UA | RU
Віталій Бала директор Агентства моделювання ситуацій info@regionews.ua
23 лютого 2021, 17:05

Три варіанти поведінки для президента Зеленського

Про позачергове засідання Верховної Ради
Про позачергове засідання Верховної Ради

Сьогодні 23 лютого відбулось позачергове засідання Верховної Ради. Український парламент зібрався, щоб розглянути тільки одне питання і це зовсім не питання вакцинації чи заходів з боротьби з Covid-19.

Виявляється, що для України найнагальнішим питанням є працевлаштування виконуючого обов'язки міністра енергетики Юрія Вітренка.

Президент Зеленський повернув до Верховної Ради закон №4531 про відновлення конкурсів на держслужбі, щоб прибрати норми закону, що обмежують виконання повноважень заступниками міністра, якщо посада міністра є вакантною.

До пропозицій президента дослухались 267 депутатів, які проголосували за закон у цілому.

Цікавою була позиція спікера Дмитра Разумкова, він ставлячи на голосування поправки і закон у цілому, закликав підтримати, але сам не голосував. Невже у нього зламалась система голосування чи він також розуміє всю абсурдність таких рішень під конкретну особу, яку Верховна Рада вже двічі не призначала на посаду міністра енергетики.

З виступів, які передували голосуванню, тільки Юлія Тимошенко назвала Юрія Вітренка корупціонером та не соромилась у висловлюваннях на його адресу. Це логічно, бо вона таки розбирається у питаннях енергетики загалом та газу зокрема.

Важко зрозуміти логіку дій Зеленського, який нехтуючи позицією Верховної Ради, так переймається працевлаштуванням Юрія Вітренка.

Така позиція президента, не тільки вносить непорозуміння у самій фракції партії Слуга народу, а фактично позбавляє його маневру щодо створення коаліції разом з фракцією"Батьківщина", про яку часто говорили останнім часом.

Як я раніше зазначав, у Зеленського є три варіанти поведінки для спроби зупинення падіння власного рейтингу. Перший варіант - це проведення дочасних парламентських виборів, до речі, ніби погрозою розпуску парламенту він і мобілізував сьогодні 226 голосів у фракції "Слуга народу". Але тоді прийдеться робити коаліцію у наступному парламенті.

Другий варіант - це створення коаліції у чинній Верховній Раді і формується уряд, де будуть працювати люди з досвідом і компетентно почнуть боротись з загальною кризою, яка вже для всіх очевидна. І мова у першу чергу йде про економіку та Covid-19.

І третій варант, коли президент робить вигляд, що все ніби добре і ситуація погіршується настільки, що дочасні вибори будуть неминучі, а рейтинг Зеленського зійде нанівець.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності