UA | RU
11 квітня 2021, 11:09

Полтавська облрада підтримала ініціативу голови ОДА Синєгубова про відновлення ансамблю Круглої площі

Будівлі Дворянського зібрання і Кадетського корпусу область візьме на баланс для відновлення пам'яток архітектури
Будівлі Дворянського зібрання і Кадетського корпусу область візьме на баланс для відновлення пам'яток архітектури
Фото з відкритих джерел

Голова Полтавської ОДА Синєгубов ініціював створення військового ліцею та малої опери, облрада вже підтримала.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Telegrm-канал голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова.

У п'ятницю, 9 квітня, на засіданні сесії Полтавської обласної ради депутатський корпус підтримав ініціативу голови обласної державної адміністрації Олега Синєгубова і прийняв відповідні рішення про наміри взяти будинок Дворянського зібрання (екс-кінотеатр імені Котляревського) і Петровський полтавський кадетський корпус на баланс області для подальшого відновлення зруйнованих пам'яток архітектури.

Обласна влада планує перенести в Будинок Дворянського зібрання Полтавський симфонічний оркестр і побудувати глядацький зал на 500 місць.

На жаль, ми вже маємо негативний досвід, коли в будівлі колишнього кінотеатру Котляревського розташовувалися нічні клуби, кафе, караоке. Ми не проти бізнесу, але ця будівля не була для цього пристосована ні технічно, ні історично. Результат побачила вся країна - архітектурний пам'ятник зруйновано. І бюджет Полтави самотужки не потягне відновлення об'єкта. Наше бачення - в будинку Дворянського зібрання повинна бути мала опера, - зазначив Олег Синєгубов.

Кадетський корпус зараз перебуває у власності Державної судової адміністрації (ДСА). Олег Синєгубов підкреслив, що коштів на 2021 рік для відновлення будівлі та створення Палацу правосуддя в ДСА немає. Тому є пропозиція повернути Кадетському корпусу історичне призначення - відреставрувати і відкрити навчальний заклад - військовий ліцей для дітей 8-11 класів.

Ми провели переговори з Офісом Президента, Міносвіти, міністерством культури, Міноборони, щоб спільно створити навчальний заклад. Ми маємо підтримку на рівні вищого керівництва держави. Проєкт матиме і соціальну складову - у закладі навчатимуться діти військовослужбовців, діти-сироти, - повідомив голова Полтавської ОДА.

Синєгубов упевнений, обласний центр має всі шанси повернути своє унікальне історичне обличчя. Для цього власники архітектурних пам'яток - Полтавська міська територіальна громада та Державна судова адміністрація повинні піти назустріч і прийняти аналогічні рішення про передачу будинків на баланс області. Після цього голова ОДА зможе залучити фінансову підтримку з державного бюджету для реставраційних робіт.

Олег Синєгубов також додав, що область хоче реконструювати і ще одну будівлю ансамблю Круглої площі - Будинок генерал-губернатора, де раніше розміщувалися профспілки, а зараз теруправління ДБР. Голова ОДА під час презентації Стратегії розвитку області на 2021-2027 роки повідомляв, що у планах - відкрити у цій будівлі балетну школу і школу танців.

Я переконаний, що жителі Полтави заслуговують на гарний центр міста - без хаотичних забудов, без руїн. У цьому питанні є підтримка держави, Президента. І чекаємо відповідних кроків від балансоутримувачів зруйнованих пам'яток архітектури, - резюмував очільник області.

Як повідомлялося, Полтавщину планують перетворити на головний медичний центр України. Медицина - пріоритетний напрямок розвитку галузі.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Понад 300 ударів ворога за добу: інформація від Запорізької ОВА про наслідки обстрілів
26 квітня 2024, 08:49
Інтенсивність зростає: Генштаб ЗСУ повідомив про 114 бойових зіткнень за добу
26 квітня 2024, 08:34
Суд обрав запобіжний захід міністру Сольському
26 квітня 2024, 08:16
Телепортувався на той світ: військові показали відео знищення окупанта біля Роботиного
26 квітня 2024, 08:03
Внаслідок обстрілів Херсонщини отримали поранення шестеро людей
26 квітня 2024, 07:49
Тікав від поліції у комендантську годину: в Запоріжжі п'яний водій влаштував ДТП
26 квітня 2024, 04:00
На Львівщині стався вибух у пункті прийому металобрухту: є загиблі
26 квітня 2024, 03:00
Юрист пояснив, за яких умов заброньованому можуть вручити повістку "на відправку"
26 квітня 2024, 02:19
ЗСУ показали, як під Бахмутом знищили російські танки та БМП
26 квітня 2024, 02:00
Мешканець Тернополя відправив за кордон скам'янілості доісторичних істот віком понад 400 млн років
26 квітня 2024, 01:20