UA | RU
04 травня 2023, 11:30

Росіяни вночі завдали ударів по Одесі та Києву: усі подробиці

У ніч на 4 травня російські окупанти завдали ракетних та дронових ударів по території України, зокрема по Києву і Одесі
У ніч на 4 травня російські окупанти завдали ракетних та дронових ударів по території України, зокрема по Києву і Одесі
Уламки збитого в Одесі дрона

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, РФ цієї ночі для повітряної атаки України використала до 24 ударні безпілотники типу "Шахед". Наші військові знищили 18 ворожих дронів-камікадзе, передає RegioNews.

Зазначається, що атаки "Шахедами" здійснювалися ворогом із північного та південних напрямів - ударні дрони війська РФ запускали з Брянської області та зі східного узбережжя Азовського моря.

Усього противник застосував до 24 баражуючих боєприпасів типу "Shahed-136/131", а також запускав розвідувальний безпілотник.

"Цього разу силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 18 ударних БпЛА.", - розповіли військові.

У Повітряних силах уточнили, що бойова робота велася у північних, центральних та південних областях України.

"Застосовано зенітне ракетне озброєння, авіацію та мобільні вогневі групи у зонах відповідальності повітряних командувань "Південь" та "Центр"", - додали захисники українського неба.

Атака на Київ

Уночі під час повітряної тривоги у Києві прогриміли вибухи. Як повідомили у Київській міській військовій адміністрації, під час нічної атаки по Києву сили ППО збили всі дрони-камікадзе та ракети росіян.

Начальник КМВА Сергій Попко зазначив, що це вже третя атака столиці за чотири дні травня. Так, росіяни застосували дрони-камікадзе типу Shahed та ракети, ймовірно, балістичного типу.

"За попередньою інформацією, в повітряному просторі Києва силами нашої ППО усі ворожі ракети та БПЛА були знищені! Дані уточнюються. За оперативними зведеннями - без жертв серед цивільного населення та руйнувань житлових об’єктів чи інфраструктури", - сказав Попко.

Крім цього, зафіксовано падіння уламків в окремих районах столиці, проте шкоди життю та здоров’ю людей чи серйозних пошкоджені забудові міста вони не завдали.

"В результаті нічної повітряної атаки на столицю, в Шевченківському районі в житловій забудові виявлено уламки БпЛА. Інформація про пожежу не підтвердилась. Без постраждалих серед населення і без суттєвих пошкоджень прилеглої території", - додав Попко в окремій публікації.

У КМВА також повідомили, що в результаті збиття ворожих повітряних об’єктів в Шевченківському та Подільському районах столиці на різних вулицях навколо приблизно 10 будинків впали уламки. Внаслідок падіння уламків частково пошкоджені припарковані автомобілі (кількість уточнюється) та дорожнє покриття.

Обстріл Одеси

Жителі Одеси цієї ночі чули до 10 потужних вибухів. Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські окупанти цієї ночі атакували Одесу, випустивши по місту 15 дронів типу "Шахед". Внаслідок дій українських захисників 12 з ворожих безпілотників було знищено, проте 3 БПЛА вдарили по гуртожитках одного з навчальних закладів.

"По Одесі вночі ворог спрямував атаку 15 Shahed-131/136", - йдеться у повідомленні.

12 дронів противника збили бійці Сил протиповітряної оборони та мобільних вогневих груп.

"3 дрони вдарили по гуртожитках одного з навчальних закладів Одеси. Пожежу оперативно ліквідовано. Люди не постраждали", - розповіли військові.

Також в ОК "Південь" показали фото уламків ворожих безпілотників під назвою "Герань" - так РФ зазвичай маркує іранські "Шахеди". На них на хвостовиках були написи "Zа Москву" та "Zа Кремль".

"На хвостовиках дронів "сакрально" зазначено причину атаки", - йдеться в публікації.

Обстріли в інших регіонах

Протягом минулої доби російські війська обстріляли територію 11 областей України.

Загалом із різних видів озброєння (стрілецька зброя, міномети, танки, артилерія, РСЗВ, ЗРК, БПЛА, тактична авіація) здійснено обстріли 142 населених пунктів, підтверджено ураження 173 об’єктів інфраструктури.

Є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

Яку зброю використовували росіяни

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що Повітряні сили ЗСУ поки не підтверджують використання Росією балістичних ракет під час сьогоднішньої нічної атаки. Проте не виключають, що це могло статися.

Він підтвердив, що на півдні України сили протиповітряної оборони збили 12 дронів-камікадзе ворога. Повітряне командування "Центр" цієї ночі ліквідувало 6 "Шахедів" та один російський розвідувальний безпілотник.

"Вночі була активність і ворожої авіації, також літав літак МіГ-31, також була загроза застосування балістичного озброєння. Наразі ми не можемо підтвердити, що саме було воно застосовано, немає фактів "прильоту". Однак не виключається, що може бути. Тому інформація, яка є на даний час - ми не підтверджуємо застосування балістики", - сказав речник.

За словами Ігната, фахівцям потрібен час для встановлення точної інформації.

Скільки ракет Росія тримає у Чорному морі

Як повідомили в ОК "Південь", російські військові вивели у Чорне море 4 травня 10 бойових кораблів. З них три ракетоносії.

На бортах чотирьох ракетоносіїв імовірний залп "Калібрів" може становити 24.

У командуванні просять людей спускатися в укриття під час оголошення повітряної тривоги, адже російські військові б'ють не лише по прифронтових територіях.

Нагадаємо, попередня атака дронами-камікадзе іранського виробництва по Україні відбулась вночі, 3 травня. Більшість запущених по українських містах безпілотників захисники збили, однак без влучань не обійшлось.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27
Росіяни стали частіше використовувати ракети Х-59 та Х-69, – Повітряні сили
27 квітня 2024, 15:55
Голову РДА, який пʼяним вчинив ДТП у Броварах, взяли під варту
27 квітня 2024, 15:29