітня 2024, 08:29