UA | RU
31 січня 2024, 17:48

Пронін Філіп Євгенович

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації
Начальник Полтавської обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Народився 29 вересня 1982 року в Києві.

Освіта

Закінчив Київський національний економічний університет, спеціальність – Міжнародна економіка, магістр (2005). Також отримав диплом юриста в приватному вищі "Фінансово-правовий коледж".

Кар'єра

Інформації про кар'єру Філіпа Проніна небагато, й вона радше нагадує суху біографічну довідку. Оскільки до свого призначення на Полтавщину він працював державним службовцем на непублічних посадах.

2003-2004 – працював на посаді податкового та фінансового аналітика у приватному секторі.

2005-2008 – головний спеціаліст Департаменту аналітичної роботи в Державному комітеті фінансового моніторингу України. Спеціалізувався на фінансових розслідуваннях, пов’язаних із діяльністю банківських установ, державними монополіями, незаконним відшкодуванням ПДВ.

2008-2010 – працював в українському офісі компанії KPMG. Відповідав за створення та розвиток групи незалежних фінансових розслідувань. Діяльність підрозділу була зосереджена на корпоративній розвідці, фінансових розслідуваннях та протидії відмиванню коштів.

2010-2017 – заступник директора Департаменту фінансових розслідувань – начальник управління аналізу ризиків та типологічних досліджень у Державній службі фінансового моніторингу України.

В офіційній біографії зазначається, що Пронін представляв Україну на мінських переговорах щодо порушення росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Деталей про цей аспект роботи Проніна у відкритих джерелах немає.

2017-2020 – начальник Управління виявлення та розшуку активів Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

2020-2023 – заступник голови АРМА. Координував такі напрями, як виявлення та розшук активів, міжнародне співробітництво, інформаційні технології. Свого часу в ЗМІ повідомлялося, що спеціалісти АРМА, яких координує Пронін, сприяли розслідуванню СБУ, в межах якого оголошено підозру підсанкційному олігарху з рф Михайлу Шелкову, який причетний до схем прихованого постачання української титанової сировини до росії. А також розшукали "приховані" активи олігарха та вже екснардепа Вадима Новинського на 10,5 млрд грн, серед них – готельний комплекс у центрі Києва та морський торговельний порт "Очаків".

У велику політику Філіп Пронін потрапив восени 2023 року, коли пішов на стрімке підвищення й очолив Полтавську область. Щоправда, тоді з його призначенням стався невеличкий казус.

Кандидатуру Проніна на посаду начальника Полтавської обласної військової адміністрації погодив Кабінет міністрів 5 вересня, однак безпосередньо президент призначив його лише через місяць, 10 жовтня. Полтавські ЗМІ, посилаючись на свої джерела, причиною такої затримки називали той факт, що в Проніна виникли проблеми з Національним агентством із питань запобігання корупції (НАЗК) через те, що той, мовляв, не повідомив про наявність конфлікту інтересів під час роботи в АРМА.

Іще через місяць після офіційного призначення, 10 листопада 2023 року, ця інформація підтвердилася. НАЗК публічно викликало Проніна для ознайомлення з протоколом про адміністративне правопорушення та зазначило, що він уже неодноразово ігнорував запрошення національного агентства. У НАЗК говорять, що Філіп Пронін з початку лютого 2022-го і до кінця січня 2023 року тричі погоджував надбавку в розмірі 330% від окладу за інтенсивність праці та за виконання особливо важкої роботи для свого керівника — голови АРМА Дмитра Жоравовича. Держслужбовець погоджував розміри надбавок як виконувач обов’язків голови АРМА в період відпустки Жоравовича. НАЗК вважає, що погоджуючи розмір виплат надбавок, у Філіпа Проніна міг бути особистий інтерес щодо збереження сприятливих для себе відносин зі своїм керівником Жоравовичем.

Сам Пронін тоді заявив, що ознаки корупційного правопорушення в його діях як державного службовця відсутні, а заяви НАЗК він вважає абсолютно безпідставними і такими, які потребують спростування з їхнього боку. В березні 2024 року Шевченківський районний суд Києва закрив провадження щодо притягнення до адміністративної відповідальності Філіпа Проніна.

Окремі джерела полтавських медіа пов'язують самого Проніна та щонайменше двох його замів із Олегом Татаровим, заступником керівника Офісу президента, який нібито і пролобіював їхнє призначення на посади в Полтавську ОВА.

Критика

Філіп Пронін за час роботи в АРМА потрапляв у публічні скандали з можливим присмаком корупції.

Так, за версією деяких видань, на момент призначення заступником голови АРМА в 2020 році Пронін не мав необхідної кваліфікації, а саме пʼяти років стажу роботи в сфері права. Однак його призначення начебто лобіювали тодішній прем’єр-міністр Олексій Гончарук та міністр юстиції Денис Малюська.

В 2022 році АРМА звинувачували в неефективній діяльності. Мовляв, ефективність функції розшуку, яку курирував Пронін, становила всього лиш 0,2%. Тобто саме стільки розшукуваного майна фактично передали в управління АРМА. Проте сам Пронін нібито щомісячно отримував за свою роботу 100 тис. грн зарплати та донарахування в розмірі 460% за інтенсивність праці.

Корупційні скандали

Юрист та експерт у сфері антикорупційної політики, засновник організації StateWatch, яка викриває неефективні витрати органів публічної влади, Олександр Лємєнов заявляв, що Філіп Пронін причетний до корупційних махінацій, які стосуються управління активів АРМА. Так, у 2022 році АРМА продала 2,2 тис. тонн хлориду калію за 39 млн грн, тоді як його ринкова вартість становить більш як 140 млн. Розтрата могла бути значно більшою. Оскільки в управління АРМА тоді передали загалом 53 тис. тонн хлориду калію, вартість якого оцінювали в 3,4 млрд грн. Цей заарештований актив розділили на менші лоти, щоб продати, ймовірно, зі штучною "знижкою" у 70%. Держава могла не отримати 2,5 млрд грн прибутку.

Лємєнов наводить й інші приклади можливої корупційної складової. У січні 2022 року АРМА продала врожай кукурудзи за ціною, яка була в 6,5 разів нижчою за ринкову. Хоча АРМА не мала права взагалі вчиняти будь-які дії з кукурудзою, оскільки суд скасував арешт цього майна. Відповідний акт складав на той час Пронін. НАБУ розпочало розслідування, його результати наразі невідомі. 

Також Пронін, як зазначав Лємєнов, під час роботи в АРМА свідомо затягував відповіді на запити правоохоронців, щоб "підозрювані встигли приховати свої незаконні активи", або надавав відповіді з грифом "для службового користування", які неможливо долучити до справи. Разом із тим АРМА, в особі Проніна, мала доступ до ЄРДР. Лємєнов припускає, що доступ до реєстру потрібен був Проніну для задоволення "комерційних" інтересів, аби мати можливість сповістити фігурантів кримінальних проваджень.

Наприкінці 2021 року СБУ повідомила, що викрила масштабну корупційну схему в АРМА. Керівник установи та його заступник незаконно вивели майже $400 тис., які перебували в управлінні. На той момент т.в.о. керівника АРМА був Віталій Сигидин. Його заступники – Володимир Павленко і Філіп Пронін. Серед імен фігурнатів справи ЗМІ називали тільки Сигидина та Павленка, які були відсторонені від посад. Чи був сам Пронін безпосередньо причетний до цієї схеми, достеменно невідомо.

У 2020 році керівництво АРМА, до якого входив Пронін, звинувачували у передачі великого пакету акцій спільного російсько-українсько-турецького ПАТ "Газтранзит" (раніше належало російському "Газпрому") до "Нафтогаз Україна" в інтересах Андрія Коболєва. Профільний Комітет з питань антикорупційної політики ВРУ та правоохоронці звинуватили керівництво АРМА у службовому зловживанні, що призвело до ймовірної  розтрати коштів.

У жовтні 2018 року львівські ЗМІ звинувачували Проніна у змові, яка призвела до зриву опалювального сезону в Новояворівську та Новому Роздолі. В ЗМІ були оприлюднені аудіозаписи (записи в мережі більше не доступні) розмов Проніна з директором ТОВ НВП "Енергія-Новояворівськ" Андрієм Гнатушем. Записи нібито доводили, що Пронін блокував для ТЕЦ можливість закупати пальне і подавати гарячу воду та опалення для споживачів.

Централізація регіональної влади

Місцеві ЗМІ наприкінці минулого року підмітили новий факт у політичному житті Полтавської області. Президентська вертикаль у регіоні, яку представляє Філіп Пронін, почала перебирати на себе основні важелі керування. Насамперед мова йде про розподіл бюджетних коштів.

Подейкують, що Пронін спровокував непублічний конфлікт із Полтавською обласною радою та її головою Олександром Біленьким. Приводом стало те, що Пронін одноосібно, без голосування депутатів облради підписав обласний бюджет Полтавщини на 2024 рік. Закон дає змогу начальникам ОВА у військовий час самостійно ухвалювати такі рішення, однак, як зазначають журналісти, так керівники Полтавщини ніколи до цього не робили.

Незадоволення керівництва облради щодо підписання бюджету начальником Проніним підсилилося й тим, що керівництво обласної адміністрації проігнорувало засідання останньої в 2023 році сесії облради, яка за усталеною традицією збирала всіх керівників ОВА та облради. Ні самого Проніна, ні його заступників там не було, камера зафіксувала пусту залу.

ЗМІ відмітили, що керівництву облради доведеться звикати до того, що Пронін не буде брати участі у засіданнях сесій і, більше того, матиме протилежне бачення пріоритетів у спрямуванні бюджетних коштів.

Перші паростки конфлікту зародилися ще восени 2023-го року, коли Пронін заблокував обласному підприємству "Полтававодоканал" (перебуває в підпорядкуванні облради та постачає воду жителям Полтави) можливість узяти кредит на випадок непередбачуваних аварій. Тоді журналісти повідомляли, що через економічно необґрунтовані тарифи в "Полтававодоканалі" утворився великий касовий розрив. Це призвело до того, що підприємство залишилося без оборотних коштів. На випадок аварії, коли діяти потрібно терміново, планували скористатися овердрафтом – короткостроковим кредитом, який дає змогу здійснювати розрахунки, коли коштів на поточному рахунку недостатньо.

Наразі обидва чиновники – Філіп Пронін й Олександр Біленький – практично разом не з'являються на спільних заходах ОВА та облради.

Родина

Дружина – Наталія Проніна. Мають дочку Аріну та сина Марка.

Пов'язані компанії

Відповідно до даних із відкритих реєстрів, Філіп Пронін із 5 серпня 2019 року є засновником та директором громадської організації "ЦЕНТР МІЖНАРОДНИХ ПРОЕКТІВ". Заснував ГО спільно з дружиною. Чим займалася ця організація, невідомо. Інформації про це у відкритих джерелах немає.

Дружина Наталія Проніна – ФОП. Спеціалізація, яка офіційно зазначена в реєстрах, – консультування з питань комерційної діяльності й керування. Також Наталія Проніна пов’язана в минулому з телеканалом "ІНТЕР". У 2013 року її призначили на посаду голови ревізійної комісії телеканалу, однак до якого часу вона обіймала посаду – невідомо.

Статки

Родина Проніна має переконливий список нерухомості: дві квартири в Києві площами майже 190 кв. метрів і 150 кв. метрів. На дружину Проніна записана ще одну квартира в столиці, але чиновник не вказує в декларації її площу і коли її придбали. Мовляв, дружина не надала такої інформації. Є у Проніна ще квартира площею 42 кв. метри в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області.

На дружину також зареєстровано два офіси в Запоріжжі загальною площею майже 250 кв. метрів. У власності Проніна є ще земельна ділянка площею 800 кв. метрів у Києві.

У 2022 році та неповному 2023 році Філіп Пронін на посаді заступника голови АРМА заробив майже 2,9 млн грн. Про доходи дружини Пронін нібито нічого "не знає", адже вказав у декларації, що вона не надала йому таку інформацію, хоча займається підприємницькою діяльністю й має основне місце роботи, яке теж невідоме. Нерухомості чи автівок під час війни чиновник не купував. На його дружину записано два автомобілі: BMW X4 (2019 року випуску) та BMW 730LD (2017 року випуску).


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Окупанти за добу обстріляли 22 населені пункти Херсонщини
02 травня 2024, 09:39
Росіяни за добу понад 350 разів атакували Запорізьку область
02 травня 2024, 08:31
Росіяни посилили атаки на Авдіївському напрямку: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати окупантів
02 травня 2024, 08:12
Зеленський провів кадрові перестановки в обласних управліннях СБУ
02 травня 2024, 07:20
Кількість постраждалих від ракетної атаки по Одесі зросла до 14: фото та відео з місця влучання
02 травня 2024, 06:24
Працівника запорізького ТЦК судитимуть за незаконну мобілізацію автомобілів
02 травня 2024, 05:10
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
Зарубав сокирою та хотів спалити: на Житомирщині чоловік жорстоко вбив матір
02 травня 2024, 03:45
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »