UA | RU
20 травня 2020, 16:47 460

Миколаєнко Володимир

Екс-міський голова Херсона
Екс-міський голова Херсона

Народився 8 квітня 1960 року в р. Херсон.

Профіль Facebook

Освіта

1979 р. закінчив Херсонське морехідне училище рибної промисловості і отримав спеціальність технік-судновий механік.

1984 р. – вступив до Херсонського індустріального інституту, після якого пішов вчитися в Севастопольський приладобудівний інститут, закінчив його в 1990 році за спеціальністю інженер-судномеханік.

Кар'єра і бізнес

1982 – 1991 рр. працював на Херсонському консервному комбінаті.

1991 р. – механік флоту Спілки риболовецьких колгоспів Херсонської області.

1993 – 2006 рр. – керівник приватного підприємства. Офіційно покинув бізнес через призначення на державну посаду.

2006 р. – обійняв посаду заступника голови Дніпровської районної ради в Херсоні. У тому ж році був обраний до Херсонська міська рада V скликання,

2010 р. – знову обраний до міської ради.

2014 р. – обраний міським головою Херсона

На місцевих виборах восени 2015 року чинний мер Херсона, самовисуванець Володимир Миколаєнко переміг в ході другого туру виборів міського голови. За інформацією міської виборчої комісії за Миколаєнка проголосували 37 532 людей (68,3% виборців), за його опонента, висуванця від "Батьківщини" Владислава Мангера — 15 697 херсонців.

Сім'я

Одружений, виховав дочку, має двох онуків.

Фото: Миколаєнко з онуками (2016 рік)

Політичний бекграунд

27 серпня 2015 року голова Херсонської облорганізації ВО "Батьківщина" Юрій Одарченко повідомив про зняття Володимира Миколаєнка з посади голови Херсонської міської організації ВО "Батьківщина".

28 серпня 2015 року сам Миколаєнко заявив про свій вихід з партії. Своє рішення покинути "Батьківщину" він мотивував тим, що в центральному керівництві партії переважають проросійські настрої.

У тому ж 2015 року Миколаєнко зареєстрував у Мін'юсті нову партію - "Блок Володимира Миколаєнка".

У результаті на виборах восени 2015 року Миколаєнко вирішив піти самовисуванцем.

2020 р. – не балотувався на місцевих виборах на посаду Миколаївського міського голови

Декларація

Згідно інформації в декларації за 2018 рік Володимир Миколаєнко заробив 479 699 грн доходів. Зарплата мера склала 433 918 грн, пенсія – 44 516 грн, щорічна державна виплата, як учаснику бойових дій – 1 265 грн. Його дружина Марина Миколаєнко задекларувала дохід від пенсії – 43 424 грн і дохід від депозитів у банках – 721 грн.

У декларації за 2019 рік зазначено, що за минулий рік родина офіційно заробила трохи більше 721 тис грн. Зарплата мера склала 575,5 тис. грн. Крім того, в декларації вказані заощадження на суму $12,7 тис готівкою, а 400 тис грн на рахунку в банку. Для порівняння, у 2018 році родина зберігала заощадження на суму 333 тис грн.

З нерухомого майна, у власності родини три квартири в Херсоні (65 кв. м., 42,44 кв. м. і 53,31 кв. м.) та три земельні ділянки (450 кв. м., 2,5 тис кв. м. і 3,9 тисяч кв. м.). Згідно декларації, самий маленький ділянка знаходиться в Херсоні, а дві ділянки побільше - в Залізному Порту (Голопристанський район).

В документі Миколаєнко вказав чотири недобудованих об'єкта - паркан, частина огорожі, ємність для господарсько-побутових потреб та літньої кухні з відкритою терасою площею 39 кв. м., які знаходяться в тому ж Залізному Порту. Всі ці об'єкти він вказував і в декларації за минулий рік.

Володимир Миколаєнко є власником акцій чотирьох підприємств – ВАТ "Лисичанський завод гумових технічних виробів" (130 акцій номінальною вартістю 0.25), ВАТ "Херсонобленерго" (164 акції номінальною вартістю 0.25), ВАТ "Реалізаційна база" (160 акцій номінальною вартістю 0.05), ВАТ "НДІ Автоматизація промисловості" (162 акції номінальною вартістю 0.05).

Скандали

2014 р. – тоді ще в.о. мера Херсона Володимир Миколаєнко відповів на лист російського політика Володимира Жириновського і порадив йому сконцентруватися на коментуванні Євробачення, а не ситуації в Україні, йдеться у відеозверненні.

Миколаєнко розповів, що йому передали звернення заступника голови Держдуми РФ Володимира Жириновського. Російський політик звинуватив херсонського керівника в тому, що він 9 травня "назвав Гітлера людиною, які визволяли Україну від більшовизму".

2017 р. – у сюжеті "ТСН" показали, як Миколанко катається на гойдалці для малюків.

Міський голова сів на маленьку гойдалку, а після і став об'єктом глузувань городян. На фото Володимир Ніколаєнко потрапив на відкритті дитячого майданчика.

2017 р. стало відомо, що в Управлінні захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту Національної економіки поліції України підозрюють мера Херсона Володимира Миколаєнка в порушення корупційного законодавства. Про це йдеться у судовому рішенні від 14 вересня 2017 року, повідомляють "Херсонські факти".

Правоохоронці встановили, що мер в ході розгляду рішення № 732 "Про зміни до міського бюджету на 2017" від 20 липня 2017-го року проголосував "За" ухвалення останнього. У вирішенні серед іншого передбачалося збільшення витрат на оплату праці виконавчого комітету міської ради (в тому числі і мера) на суму 3 мільйони 441 тисяча гривень. Таке голосування, як вважає УЗЭ, має ознаки того факту, що мером вчинені дії в умовах реального конфлікту інтересів.

На даний час факт розглядається в рамках гучної справи про розподіл бюджету за заявою голови фракції БПП "Солідарність" у міській раді про зловживання владою або службовим положенням посадовими особами Херсонської мерії.

2019 р. – херсонські активісти, учасники АТО, члени сімей загиблих воїнів, а також херсонці, які живуть на вулиці Лютеранській обурені рішенням міської влади, яка вирішила перейменувати вулицю на честь активістки Катерини Гандзюк.

Люди влаштували акцію протесту. Вони незадоволені тим, що раніше вулицю, яку планують перейменувати на честь Гандзюк, відмовилися перейменовувати в честь загиблого учасника бойових дій Руслана Сторчеуса. Тоді, як повідомляє Громадське мера Херсона Володимира Миколаєнко облили водою.

1 березня на сесію міськради вранці прийшли близько сотні активістів, як прихильників, так і противників перейменування. Хоча між людьми стіною стояли правоохоронці, але втримати натиску не змогли, спалахнула бійка. Зіткнення продовжилися біля міськради. Двох людей відвезли в райвідділ за участь у заворушеннях.

10 травня 2019 року Херсонський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії міського голови Володимира Миколаєнка поставив на голосування проходила 22 лютого сесії міськради питання про перейменування вулиці Лютеранській у Херсоні у вулицю імені Катерини Гандзюк.

2019 р. – за даними ЗМІ , голова Херсона Володимир Миколаєнко посприяв тому, щоб його родичі купили елітне житло за заниженою ціною. Про це повідомив міський депутат Артем Кияновський. За його словами, житло, яке знаходиться майже в центрі міста, родичі міського голови отримали задешево. Нерухомість мер оформив на матір свого зятя, у власності якої виявилося 100 кв. м вартістю 100 гривень за метр квадратний.

Варто відзначити, що Миколаєнко в 2014 році пообіцяв надати ордери на житло чи земельні ділянки в місті військовим, які брали участь у ООС (тоді ще АТО). Однак 2015 рік було видано всього 3 ордери на житло сім'ям військовослужбовців, загиблих в зоні проведення ООС.

У той же час сім'ям військовослужбовців, які проходили службу в зоні проведення ООС, ордери на квартири взагалі не видавалися. Про це Слово і Діло дізналася з листа заступника міського голови Херсона Інни Трибух від 11 лютого 2016 року.

2019 р. – на прес-конференції в Москві Володимир Путін назвав "все Причорномор'я, західні землі російські" "споконвічно російськими територіями, які в Україні взагалі ніколи не мали ніякого відношення", і пообіцяв розібратися з цим.

Мер Херсона відповіли президенту РФ і заявив, що споконвічно російські території – це болота під Москвою. Все інше – це території, якими заволоділи московити завдяки власній тваринної жорстокості і підступності.

"Порушуючи домовленості, нехтуючи обіцянками, використовуючи слабкості сусідів, власноруч створюючи внутрішні кризи в сусідніх державах, вони зуміли розбудувати велику імперію. Велику за розмірами, я маю на увазі. Ця імперія стоїть на кістках", – відповів мер, повідомляється на офіційному сайті мерії. Він додав, що південь України є українським "етнічно, ментально, географічно, культурно", а Росія, побудована на злі, приречена.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
 
Литвиненко Олександр Валерійович
Секретар Ради національної безпеки та оборони
Харченко Регіна Владиславівна
В.о. мера Запоріжжя, секретарка Запорізької міської ради
Поліщук Ігор Ігорович
Міський голова Луцька
Всі досьє »