UA | RU
30 вересня 2022, 11:20

СБУ разоблачила агента ФСБ в Хмельницкой области

Фото з відкритих джерел

Внаслідок багатоетапної спецоперації Служба безпеки викрила у Хмельницькій області "розконсервованого" агента ФСБ - громадянина Росії, який прибув до України у січні 2022 року

Про це пише RegioNews із посиланням на пресслужбу СБУ.

Чоловік приїхав до України нібито, щоб відвідати родичів. А справжнім завданням у нього було створення розгалуженої агентурної мережі для збору розвідданих та диверсій у західних регіонах нашої держави.

Агент приїхав до України за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення Росгвардії Вітязь полковника Сергія Лисюка. Цей екскомандир російського спецназу входить до найближчого оточення Кремля.

У разі наближення лінії фронту до Хмельниччини він обіцяв російському агенту вивести його на окуповану територію через спецкоридор.

За даними слідства, шпигуном є колишній спецназівець внутрішніх військ Росії, який неодноразово брав участь у бойових діях, зокрема на північному Кавказі. Там він перебував на агентурному зв'язку з ФСБ, але після відставки його перевели в "режим очікування", а "розконсервували", перевівши в Україну.

Оперативники Служби безпеки встановили, що діяльність шпигуна координував кадровий співробітник ФСБ, полковник Євген Петрушин із позивним Гестапо.

У минулому він займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління ФСБ з Дагестану та першого заступника голови КДБ самопроголошеного Придністров'я.

Координуючись із Петрушиним, агент розвідував місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію про стан мобілізації та особливості функціонування стратегічно важливих об'єктів критичної інфраструктури в регіоні.

Для цього зловмисник здійснював приховане спостереження та намагався встановлювати "потрібні" зв'язки з місцевими жителями.

На здійснення розвідувально-підривної діяльності він отримував гроші від своїх кураторів із Росії. Для комунікації використовували закриті канали зв'язку.

Співробітники Служби безпеки вчасно встановили місцеперебування російського агента, задокументували його дії та запобігли реалізації ворожих планів. Йому вже повідомили про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Наразі тривають комплексні заходи щодо притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ затримала колаборанта, який "керував" селом на Київщині під час окупації.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
У СБУ показали, як "відключають" російські комплекси спостереження та засоби РЕБ
25 квітня 2024, 06:10
В полі на Харківщині знешкодили близько 250 протипіхотних мін
25 квітня 2024, 03:54
ВРУ підтримала розмитнення авто в Дії: деталі
25 квітня 2024, 03:00
У спальному районі Запоріжжя перекинувся мікроавтобус
25 квітня 2024, 02:00
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр
25 квітня 2024, 01:14
На Вінниччині чоловіка, який ремонтував каналізацію, на смерть засипало ґрунтом
25 квітня 2024, 00:45
Здетонувала вибухівка: у Миколаєві постраждали п'ятеро рятувальників
25 квітня 2024, 00:05
ДТП на Черкащині: одна людина загинула, ще одна – в лікарні
24 квітня 2024, 22:41
США таємно передали Україні ракети ATACMS, а ЗСУ вже застосували їх
24 квітня 2024, 21:43
Росіяни розстріляли жінку на Херсонщині, а після намагалися спалити її будинок
24 квітня 2024, 21:26