UA | RU
20 липня 2023, 19:30

Росія стягнула на Куп'янський напрямок 100 тис. військових: чи можливий прорив ворога

Росія зараз стягує війська та активізувала бойові дії на Куп'янському напрямку фронту. За оцінкою українських військових наразі на цій ділянці фронту перебуває до 100 тисяч окупантів
Росія зараз стягує війська та активізувала бойові дії на Куп'янському напрямку фронту. За оцінкою українських військових наразі на цій ділянці фронту перебуває до 100 тисяч окупантів
фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Що відомо про ситуацію на Куп'янському фронті та чи варто боятися прориву російських військ тут, читайте у матеріалі RegioNews.

"Сіра зона" розширюється

Як пояснив нещодавно голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, кілька населених пунктів у регіоні потрапило в "сіру зону", оскільки саме там відбуваються найактивніші бойові дії. При цьому жодна зі сторін не контролює цю територію повністю.

За його словами, кілька днів тому російські збройні сили почали активні штурмові дії на Куп'янському напрямку, через що опинилися під обстрілом населені пункти, які раніше перебували далеко від лінії фронту.

"У нас дещо збільшилася "сіра зона", тому що кілька населених пунктів потрапили під вогонь і там проводять бойові дії", — сказав глава ХОВА.

Водночас у повідомленнях Генштабу вказується, що населені пункти, які перебувають у "сірій зоні" і про які йдеться, імовірно, включають села, розташовані біля Масютівки та Лиману Першого. У цих селах тривають інтенсивні бої.

Скільки військ стягнули росіяни

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявляв, що Росія накопичила найкращі свої підрозділи територіальних військ, загони з ПВК та інші резерви, щоб спробувати вибити Україну зі своїх позицій, проте лінія оборони ЗСУ не дає їм цього зробити.

"Це не вчора з'явилося 100 тисяч. Плюс-мінус цифра вже давно. Трохи більше, трохи менше може бути. Це не показник загрози чи причина для страху. Навпаки — це показник гордості за Сили оборони України", — зазначив він.

Наступ ворога на Куп'янському напрямку

17 липня командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що російські окупанти перейшли у наступ на Куп'янському напрямку. Сирський зазначив, що оперативна обстановка на Східному напрямку залишається складною.

"З метою зупинити наступальні дії наших військ в районі Бахмута ворог активно перекидає на цей напрямок додаткові сили і засоби, основу яких складають частини повітряно-десантних військ", - відзначив генерал-полковник.

"Водночас ворог перейшов у наступ на Куп’янському напрямку, поставивши перед собою мету розгромити наші війська в районі Куп’янська і продовжити наступ в глибину наших бойових порядків", - наголосив Сирський.

Відволікаючий маневр

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр вважає, що ворог пожвавив бойові дії на Куп'янському напрямку, аби відтягти Сили оборони України з-під Бахмута, де українські захисники поступово просуваються вперед.

"Щойно ми перехоплюємо оперативну ініціативу і починаємо просуватись вперед, ворог одразу активізується на додаткових напрямках, щоб відволікти і відтягнути наші сили туди", - наголосила Маляр.

"Власне, зараз те саме відбувається. Росіяни запанікували від нашого просування на Бахмутському напрямку. Бо воно, хоч і поступове, але щоденне і майже всі панівні висоти довкола міста ми зайняли", - відзначила вона.

Тому, за словами Маляр, ситуація є передбачуваною. "Ворог рушив на відволікаючий Куп’янський напрямок, як вже не раз робив, але безуспішно. Ідуть бої. Наші штаби працюють 24/7 та оперативно реагують на ситуацію. Наші бійці мужньо долають ці обставини і нищать ворога", - вважає вона.

Чи можливий прорив української лінії оборони на Куп'янському напрямку

Українські військові тримають ініціативу на Куп'янському напрямку і не дають російським окупантам прорвати оборону, як би вони не намагалися. Про це заявив командир роти ударних БПЛА 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко в ефірі телеканалу "Еспресо" 20 липня.

За його словами, всі оборонні та наступальні операції з боку українських захисників опрацьовані до кожної деталі і це можна побачити за успішними результатами на полі бою.

"Противник продовжує ударно-штурмові дії, намагаючись знайти слабкі місця в обороні ЗСУ, але успіху не має. Ініціатива продовжує зберігатися за Силами Оборони України. Українські захисники цілодобово роблять неймовірні речі з оборонної точки зору, застосовуючи хитрощі стосовно ворога, щоб лінію фронту вдавалося тримати сталою. Потужно працює аеророзвідка, ми бачимо ворога", — йдеться в повідомленні.

Командир окремо наголосив, що українські артилеристи наносять чітко вогневі удари по противнику і після цього вони зазнають колосальних втрат. Також ведеться контрбатарейна боротьба, знищуються російські гармати та склади з боєприпасами, що створює певні проблеми для продовження боротьби.

"На Куп'янсько-Сватівському напрямку ефективно застосовуються БПЛА ударного типу дії. Сили Оборони напрямок тримають й ініціатива продовжує залишатися на нашому боці", — продовжив Юрій Федоренко.

ЗСУ локалізували "великий наступ" росіян на лінії Куп'янськ-Лиман

20 липня ЗСУ локалізували "великий наступ" російських військових на лінії Куп'янськ-Лиман. Тактика українських бійців незмінна. Речник Східного угруповання військ Сергій Череватий заявив, за добу на лінії Куп'янськ-Лиман відбулося 568 обстрілів, 17 авіанальотів, а також чотири марні штурми ворога в районах Масютівки та Лиману Першого.

Сили оборони знищили:

  • 20 окупантів,
  • 55 дістали поранення,
  • уражено реактивну систему "Град",
  • два міномети,
  • два дрони-камікадзе "Ланцет",
  • безпілотник-розвідник "Орлан-10".

"Намагаються максимально бити артилерією та авіацією, після чого штурмують. Це відбувається кілька місяців поспіль, жодного навіть локального успіху вони не досягли. "Великий наступ", який вони анонсували навесні, локалізовано, вони не можуть перехопити ініціативу", - повідомив Череватий.

Уранці військові заявляли, що ворог наступає в районі Бахмута і Донецька, а також намагається відбити позиції поблизу Приютного на півдні, за добу на Донбасі відбулося близько 30 бойових зіткнень.

Успіхи контрнаступу ЗСУ

Речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов в ефірі телемарафону заявив, що українські захисники досягли успіху на трьох напрямках на південному сході нашої країни. Також вони продовжують наступ під Бахмутом.

За його словами, Сили оборони України продовжують наступальні дії на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Також українські війська мали успіх на напрямках Велика Новосілка - Старомайорське та Новосілка - Старомайорське. Закріплюються на досягнутих рубежах. Завдають вогневого ураження артилерії по виявлених цілях противника та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Ковальов наголосив, що на Бахмутському напрямку наші війська продовжують вести наступальні дії північніше та південніше міста Бахмут. В ході ведення бойових дій російські окупанти вимушено відступили з позицій північно-східніше Оріхово-Василівки.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
ССО показали, як знищили місце дислокації окупантів на Херсонському напрямку
30 квітня 2024, 06:22
За кордон за 10500 доларів: на Хмельниччині викрили чергову схему для ухилянтів
30 квітня 2024, 04:42
На Дніпропетровщині кермо мотоблока застрягло у чоловіка в голові
30 квітня 2024, 04:00
Чоловік 15 років планував убивство, але "переплутав" жертву: подробиці трагедії в Запоріжжі
30 квітня 2024, 03:00
Російське окупаційне угруповання в Україні за квітень скоротилося
30 квітня 2024, 02:30
У центрі Запоріжжя під колесами автівки загинули двоє людей
30 квітня 2024, 01:40
На Київщині лікарка вимагала від батьків дитини з аутизмом хабар за оформлення інвалідності
30 квітня 2024, 01:17
РФ розпочала призов на строкову службу на ТОТ Запорізької області, – Федоров
30 квітня 2024, 01:07
В Одесі чоловіка силоміць заштовхали у "бусик": як прокоментували у ТЦК
30 квітня 2024, 00:05
У Києві чоловік викликав поліцію, бо йому наснився страшний сон
29 квітня 2024, 23:43