UA | RU
12 квітня 2023, 18:30

Росіяни оприлюднили нове відео страти військового ЗСУ: що відомо про злочин та реакція влади

Російські солдати не перестають чинити звірства як щодо мирного населення України, так і щодо наших захисників. Увечері 11 квітня у соцмережах активно почали поширюватися відео, на якому окупанти відрізали голову, ймовірно, українському військовому
Російські солдати не перестають чинити звірства як щодо мирного населення України, так і щодо наших захисників. Увечері 11 квітня у соцмережах активно почали поширюватися відео, на якому окупанти відрізали голову, ймовірно, українському військовому
фото з відкритих джерел

Першим оприлюднив запис лідер російського екстремістського руху Чоловіча держава Владислав Позняков.

RegioNews не публікує відео зі стратою військовослужбовців ЗСУ з етичних міркувань.

На записі, який триває півтори хвилини, можна побачити, як люди у військовій формі з білими стрічками – знак російських солдатів в Україні, відрізають голову живій людині, яка має форму зі знаками розпізнавання ЗСУ.

Обличчя катів на відео закриті масками. Ще один російський військовий, який веде переговори по рації, віддає вказівки іншому, щоб той активніше відрізав голову і заявляє: "Ти що ніколи голови не різав?".

На відео окупанти продемонстрували бронежилет, а на формі страченого також видно жовту стрічку – знак відмінності, який використовують Збройні сили України.

На записі чітко видно яскраво зелену траву та листя, це може свідчити про те, що відео було знято у період весна-літо 2022 року.

"Гвалтували, обезголовлювали чоловіків і жінок"

Як зазначають в InformNapalm, тортури та жорстокі вбивства росіяни практикують в Україні ще з 2014 року. За їх даними, до цього зазвичай вдавалися "кадирівці".

"Ми отримували усні свідчення, що російські військові (в основному "кадирівці", але не лише) практикували відрізання голів полоненим українцям, не лише військовим, а й цивільним, яких вони до цього грабували та катували. Голови відрізали не лише чоловікам, а й жінкам, яких перед цим ґвалтували", – йдеться у повідомленні.

У співтоваристві розповіли про таку ситуацію, що сталася у селищі Новосвітлівка Луганської області у 2014 році. Місцеві жителі тоді повідомили, що "кадирівці" зґвалтували та жорстоко вбили кількох медпрацівниць місцевої лікарні.

"Одна з жінок, якій вдалося втекти і бачити все на власні очі, невдовзі померла, кажуть, що "від емоційного вигоряння та психологічного шоку", - пишуть в InformNapalm.

Також того ж року один із українських офіцерів розповів, що він бачив в оптичний приціл, як росіяни відрізали голови полоненим.

Як зазначають у InformNapalm, практика вбивств із тортурами збільшилася після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. При цьому російські солдати записують вбивства на відео не лише для залякування українців, а скоріше для "внутрішнього використання".

"Російські командири підрозділів ЗС РФ і неформальних російських бандформувань віддають накази своїм підлеглим, щоб ті відрізали голови чи катували, а самі знімають все на телефон, як доказ та елемент "зв'язування кров'ю та злочином", щоб підлеглі розуміли, що шляху назад для них уже немає. Після такого "хрещення кров'ю" ймовірність, що бойовик втече і здасться в полон, значно зменшується, тому що є компромат. Тобто це контент не для нас і не для Заходу, а для внутрішньої аудиторії", - кажуть у спільноті.

У InformNapalm припускають, що ці відео можуть потрапляти в мережу у тому випадку, якщо співучасник злочину втік або зрадив, а також тоді, коли відеозапис знаходять у телефоні вже ліквідованого командира.

Чи відома особа вбитого

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що від перших хвилин появи відео страти українського військового всі компетентні українські служби ретельно вивчають його покадрово, для того, щоб ідентифікувати воєнних злочинців. Сьогодні вночі усі силові відомства та спецслужби займались цим.

"Ми робимо все, щоб упізнати загиблого. Всім нам важливо розуміти — ідентифікація людини по відео, а тим більше людини в таких обставинах, є надзвичайно складним завданням. Тому просимо утриматися від публічного озвучування будь-яких версій до офіційних висновків. Будь ласка, майте повагу до близьких загиблого, не робіть жодних публічних припущень щодо особи загиблого, навіть якщо ви абсолютно впевнені, що впізнали його", - наголосила Маляр.

Заступниця міністра просить зупинити поширення страшного відео, а також будь-яких подібних відеокадрів: "Тепер, коли вже всі побачили - це повинні дивитись прокурори і Міжнародний суд".

"Пам’ятайте, ворог хоче нас залякати. Хоче зробити нас слабшими. Але все, що він отримає у відповідь — нашу лють і повний розгром окупантів, вироки вбивцям і трибунал державі-агресору", - наголосила Маляр.

Реакція президента

Президент України Володимир Зеленський прокоментував відео страти українського військового російським окупантом. Він наголосив, що загарбники будуть відповідати за свої злочини.

Зеленський закликав світову спільноту відреагувати на черговий злочин російських окупантів. Він наголосив, що ніхто у світі не повинен ігнорувати те, як легко росіяни вбивають.

Президент наголосив, що світ повинен побачити відео, як росіяни вбивають полоненого. Зеленський зазначив, що на цього відео зображена Росія, якою вона є. Для окупантів немає людей — їм байдуже на синів, братів та дітей.

Він зазначив, що Росія намагається зробити таку звичку знищувати життя новою нормою.

"Це не випадковість, це не епізод. Так було раніше, так було в Бучі. Тисячі разів. Кожен повинен реагувати, кожен лідер. Не чекати, що це забудеться, що пройде час. Ми нічого не збираємось забувати і прощати вбивць. Законна відповідальність буде за все. Потрібен програш терору", — сказав він.

Зеленський підкреслив, що світові лідери повинні зреагувати зараз на таку жорстокість та посилити підтримку України.

"Зараз треба діяти. І нам в Україні максимально зосередитись на фронті — максимально допомагати, гнати окупанта з нашої землі. Головна мета перемогти. Головна мета в Україні - міцність, щоб перемогти. Розгром окупанту, вирок вбивцям, трибунал державі-злу. Вічна пам'ять кожній людині, чиє життя забрав цей російський терор", — сказав він.

Розслідування

Служба безпеки України повідомила, що розслідує жорстоке вбивство окупантами українського воїна.

Правоохоронці відкрили справу за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

"Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде - дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання", - наголосив голова СБУ Василь Малюк.

Звернення до Міжнародного кримінального суду

Міністерство закордонних справ України закликало Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) невідкладно звернути увагу на страту українського полоненого російськими військовими. Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій у середу, 12 квітня.

"Армія РФ продовжує скоювати страшні воєнні злочини в Україні. Приголомшені появою 11 квітня відео, на якому російські військові страчують українського бранця. Позуючи на камеру, російські кати забирають життя у людини з особливим цинізмом", – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що це не перший випадок кричущого нелюдського поводження російських військ з українськими полоненими. Тисячі випадків мали місце у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці, Маріуполі та інших містах і селах.

У МЗС вважають, що Росія свідомо втілює в Україні політику катувань, фізичного знущання, нелюдського поводження, умисного заподіяння тяжких страждань, серйозних тілесних ушкоджень та умисного вбивства як полонених військовослужбовців, так і цивільних осіб.

Дипломати також зазначили, що вбивство українського військовополоненого є серйозним порушенням Женевських конвенцій і воєнним злочином відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту МКС. За Римським статутом, такі дії також можуть бути кваліфіковані як злочин проти людяності.

У МЗС закликали Офіс прокурора МКС невідкладно звернути увагу "на чергове звірство російських військових у контексті розслідування воєнних злочинів, вчинених громадянами РФ на території України".

Заява моніторингової групи ООН

У середу, 12 квітня, Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні заявила про обурення жахливими відео зі стратою українського військовополоненого та понівеченими тілами, ймовірно, військових ЗСУ. Відповідну заяву опубліковано на сайті ООН.

"На одному з відео показано жорстоку страту людини, яка, мабуть, є українським військовополоненим, а на іншому — понівечені тіла ймовірних українських військовослужбовців. На жаль, це непоодинокий випадок”, — йдеться у заяві.

У місії ООН нагадали, що раніше у своїх звітах уже фіксували низку серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, зокрема тих, які були скоєні проти військовополонених.

"Ці останні порушення також мають бути належним чином розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності”, — закликають в ООН.

Нагадаємо, раніше у мережі з'явилося відео розстрілу росіянами полоненого беззбройного українського солдата. Він відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами "Слава Україні!"

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33