UA | RU
Бондаренко Костянтин Український політолог, історик info@regionews.ua
02 лютого 2024, 11:15

Залужний пішов ва-банк: стаття в CNN – це знак Зеленському

Якби Зеленський захоплювався історією Стародавнього Риму, він міг би за Цицероном вигукнути щось на кшталт «Quousque tandem, Catilina, abutere patientia nostra?». Доки, мовляв, Катіліно, ти відчуватимеш наше терпіння? Маючи при цьому зважаючи на генерала Залужного. Особливо після статті Залужного на CNN – одному з рупорів Демократичної партії США.
Якби Зеленський захоплювався історією Стародавнього Риму, він міг би за Цицероном вигукнути щось на кшталт «Quousque tandem, Catilina, abutere patientia nostra?». Доки, мовляв, Катіліно, ти відчуватимеш наше терпіння? Маючи при цьому зважаючи на генерала Залужного. Особливо після статті Залужного на CNN – одному з рупорів Демократичної партії США.

Публікація на CNN матеріалу із прямою критикою на адресу українського керівництва та деяких союзників наступного дня після візиту до Києва Вікторії Нуланд – це знак. Улюблена тактика Офісу президента у відповідь на критичні статті в західних ЗМІ останнім часом зводилася до того, що "а подивіться, хто пише": то звалювали на агентів Кремля, що окопалися в США, то знаходили в біографії автора туристичну поїздку до Росії, де його, автора, точно завербували, то оголошували статтю замовленою та купленою.

Нинішній матеріал точно замовним назвати не вдасться. Залужний пішов ва-банк. Він знає, що пізніше в понеділок його звільнять. І тому перейшов до активних дій. Йому втрачати вже нема чого. Але при цьому на його боці показна прихильність Штатів (тоді як Зеленський не менш демонстративно дрейфує у бік Британії). Стаття Залужного – дуже серйозний документ, з якого випливає, що Зеленський, на думку головного комітету, не впорався з найважливішими завданнями, що лежать у сфері компетенції Головковерха. Там написано рівно стільки, скільки для того, хто розуміє, буде достатньо. Особливо для американського розуміючого.

Помилка Зеленського полягала в тому, що він не звільнив Залужного минулого понеділка. Очевидно, Зеленський не знає шахового правила "доторкнувся – ходи". Він боявся хвилювань в армії, реанімації опозиції, обвалу рейтингів. Тепер він у будь-якому разі отримає все це – у прогресії. Не важливо – в арифметичній чи геометричній. І після статті Залужного будь-які слова Зеленського будуть виглядати як спроба виправдатися, а дії – як помста. Минулого понеділка Зеленський виявив нерішучість. Вона йому дорого коштуватиме.

Звичайно, Залужний – далеко не Катіліна. Він слабкий як політик, має аморфну команду, його рейтинги надто ситуативні. З нього спробують зробити символічну фігуру, наповнивши максимально універсальним змістом (щоб сподобатися широкому колу послідовників). Але головне, що й Зеленський – не Ціцерон. Той був затятим прихильником республіки і він не мав своїх Єрмаків.

Хоч і Цицерон, і Катіліна скінчили дуже погано… Але це вже інша історія.

Нагадаємо, інформація про можливе звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а також міністра оборони Рустема Умерова з'явилася у понеділок увечері, 29 січня. Про це повідомили низка політиків та ЗМІ, посилаючись на свої джерела. Деякі видання зазначали, що місце Залужного має обійняти шеф української розвідки Кирило Буданов.

Практично одразу в Міноборони заявили, що інформація про звільнення не відповідає дійсності, проте не уточнили, це стосується Умерова або ж і Залужного теж.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни вночі вдарили ракетами С-300 по Харкову: наслідки
27 квітня 2024, 10:42
Повітряні сили вночі знищили 21 із 34 ворожих ракет
27 квітня 2024, 10:13
Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати росіян
27 квітня 2024, 09:47
У Херсоні засудили чоловіка за зґвалтування падчерки
27 квітня 2024, 06:34
Придавив спиляний ясень: на Запоріжжі під час незаконної вирубки дерев загинув чоловік
27 квітня 2024, 03:42
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10