UA | RU
26 січня 2024, 14:30

Експрем’єр Гончарук повертається у велику політику: незабаром йому дадуть нову посаду – джерела

Олексій Гончарук – наймолодший прем'єр-міністр в історії України. За свою коротку каденцію він встиг запам'ятатися дуже гучним скандалом, який вітчизняні ЗМІ охрестили "Гончарук-гейт". Тоді в мережу "злили" аудіозаписи наради, де молодий прем'єр заявляє, що у Володимира Зеленського – "примітивне розуміння економіки". Скандал призвів до відставки Гончарука. І здавалося, що на цьому завершиться також і його політична кар'єра. Однак, за три роки, Олексій Гончарук, схоже, знову повертається в сферу державного управління
Олексій Гончарук – наймолодший прем'єр-міністр в історії України. За свою коротку каденцію він встиг запам'ятатися дуже гучним скандалом, який вітчизняні ЗМІ охрестили "Гончарук-гейт". Тоді в мережу "злили" аудіозаписи наради, де молодий прем'єр заявляє, що у Володимира Зеленського – "примітивне розуміння економіки". Скандал призвів до відставки Гончарука. І здавалося, що на цьому завершиться також і його політична кар'єра. Однак, за три роки, Олексій Гончарук, схоже, знову повертається в сферу державного управління
facebook/oleksiyvhoncharuk

Наприкінці грудня 2023-го року Кабінет міністрів затвердив новий склад Наглядової ради державного концерну "Укроборонпром". Туди, на здивування багатьох, увійшов і колишній очільник українського уряду Олексій Гончарчук. Джерела RegioNews стверджують, що це призначення не випадкове.

Найближчим часом буде звільнений 31-річний гендиректор "Укроборонпрому" Герман Сметанін, який очолює концерт трохи більше півроку. Причин відставки наші джерела не називають, однак точно говорять, що місце нового гендиректора має обійняти саме Олексій Гончарук.

RegioNews коротко нагадує основні віхи кар'єри Гончарука й чим він запам'ятався на посаді прем'єр-міністра.

Юрист із дипломом "недержавного зразка"

Гончарук має три вищі освіти – МАУП за спеціальністю Правознавство, Нацакадемія держуправління при Президентові України за спеціальністю Державне управління та Києво-Могилянська бізнес-школа, а ще – недержавний "Аспен Інститут Київ".

Сам Гончарук зізнавався, що має диплом юриста "недержавного зразка", через що став свого часу об'єктом насмішок у мережі.

Деякий час працював юристом у різних компаніях, обіймав там керівні посади, а також займався громадською діяльністю. Наприклад, був очільником такої собі громадської організації "Асоціація допомоги постраждалим інвесторам", що нібито допомагала громадянам, яких ошукали нечисті на руку забудовники.

Спроба стати нардепом була невдалою

Перші кроки в політиці Олексій Гончарук намагався зробити в 2014 році після Революції гідності. Тоді на виборах до Верховної Ради він балотувався від партії "Сила людей" під першим номером у списку. Втім, намагання стати нардепом для Гончарука видалися безуспішними – партія набрала 0,1%.

Вже за рік, у 2015-му, Гончарук очолив Офіс ефективного регулювання (BRDO), що робила глибоку аналітику економічних та інших процесів у державі, допомагаючи в такий спосіб впроваджувати реформи в Україні та вичищати вітчизняне законодавство від радянських норм. І, в принципі, цю роботу BRDO на чолі з Гончаруком оцінювали дуже високо, адже Офіс дійсно запропонував низку ефективних ініціатив, які знайшли підтримку в залі парламенту, й були імплементовані.

До речі, саме з цієї організації вийшло чимало нинішніх політиків, наприклад, чинний віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков чи глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Також за часів президентства Петра Порошенка встиг Олексій Гончарук побути й позаштатним радником тодішнього міністра економічного розвитку та торгівлі Степана Кубіва.

Золотий час Гончарука

Намагання Олексія Гончарука потрапити у велику політику увінчалися успіхами після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента України навесні 2019 року. Вже наприкінці травня того ж року Гончарука призначили заступником голови Офісу президента Андрія Богдана. В ОП Олексій Гончарук відповідав за економічний розвиток та продовження реформ у країні. Того ж 2019 року він також став членом Національної ради реформ та членом Національної інвестиційної ради, а влітку 2019-го його призначили членом Національної ради з питань антикорупційної політики.

На стрімке підвищення молодий політик пішов уже в серпні того ж 2019 року, коли став прем’єр-міністром України. На момент обрання йому виповнилося всього 35 років.

Новий очільник уряду одразу почав будувати імідж дуже відкритого та прогресивного можновладця. Він міг вести засідання Кабміну в сорочці із закоченими до ліктів рукавами, чого раніше не робив жоден прем’єр-міністр. Запам’ятався Гончарук і тим, що їздив Кабміном на самокаті. Сам він заявляв, що коридори в будівлі уряду такі довгі, що ними можна пересуватися тільки таким видом транспорту.

Уряду на чолі з Гончаруком також довелося стати фронтменом певних непопулярних рішень. Наприклад, тоді Кабмін погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. Щоправда, фактично реалізувати це ні тоді, ні зараз так і не вдалося. За прем’єрства Олексія Гончарука також дали старт ринку землі. Проте втілити в життя суттєві плани на посаді очільника уряду політик просто не встиг. Гончарук увійшов в історію України не тільки як наймолодший прем’єр-міністр, а і як очільник уряду, який найменше пробув на посаді – лише півроку. Вже у березні 2020 року Верховна Рада звільнила Гончарука.

"Гончарук-гейт"

Фактично причиною відставки стали аудіозаписи, на яких зафіксована розмова групи людей із голосами, схожими на голоси самого Гончарука, тодішньої міністерки фінансів Оксани Маркарової (зараз посол України в США), заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової та міністра економіки Тимофія Милованова.

Під час цієї бесіди Гончарук начебто називає себе "повним профаном в економіці", а також заявляє, що в президента Володимира Зеленського "примітивне розуміння економічних процесів". Також Гончарук під час бесіди начебто казав, що президенту потрібно пояснити, чому зміцнилась гривня. Мовляв, до виборів у 2019 році гривню сильно розкачували, а після того, як Зеленський став президентом, гривня почала укріплюватися й українці побачили, що боятися немає чого, адже є сильний президент. Гончарук додав, що на той час у президента не було цього в голові й потрібно йому все показувати, щоб все мало реалістичний вигляд.

"Поки у президента в голові не буде відповіді на це питання – в нього буде пусте місце там…", – казав тоді Гончарук.

Саме після цього скандалу Гончарук написав заяву, але Володимир Зеленський її не прийняв, сказавши, що дає уряду Гончарука ще один шанс, однак згодом парламент прийняв його відставку.

Фото: president.gov.ua

Із весни 2020 року, коли Гончарука все ж звільнили з посади голови Кабміну, він зник із політичних радарів та деякий час жив у США. Сам він заявляв, що повернувся до України ще перед початком повномасштабного вторгнення росії, а вже під час великої війни "фокусувався на розробці та застосуванні українських дронів різного типу. Фактично живу в "світі інженерів та військових", а також реалізовував "ряд інших проектів, про які зможу говорити після перемоги".

Зараз він очолює наглядову раду громадської організації "Аеророзвідка", яка, за словами Гончарука, надзвичайно багато робить для розвитку ситуаційної обізнаності, впровадження принципів мережецентричної війни та стандартів НАТО в Україні.

Із грудня минулого року він увійшов до Наглядової ради "Укроборонпрому". Така посада напередодні ймовірного призначення гендиректором усього концерту виглядає дуже логічною. Фактично, Гончаруку дають час детально ввійти в курс справ. Оскільки для нього нова посада фактично є другим і, мабуть, останнім шансом, щоб повернутися у велику політику за часів президентства Володимира Зеленського.

Такий дуже значимий пост у період військового стану пропонує для кар'єри будь-якого управлінця лише дві опції: або успіх, який виражається в нарощуванні та зміцненні вітчизняного ВПК, або провал, за що деякі колишні очільники "Укроборонпрому" вже лишалися посад. У будь-якому разі Олексію Гончаруку на новій посаді, звісно ж, залишається побажати лише успіху, який так необхідний Україні на тлі внутрішньо-політичної боротьби в державах-партнерах і зменшенні міжнародної допомоги.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Дніпропетровщині ППО збила два російські дрони-розвідники
28 квітня 2024, 12:32
Вранці окупанти вдарили по Миколаєву: є руйнування в історичній частині міста
28 квітня 2024, 12:10
ЗСУ ліквідували майже 1100 окупантів: втрати РФ за добу
28 квітня 2024, 11:46
Експерт розповів, чому модернізовані КАБи стали серйозною проблемою для ЗСУ
28 квітня 2024, 11:23
У Запоріжжі повітряні гімнасти зірвались з висоти під час вистави: постраждали підлітки
28 квітня 2024, 10:59
Вночі Повітряні сили знищили всі "Шахеди", якими РФ атакувала Україну
28 квітня 2024, 10:31
На Запоріжжі Сили оборони спалили російський бронетранспортер
28 квітня 2024, 10:00
Росіяни активно наступають на Донеччині та Харківщині – Генштаб ЗСУ
28 квітня 2024, 09:45
На Херсонщині росіяни вбили молодого чоловіка
28 квітня 2024, 05:10
Конфлікт через дівчину: на Житомирщині вчитель вбив колишнього 17-річного учня
28 квітня 2024, 03:22