UA | RU
Іван Примаченко Співзасновник платформи Prometheus info@regionews.ua
19 червня 2024, 13:44

"Нам не вистачає людей". Як потрібно виходити з кризи людського капіталу в Україні

Перед нами розгортається найбільша криза людського капіталу за всю історію України.
Перед нами розгортається найбільша криза людського капіталу за всю історію України.
фото: pixabay.com

"Нам не вистачає людей!" - в один голос говорять великі та малі бізнеси, підрозділи ЗСУ, уряд, громадські організації та донори. Не вистачає водіїв і касирів, бухгалтерів і менеджерів з продажів, кухарів і управлінців, менеджерів грантових програм і держслужбовців. Не вистачає також і тих, хто знає як швидко створювати навчальні програми світового рівня.

Перед нами розгортається найбільша криза людського капіталу за всю історію України. Люди потрібні всім і терміново. Але кваліфікованих фахівців не вистачає і в найближчі роки вистачати не буде - з очевидних причин.

Тому на перший план виходить масове навчання новим навичкам і професіям. А також додаткове навчання для підвищення продуктивності фахівців, чиї послуги активно затребувані на ринку. Якщо ми хочемо перемогти і успішно відбудуватися, то маємо використовувати наш людський капітал на 100%.

Перший крок до цього - зрозуміти масштаби виклику. Сьогодні ми говоримо про навчання і перенавчання не тисяч і навіть не десятків тисяч людей - мова йде про мільйони. За лічені роки. В ситуації, що стрімко змінюється.

Відповідно, ми маємо почати дизайнувати наші навчальні програми так, щоб вони були масштабованими, гнучкими та дозволяли навчатися у вільний від основної роботи час. І коштували в розрахунку на одного слухача стільки, щоб в нас вистачило на це грошей - чи то своїх, чи то міжнародних партнерів.

Спільно з зацікавленими бізнесами ми маємо допомогти ветеранам і ветеранкам максимально ефективно інтегруватися в робочий процес, допомогти охочим жінкам освоїти стереотипно "чоловічі" дефіцитні професії, розгорнути масове професійно-технічне навчання.

Нарешті, всі гравці, яких це стосується, мають в своєму стратегічному плануванні почати ставитися до навчання не як до бонусної теми, а як до ключової умови успіху своїх планів. Інакше найгеніальнішу стратегію не буде кому реалізувати.

 
Підписуйтесь на RegioNews
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...