UA | RU
27 лютого 2024, 20:12

Шуляк пояснила, як економіка України виграє від національного кешбеку у відбудові знищеного житла

Українська економіка може отримати кумулятивний ефект у розмірі до $60 млрд від взаємодії програми державних компенсацій єВідновлення та національної програми кешбеку “Купуй українське”, яку анонсував президент. Це можливо за рахунок використання українцями вітчизняних матеріалів у відбудові - обираючи будівельні матеріали українських виробників при відновленні своїх домівок за кошти програми єВідновлення, частину грошей громадянам можуть почати повертати на спеціальну карту

Про це розповіла Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

Парламентарка пояснила - синергія державних програм, направлених на відновлення і відбудову, дозволяє прискорити ці процеси і зробити їх більш ефективними. Зокрема, поєднання єВідновлення і державної програми пільгової іпотеки єОселя, підтримане парламентом наприкінці минулого тижня, дозволить українцям мати більше можливостей для придбання нового житла. А поєднання єВідновлення з анонсованим кешбеком "Купуй українське” дозволить стимулювати перезапуск багатьох важливих процесів, починаючи від виробничих потужностей і завершуючи створенням нових робочих місць і сплатою багатомільйонних податків в державний бюджет.

За словами Шуляк, згідно з дослідженням "Локалізація відновлення в Україні”, проведеного ГО "Інститут Міжнародних Економічних Досліджень" у партнерстві з ДП "Укрпромзовнішекспертиза”, до повномасштабного вторгнення 90% всіх будівельних матеріалів вироблялися в Україні. Зараз виробничі потужності вітчизняних виробників будівельних матеріалів поки що завантажені лише на 20-35%. Серед проблем — падіння попиту, наявність дешевого фальсифікату і багато інших факторів. Існує й проблема з відсутністю чи недостатньою кількістю вітчизняного скла, газобетону, сухих будівельних сумішей. При наявності певних ризиків - це перспективна можливість стати першими у виробництві товарів, які наразі не виробляються в Україні, вважає Шуляк.

"Фінансовий профіт вітчизняної будівельної галузі від відновлення України прогнозовано становитиме $65 млрд. Причому $5,5 млрд з них зможуть піти на сплату податків, щонайменше $1,5 млрд – до Пенсійного фонду. Крім цього, це близько 100 тисяч робочих місць. А це, своєю чергою, пожвавить і сферу послуг, і торгівлю, і інші супутні галузі. Нагадаю, що ще до війни будівельний мультиплікатор в житловій сфері, за різними оцінками, становив від 6,5 грн до 7,8 грн ВВП. Тобто кожна гривня, витрачена, в спорудження житла, приносила приблизно 7-8 грн ВВП країни”, - підкреслила Олена Шуляк.

Вона додала, що на рівень використання українцями вітчизняних будівельних матеріалів безперечно впливатиме їх якість. Тому з фальсифікатом будівельної продукції допоможе боротись імплементація 305 регламенту ЄС, а також е-кабінет виробника будівельної продукції, який запустили минулого року. Це дає можливість в одному місці мати доступ до даних про якість та показники будматеріалів, які зокрема використовуються в програмі єВідновлення. В е-системі виробники можуть вказувати параметри своєї продукції, такі як зносостійкість, екологічність, клас енергоефективності та безпекові характеристики.

Більше того, наголосила Шуляк, 16 лютого Кабмін включив будівельні матеріали до переліку продукції, за якою здійснюється державний ринковий нагляд. Органом, який здійснює державний ринковий нагляд за якістю будматеріалів, визначено Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ).

Народна депутатка також повідомила, що наразі програма кешбеку знаходиться на стадії розробки - готуються фінансові і технічні параметри українського кешбеку. Але важливо, щоб програма "Купуй українське” змогла запрацювати до кінця 2024 року, оскільки це дозволить залишити українські гроші в Україні.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні найближчим часом запрацює програма національного кешбеку "Купуй українське". За нею громадяни зможуть отримувати частину коштів, витрачених на товари вітчизняних виробників.

Раніше голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що уряд ухвалив експериментальне положення щодо зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях. Першим у цьому експерименті обрали місто Мелітополь.

Також раніше повідомлялося, що через великий масштаб руйнувань є населені пункти, які, можливо, не будуть відновлювати після війни. Очільниці партії "Слуга народу" Олена Шуляк назвала низку таких населених пунктів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності