UA | RU
30 листопада 2023, 17:32

Адвокати Кирила Кернеса оприлюднили докази незаконного захоплення влади чиновниками Харківської міськради

Ігор Терехов

Адвокати депутата Харківської обласної ради Кирила Кернеса - сина колишнього мера Харкова Геннадія Кернеса - заявили, що є всі ознаки, які дають підстави зробити висновок, що мер Харкова Ігор Терехов разом із групою посадовців причетний до таємного отримання електронного підпису нині покійного мера Геннадія Кернеса та в 2020 році незаконно став секретарем міської ради, а надалі – виконувачем обовʼязків міського голови. У такий спосіб, за словами юристів, відбулося незаконне захоплення влади у місті

Про це в четвер, 30 листопада, заявила та надала відповідні факти на своїй пресконференції в Києві група юристів Кирила Кернеса, передає RegioNews.

За словами юристів, є всі підстави вважати, що до організації та реалізації захоплення влади, підроблення документів та підписання їх скомпрометованим електронним підписом причетні зокрема Ігор Терехов, його заступники Тетяна Чечетова-Терашвілі й Олександр Новак, голова міської територіальної виборчої комісії Ольга Мозгова, а також заступник директора Департаменту технічного забезпечення Харківської міськради В’ячеслав Фадєйкін.

Юристи зазначають, що 17 вересня 2020 року від імені Геннадія Кернеса створюється новий електронний підпис з IP-адреси, яка належить комунальному підприємству "Міський інформаційний центр", що розташований у Харкові. Вони наполягають, що цей підпис підроблений і створений без відома Кернеса та наводять відповідні факти.

Юристи розповіли, що за день до створення підпису, о 23:30 16 вересня, Кернеса шпиталізували до клініки "Шаріте" в Берліні та направили в реанімацію. Оскільки Кернес перебував у сопорі, тобто предкомі, він не міг рухатись і реагував лише на миготливе світло, тому 17 вересня 2020 року він фізично не міг дистанційно створити електронний підпис, наголосив адвокат Сергій Барбашин і додав, що в палаті Кернеса також був заборонений та неможливий будь-який зв’язок.

"Відповідно до висновків та відповіді доктора медичних наук Німеччини, юриста Бріти Конрад, яка є лікарем та спеціалістом із медичного права, за наявними діагнозами Геннадій Кернес протягом перебування у клініці не міг повною мірою сприймати дійсність, зміст своїх дій, не міг повноцінно виконувати свої посадові обов’язки як мер міста, давати вказівки телефоном, робити заяви, самостійно складати та подавати документи, працювати з ноутбуком, адекватно формулювати, складати складні, юридично значущі тексти та листи", – сказав Барбашин.

Адвокат також підкреслив, що на момент шпиталізації Геннадій Кернес уже мав діючий електронний підпис, який був захищений носієм особистого ключа (флеш-носій). Тобто Кернес міг підписати документи електронним підписом лише тоді, коли до комп’ютера під’єднана його флешка.

Однак 17 вересня, як розповів адвокат, невідомі зайшли до особистого кабінету Кернеса на порталі Національного агентства з питань запобігання корупції, який використовують для подання декларацій, та змінили його електронну адресу.

Адвокат Сергій Барбашин впевнений, що нову пошту створили в Харкові, а Кернес не мав до неї жодного стосунку, як і до входів до реєстру НАЗК. Саме ця електронна скринька, за його словами, надалі використовувалась Ігорем Тереховим зі спільниками для подання фіктивних документів від імені Кернеса й захопленню влади в Харкові.

Юрист також заявив, що посадовці Харківської міськради намагалися замаскувати свої фальсифікації. Тому флешка з новоствореним е-підписом була вивезена до Берліна де її знову використали для входу на портал НАЗК. Однак, за його словами, авторизація на порталі НАЗК була здійснена з IP-адреси у іншому районі міста, ніж клініка "Шаріте".

Колега Барбашина, адвокат Маргарита Немченко додала, що влітку 2023 року державний "Інститут інформації, безпеки і права НАПН України" провів науково-правову експертизу тих обставин, за яких співучасники використовували електронний підпис Кернеса, та дійшов висновку, що створений під час госпіталізації Кернеса електронний підпис був скомпрометований одразу з моменту його створення, тобто 17 вересня 2020 року. Тому, як наголосила юристка, всі документи, які були підписані цим електронним підписом, не мають жодних юридичних наслідків.

Вже 9 грудня 2020 року, як розповіли адвокати, напередодні сесії Харківської міськради, з електронної пошти kernesga@ukr.net, яку невідомі внесли до особистого кабінету Кернеса на порталі НАЗК з допомогою підробленого е-підпису, надійшли пропозиції на призначення Ігоря Терехова секретарем міськради, а також його заступників Новака, Чечетової-Терашвілі та інших.

Адвокати наголошують, що згідно з медичною документацією клініки "Шаріте", Геннадій Кернес уже перебував у маренні, він не піддавався лікуванню з листопада 2020 року. За словами юристів, це свідчить про те, що йому штучно продовжували життя до необхідної дати.

Наступного дня, 10 грудня 2020 року, медики припинили надавати ліки Геннадію Кернесу, який незабаром помер 16 грудня 2020 року, що підтверджує також медична документація "Шаріте".

Група адвокатів Кирила Кернеса вбачає в діях Терехова, Чечетової-Терашвілі, Новака, Фадєйкіна, Мозгової та інших співучасників ознаки складів злочинів, передбачених статтями 109, 358, 361, 364 Кримінального кодексу України. Також їхні дії підпадають також під ознаки статті 255 ККУ.

За результатами проведеного розслідування, Кирило Кернес звертається із заявами, долучаючи всі письмові докази, до Головного слідчого управління Нацполіції України, Офісу Генерального прокурора, ДБР, СБУ для проведення об’єктивного розслідування.

Нагадаємо, раніше син покійного мера Харкова Геннадія Кернеса – Кирило Кернес – звинуватив нинішню владу Харкова у фальсифікації електронного підпису батька для захоплення влади. Кирило Кернес впевнений, що у момент перебування його батька на лікуванні у німецькій клініці "Шаріте" у Харкові була організована масштабна фальсифікація, метою якої було захоплення влади у місті. В організації цього процесу Кирило Кернес звинувачує безпосередньо нинішнього мера міста Ігоря Терехова.

Крім того, Кирило Кернес заявив, що партія "Блок Кернеса – Успішний Харків" після смерті його батька Геннадія Кернеса перетворилася у "закритий кооператив з відстоювання особистих інтересів" та перестала працювати на успіх Харківщини. За його словами, "партія займається дерибаном міста".

Також відомо, що сина Кернеса викликали на допит як свідка після інтерв'ю про смерть батька і захоплення влади в Харкові.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Працівники ТЦК прямо з вокзалу забрали футболіста закарпатського клубу
08 травня 2024, 11:39
Росіяни обстрілюють Харків та Харківський район – ОВА
08 травня 2024, 11:35
На Кіровоградщині росіяни пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури: постраждала 8-річна дитина
08 травня 2024, 11:22
Сумщина потерпає від російських ударів: у поліції показали наслідки нових обстрілів
08 травня 2024, 11:06
Суд заочно арештував ексголову Фонду держмайна Сенниченка
08 травня 2024, 10:42
Коломойському оголосили підозру в замовленні вбивства
08 травня 2024, 10:18
Наслідки ворожих ударів на Київщині: оприлюднено фото та відео
08 травня 2024, 10:12
Авіабомби, ракети, дрони та артилерія: дані Запорізької ОВА про наслідки обстрілів
08 травня 2024, 09:49
РФ завдала ракетних ударів по Прикарпаттю: в ОВА розповіли про цілі ворога
08 травня 2024, 09:27
Ситуація на фронтах та втрати ворога: актуальна інформація від Генштабу ЗСУ
08 травня 2024, 09:11