UA | RU
26 січня 2024, 15:06

Гончарук Олексій Валерійович

Член Наглядової ради "Укроборонпрому", колишній прем’єр-міністр України
Член Наглядової ради "Укроборонпрому", колишній прем’єр-міністр України

Профіль у Facebook

Сторінка Wikipedia

Народився 7 липня 1984 року в Жмеринці на Вінниччині.

Освіта

Закінчив середню школу №2 в місті Городня Чернігівської області з золотою медаллю. Гончарук має три вищі освіти – МАУП за спеціальністю Правознавство, Нацакадемія держуправління при Президентові України за спеціальністю Державне управління та Києво-Могилянська бізнес-школа, а ще – недержавний "Аспен Інститут Київ".

Сам Гончарук раніше заявляв, що має диплом юриста "недержавного зразка", через що став свого часу об'єктом насмішок у мережі.

Кар'єра та політична діяльність

До 2014 року працював юристом у різних компаніях, обіймав там керівні посади, а також займався громадською діяльністю. Наприклад, був очільником громадської організації "Асоціація допомоги постраждалим інвесторам", що допомагала громадянам, яких ошукали забудовники. В мережі навіть збереглося відео від 2012 року, де Гончарук бере участь в акції протесту.

Перші кроки в політиці Олексій Гончарук намагався зробити в 2014 році після Революції гідності. Тоді на виборах до Верховної Ради він балотувався від партії "Сила людей" під першим номером у списку. Втім, намагання стати нардепом для Гончарука видалися безуспішними – партія набрала 0,1%.

Вже за рік, у 2015-му, Гончарук очолив Офіс ефективного регулювання (BRDO), що робила глибоку аналітику економічних та інших процесів у державі, допомагаючи в такий спосіб впроваджувати реформи в Україні та вичищати вітчизняне законодавство від радянських норм. Цю роботу BRDO на чолі з Гончаруком оцінювали дуже високо, адже Офіс запропонував низку ефективних ініціатив, які знайшли підтримку в залі парламенту, й були імплементовані.

До речі, саме з цієї організації вийшло чимало нинішніх політиків, наприклад, чинний віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков чи глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Також за часів президентства Петра Порошенка встиг Олексій Гончарук побути й позаштатним радником тодішнього міністра економічного розвитку та торгівлі Степана Кубіва.

Намагання Олексія Гончарука потрапити у велику політику увінчалися успіхами після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента України навесні 2019 року. Вже наприкінці травня того ж року Гончарука призначили заступником голови Офісу президента Андрія Богдана. В ОП Олексій Гончарук відповідав за економічний розвиток та продовження реформ у країні.

Того ж 2019 року він також став членом Національної ради реформ та членом Національної інвестиційної ради, а влітку його призначили членом Національної ради з питань антикорупційної політики.

На стрімке підвищення молодий політик пішов уже в серпні того ж 2019 року, коли став прем’єр-міністром України. На момент обрання йому виповнилося всього 35 років.

Новий очільник уряду одразу почав будувати імідж дуже відкритого та прогресивного можновладця. Він міг вести засідання Кабміну в сорочці із закоченими до ліктів рукавами, чого раніше не робив жоден прем’єр-міністр. Запам’ятався Гончарук і тим, що їздив Кабміном на самокаті. Сам він заявляв, що коридори в будівлі уряду такі довгі, що ними можна пересуватися таким видом транспорту.

Уряду на чолі з Гончаруком також довелося стати фронтменом певних непопулярних рішень. Наприклад, тоді Кабмін погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. Щоправда, фактично реалізувати це ні тоді, ні зараз так і не вдалося. За прем’єрства Олексія Гончарука також дали старт ринку землі.

Втілити в життя інші суттєві плани на посаді очільника уряду політик просто не встиг. Гончарук увійшов в історію України не тільки як наймолодший прем’єр-міністр, а і як очільник уряду, який найменше пробув на посаді – лише півроку. Вже у березні 2020 року Верховна Рада звільнила Гончарука.

"Гончарук-гейт"

Фактично причиною відставки стали аудіозаписи, на яких зафіксована розмова групи людей із голосами, схожими на голоси самого Гончарука, тодішньої міністерки фінансів Оксани Маркарової (зараз посол України в США), заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової та міністра економіки Тимофія Милованова.

Під час цієї бесіди Гончарук начебто називає себе "повним профаном в економіці", а також заявляє, що в президента Володимира Зеленського "примітивне розуміння економічних процесів". Також Гончарук під час бесіди начебто казав, що президенту потрібно пояснити, чому зміцнилась гривня. Мовляв, до виборів у 2019 році гривню сильно розкачували, а після того, як Зеленський став президентом, гривня почала укріплюватися й українці побачили, що боятися немає чого, адже є сильний президент. Гончарук додав, що на той час у президента не було цього в голові й потрібно йому все показувати, щоб все мало реалістичний вигляд.

"Поки у президента в голові не буде відповіді на це питання – в нього буде пусте місце там…", – казав тоді Гончарук.

Саме після цього скандалу Гончарук написав заяву, але Володимир Зеленський її не прийняв, сказавши, що дає уряду Гончарука ще один шанс, однак згодом парламент прийняв його відставку.

Із весни 2020 року, коли Гончарука все ж звільнили з посади голови Кабміну, він зник із політичних радарів та деякий час жив у США.

Робота під час повномасштабного вторгнення

Олексій Гончарук переконує, що повернувся до України ще перед початком повномасштабного вторгнення росії, а вже під час великої війни "фокусувався на розробці та застосуванні українських дронів різного типу. Фактично живу в "світі інженерів та військових", а також реалізовував "ряд інших проектів, про які зможу говорити після перемоги".

Станом на початок 2024 року він очолює наглядову раду громадської організації "Аеророзвідка", яка, за словами Гончарука, надзвичайно багато робить для розвитку ситуаційної обізнаності, впровадження принципів мережецентричної війни та стандартів НАТО в Україні.

Наприкінці грудня 2023-го року Кабінет міністрів затвердив новий склад Наглядової ради державного концерну "Укроборонпром", куди ввійшов і Гончарук, якого запросив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин.

Джерела RegioNews стверджують, що Гончарук невдовзі може очолити "Укроборонпром", замінивши на цій посаді Германа Сметаніна.

Інші факти

В інтернеті є архівне відео з Гончаруком, який до політичної кар'єри знімався в масовці ток-шоу "Про життя", на якому обговорювалися любителі невиправданого екстриму в Києві – ролик, датований 2012 роком.

Вже в 2016 році чиновник відвідав у Києві концерт рок-гурту "Сокира Перуна", який був організований для ветеранів АТО/ООС на Донбасі, присвячений до Дня захисника України. Гончарук тоді вийшов на сцену та сказав кілька слів для присутніх.

Незважаючи на те, що візит був неофіційним, він викликав критику з боку деяких нардепів. Пізніше прем'єр розповів, що на концерті "не слухав" виступи груп.

Родина

Батько – Валерій Гончарук був військовим, служив в Іраку. Мати – Тетяна Гончарук, медик. Коли Олексію було 16 років, мати поїхала на заробітки до Італії, де живе і досі. Під час пандемії ковіду мати Гончарука працювала в одній з міланських лікарень.

Має молодшого брата.

Батько загинув у 2003 році в ДТП. Пізніше Олексій Гончарук згадував, що батька могли б врятувати, якби служба екстреної медицини працювала краще. Цим він пояснював прагнення покращити роботу "швидких" під час своєї роботи в уряді. Тому реформа екстреної медицини була однією головних тем уряду Гончарука. У державному бюджеті на 2020 рік на це було закладено близько 6 млрд грн, на які уряд Гончарука планував обладнати 200 приймальних відділень екстреної допомоги по всій Україні, які вже пізніше реалізували в межах президентської програми "Велике будівництво".

Цікавинки з декларації

У декларації на посаду прем’єр-міністра України зазначив, що у 2018 році мав дохід майже у 1,9 млн грн, збережень готівкою 36 тис. євро й 84 тис. доларів та авто Jaguar моделі Х-Type (2007 року випуску).


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »