UA | RU
26 лютого 2024, 12:06

Зернова криза на кордоні з Польщею — мер Львова запропонував рішення

фото: facebook.com/Ministry.for.restoration

Міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що вирішення експортного конфлікту з Польщею на тлі протестів, очевидне. Посадовець переконаний, що потрібно запровадити повне ембарго на зерно і загалом на усю агропродукцію Росії в Європейському союзі

Про це мер Львова повідомив Telegram, передає RegioNews.

Садовий акцентував на кількості експорту російської агропродукції в ЄС, коли польські фермери протистоять українському зерну на кордоні. Мер зауважив, що 10% на ринку Євросоюзу займають саме товари з РФ.

"Насправді вирішення зернової кризи на польсько-українському кордоні очевидне. Варто тільки запитати: а скільки агропродукції експортує Росія до ЄС?Країна-агресор заполонила понад 10% європейського ринку. Саме російське збіжжя, щедро субсидійоване дешевою нафтою, яку їм і так нема куди подіти, обвалило європейський ринок", — заявив мер.

Садовий наголосив, що Кремль дестабілізував ситуацію та використовує протести на кордоні для власних політичних провокацій у світі.

"Мільйони готівки на інформаційну війну, підтримка проросійських партій, підрив економіки, а в результаті — гримуча суміш, яка здатна знищити європейську демократію зсередини", — підкреслив міський голова.

За словами львівського мера, ворог активно використовує конфлікт між Україною та Польщею, при цьому росіяни ввозять тони зерна в ЄС, яке було викрадене з українських полів на півдні. Частина агропродукції доставляється кораблями, відповідно заблокувати порти значно важче, як вказує Садовий, ніж рух українських фур через кордон.

Посадовець закликав накласти ембарго на російську агропродукцію в Європі.

Нагадаємо, вранці 20 лютого польські фермери посилили протести поблизу ПП "Медика-Шегині". Протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя з вантажного вагону на колії.

Як повідомлялося, наразі заблокованим для вільного руху вантажівок є "Ягодин – Дорогуськ", "Угринів – Долгобичув", "Устилуг – Зосін", "Шегині – Медика", "Рава-Руська – Гребенне" та "Краківець – Корчова". Завдяки послузі "єЧерга" з українського боку кордону немає фізичних черг на виїзд, натомість на територій Польщі на дорозі очікують близько 3 тисяч вантажівок.

Віцепрем'єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков провів термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема, пасажирського транспорту.

Президент Володимир Зеленський звернувся до Польщі та Європейської комісії у зв’язку з блокуванням польськими фермерами пунктів пропуску на спільному кордоні із закликом до діалогу.

Протягом останніх днів зафіксовано уже декілька випадків, коли невідомі висипали українську агропродукцію із залізничних вагонів, заблокованих на кордоні Польщі.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
РФ прагне прорвати українську оборону на Сході, щоб вийти на Курахове та Покровськ – Сирський
06 травня 2024, 19:35
У Кропивницькому загасили масштабну пожежу на хімічному підприємстві: відео
06 травня 2024, 18:53
Війська РФ ударили по селах у Харківському районі
06 травня 2024, 18:08
У Криму українські розвідники знищили російський катер "Мангуст"
06 травня 2024, 17:33
Росіяни обстрілюють Харків та район – ОВА
06 травня 2024, 16:56
У Кропивницькому на підприємстві "Хімрезерв" сталася масштабна пожежа: загинув працівник
06 травня 2024, 16:30
У Чернігові банк "злетів у повітря": фото наслідків потужного вибуху
06 травня 2024, 15:55
На Дніпропетровщині ППО знищила російську ракету Х-59/69
06 травня 2024, 15:10
Паспортні сервіси ДМС України відновили видачу готових документів за кордоном
06 травня 2024, 14:35
Окупанти обстріляли Херсонщину: постраждала одна людина, є руйнування
06 травня 2024, 14:03