UA | RU
18 вересня 2021, 10:59

Михайло Добкін: Харків здатний дати всій країні імпульс для розвитку

Максимальний розвиток Україна може почати тільки тоді, коли піде зростання і розвиток на місцях, в містах і в регіонах. І Харків володіє таким потенціалом, що може показати напрямок розвитку для всієї країни

Про це в ефірі програми "Точка зору" на Харківському телеканалі "Р1" заявив лідер ГО "Наш Дім – Харків", Харківський міський голова у 2006-2010 роках Михайло Добкін.

За його словами, сьогодні видно, що максимальний розвиток Україна може отримати тільки тоді, коли розвиватиметься не тільки столиця, а й піде зростання і розвиток на місцях.

"Сьогодні Київ живе своїм життям, Харків – своїм, Одеса – своїм, Дніпро – своїм. І Київ вважає, що те життя, яке є в Києві, воно, напевно, поширюється і на всі інші міста. Але це не так. І, не розуміючи регіональних проблем, центральна влада робить багато помилок", – зазначив Михайло Добкін.

Нинішні вибори, впевнений політик, можуть відкрити для Харкова можливість "дати новий поштовх, новий розвиток, бути одним з перших, хто почне і сам відроджуватися, і відроджувати країну в цілому, яка, на жаль, поки перебуває в не зовсім хорошому стані".

"Основні правила в країні створює центральна влада – Верховна Рада, Кабінет міністрів і президент, але дуже багато залежить від місцевої влади... Я вважаю, що такі міста, як Харків, мають право показувати перспективу зростання, підлаштовувати під цю перспективу центральну владу, щоб вона обслуговувала потреби таких міст, як Харків. Адже ми бюджет наповнюємо, ми його не споживаємо", - зазначив Михайло Добкін.

За його словами, Харків також "здатний своїми особливими перевагами залучати інвесторів, які будуть давати вже перспективи на місцях нашому бізнесу і тим людям, які хочуть створювати й працювати".

На запитання, чи може мер міста диктувати умови центральній владі, Михайло Добкін відповів: "Нам не треба диктувати. Нам потрібно підказувати, як правильно. Ми на місцях краще знаємо, що потрібно зробити в Києві для того, щоб розвивалися регіони. Диктувати – це вступати в протиріччя, напевно, зараз не той час, не ті можливості".

При цьому політик додав, що "чути будуть тільки тих міських керівників, які мають авторитет і користуються довірою людей, які його обрали. Геннадія Кернеса чули, Кушнарьова чули, Добкіна весь час чули".

Нагадаємо, раніше Михайло Добкін заявляв, що відродження промисловості України розпочнеться з Харкова. За його словами, бюджетна децентралізація сьогодні дозволяє концентрувати в місцевих бюджетах більше коштів, ніж раніше, "не треба більше їхати до Києва і вибивати собі гроші". "Розвиток і відновлення країни в цілому піде з регіонів. Там, де люди знайдуть способи виживання, використовуючи ресурс вже не державний, а можливості, які дають органи місцевого самоврядування", - заявив політик.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики