UA | RU
16 червня 2023, 15:00

Катастрофа на Каховській ГЕС: уряд ухвалив рішення щодо компенсацій постраждалим

Кабінет міністрів сьогодні, 16 червня, провів виїзне засідання на Херсонщині. Уряд розробив механізм компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло для жителів, які постраждали через підрив росіянами Каховської ГЕС, а також виділив відповідні кошти
Кабінет міністрів сьогодні, 16 червня, провів виїзне засідання на Херсонщині. Уряд розробив механізм компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло для жителів, які постраждали через підрив росіянами Каховської ГЕС, а також виділив відповідні кошти
фото: ДСНС

RegioNews зібрав усю інформацію, яка відома на сьогодні про те, як виплачуватимуться компенсації постраждалим через підрив Каховської ГЕС.

Який механізм виплати компенсацій

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив сьогодні, що в Україні створили реєстр громад, які постраждали через теракт на Каховської ГЕС. Туди увійшли 200 населених пунктів Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

"Також на виконання доручення президента Володимира Зеленського розробили механізм компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки", - зазначив Шмигаль.

Механізм буде схожий на програму "єВідновлення", але подавати заявки потрібно буде через органи місцевого самоврядування. Кабмін виділив на компенсації понад 980 млн гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

"Людина обиратиме один із двох варіантів. Або придбати собі інше житло, або взяти гроші на самостійний ремонт чи відбудову власного будинку", - додав прем'єр.

Також у Херсонську область направлять з 10 регіонів по 15 фахівців, які проведуть технічне обстеження пошкодженого житла. Шмигаль закликав постраждалі громади оперативно сформувати відповідні комісії.

Одноразові виплати для постраждалих через підрив ГЕС

Кабінет міністрів також анонсував одноразові виплати для жителів півдня України, які постраждали через підрив окупантами Каховської ГЕС. Йдеться про виплати по 5 тисяч гривень. На цю програму уряд виділив 560 млн гривень. Виплати планують запустити вже протягом тижня.

Шмигаль також повідомив, що Україна веде переговори міжнародними гуманітарними організаціями для виплати допомоги постраждалим.

Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС

Як повідомив сьогодні начальник Херсонської ОВА Оленсандр Прокудін, на Херсонщині наразі ведуться розчищувальні роботи. З областей надається спеціальна техніка. Всього до ліквідації наслідків залучено більш ніж 1,4 тис. осіб та понад 124 одиниць техніки.

"Рятувальники евакуювали на Херсонщині вже 2,7 тис. людей, з них — понад 300 дітей. Загалом із зони підтоплення врятовано понад 3700 людей. Основне завдання після відходу води — відновлення електрики й централізованого водопостачання", - розповів чиновник.

У ДСНС повідомили, що наразі на Херсонщині підтопленими залишаються 13 населених пунктів (1 тис. 528 будинків) на правому березі р. Дніпро та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території. Рятувальники проводять роботи щодо відкачування води, а також доставляють воду та продукти харчування для громадян.

На Миколаївщині підтопленими залишаються 35 будівель, а також городи та господарства у Баштанському районі. До населених пунктів організовано доставку чистої питної води, предметів першої необхідності.
Також відомо, що наразі тривають роботи з відкачування води із затоплених підвалів та колодязів.
Роботи тривають і надалі.

Епідемічна ситуація у регіоні

Головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Кузін повідомив, що на територіях, підтоплених через підрив греблі Каховської ГЕС, реєструються поодинокі випадки інфекційних захворювань, але загалом епідситуація спокійна.

Головний санлікар уточнив, що з моменту підриву греблі з інфекційними захворюваннями госпіталізували лише п'ятьох пацієнтів.

На переконання Кузіна, низького рівня захворюваності вдалося досягти завдяки організованому доступу населення до чистої питної води, а також забезпечення населення препаратами для знезараження питної води.

Крім того, фахівець вважає, що на рівень захворюваності впливає також низька щільність населення на цих територіях, адже із зазначених районів евакуювалося чимало людей іще до теракту на ГЕС.

До слова, через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС та обміління водосховища частина Кривого Рогу може залишитися без водопровідної води. Це може відбутися через 1,5 місяця.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49