UA | RU
19 листопада 2020, 20:01

Через "чорні" рубки лісу Україна цього року втратила чверть мільярда гривень

Найбільші збитки через це – 37 млн грн – у Вінницькій області
Найбільші збитки через це – 37 млн грн – у Вінницькій області
Фото з відкритих джерел

Внаслідок вирубки лісу довкіллю протягом 10 місяців 2020 року завдано 234,4 млн грн збитків. За цей час Держекоінспекцією складено 2234 протоколи про адмінпорушення на суму понад 816 тис. грн.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Державну екологічну інспекцію України.

За 10 місяців цього року за незаконну вирубку лісу розраховано 234,4 мільйона гривень збитків. Про це повідомили в Державній екологічній інспекції (ДЕІ).

Найбільших збитків нанесено вирубкою дерев у Вінницькій області — понад 37 мільйонів гривень, — проінформував голова ДЕІ Андрій Мальований.

Мальований наголосив, що сума збитків розрахована лише за офіційно зафіксовані вирубки. Дуже багато випадків знищення лісу сьогодні приховується від ДЕІ лісгоспами.

Реальна цифра шкоди — значно вища. Сьогодні колосальні масштаби вирубок приховуються лісгоспами. Під час санітарної рубки лісники нерідко видаляють здорові дерева, маркують, як дрова, і офіційно продають за копійки. А справжня сума йде у кишені працівників лісгоспу, — пояснив Андрій Мальований.

Для того, щоб "чорні лісоруби” припинили порушувати природоохоронне законодавство і рубати дерева, необхідно затвердити вищі штрафи та нові такси для розрахування збитків, вважають у ДЕІ.

"Сьогодні порушник зобов’язаний сплатити всього 42 гривні за незаконне видалення дерева діаметром до 10 сантиметрів. Такси, за якими розраховується розмір збитків, застаріли", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що мізерними залишаються і суми штрафів за вирубку лісу — це 510-1020 грн. Щоб застерегти потенційних порушників від протиправних дій, санкції необхідно переглядати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Львівщині поліцейські викрили "схему" по незаконній вирубці лісів.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...