UA | RU
07 березня 2023, 08:50

Розстріляли після слів "Слава Україні": як українці відреагували на відео страти росіянами полоненого

У мережі з'явилося відео розстрілу росіянами полоненого беззбройного українського солдата. Він відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами "Слава Україні!"
У мережі з'явилося відео розстрілу росіянами полоненого беззбройного українського солдата. Він відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами "Слава Україні!"

Відео страти військового шокувало українців та викликало значний резонанс у нашому суспільстві.

На відео, тривалістю 12 секунд, видно чоловіка у військовій формі, схожій на форму ЗСУ. Боєць курить сигарету, а тоді каже: "Слава Україні". Після цих слів росіяни розстрілюють беззахисного полоненого, нецензурно вилаявшись.

Що відомо про загиблого військового

Наразі точної інформації про ім'я загиблого військового та де сталося його вбивство немає.

За неперевіреними даними, загиблий міг бути військовослужбовцем 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців.

Порушення Женевських конвенцій

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що відправив відео із розстрілом українського військовополоненого міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з інших країн.

"Коли у всьому світі слова "Слава Україні" викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють", - написав омбудсмен.

Він наголосив, що розстріл українського бійця – це порушення Женевських конвенцій, за яке Росія понесе відповідальність.

"Дуже боляче дивитися на те, що роблять з нашими людьми окупанти. Ціль України, як і всього демократичного світу, - притягнення Російської Федерації до відповідальності", - додав Лубінець.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба через розстріл військового звернувся до прокурора Міжнародного карного суду Каріма Хана.

"Жахливе відео, де беззбройний український військовополонений було страчено російськими військами лише за те, що він сказав Слава Україні", - повідомив глава МЗС.

"Дуже важливо, щоб Карім Хан негайно запустив розслідування МКС щодо цього жахливого військового злочину. Винні мають постати перед судом", - додав міністр.

Кримінальна справа

За фактом розстрілу росіянами українського військовополоненого відкрито кримінальне провадження. Справу вестиме СБУ за статтею "порушення законів та звичаїв війни".

"Відео жорстокого і зухвалого розстрілу беззбройної людини сьогодні сколихнуло суспільство... Навіть у війни є закони. Є норми міжнародного права, якими систематично нехтує злочинний російський режим. Але рано чи пізно за злочином буде покарання. Всі причетні відповідатимуть перед законом", - заявив генпрокурор Андрій Костін.

Заява президента

Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні пообіцяв, що Україна знайде вбивць українського військового, якого розстріляли російські окупанти.

"Сьогодні зʼявилося відео, як окупанти по-звірячому вбили воїна, який хоробро сказав їм у вічі: "Слава Україні!" Хочу, щоб ми всі разом, у єдності, відповіли на його слова: "Герою слава! Героям слава! Україні слава!" І ми знайдемо вбивць", - заявив він.

При цьому Зеленський наголосив, що окупанти вбивають лише за той факт, що маєш українське громадянство.

"Окупант убиває за сам факт, що ми українці. За одне тільки слово про Україну. За нашу мрію про Україну. За наше життя - життя українців. І ми знищуємо окупанта всюди – всюди, де це дає результат для України", - заявив він. .

Реакція українців

Одним із перших у соцмережах свою реакцію оприлюднив художник Микита Тітов, який опублікував арт із силуетом військового з відео та написом "Героям Слава!".

Хештег #Слава_Україні!" очолив світові тренди Twitter. За кілька годин було залишено сотні тисяч повідомлень із цим тегом.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Протягом доби ворог здійснив понад 40 авіаударів по Україні: зведення Генштабу ЗСУ
16 квітня 2024, 20:53
Зеленський анонсував розгляд на РНБО питання щодо онлайн-казино
16 квітня 2024, 20:32
Невідомі стріляли у лебедя, який живе у парку Полтави
16 квітня 2024, 20:19
Київський прокурор оселився у котеджному містечку, справою якого займається його відомство, - Bihus.Info
16 квітня 2024, 19:51
Волиняни намагалися дроном відправити сигарети до Польщі: відео
16 квітня 2024, 19:36
Після тривоги на станціях київського метро виникла тиснява
16 квітня 2024, 19:24
Розформування 67-ї бригади "Правого сектора": у Сухопутних військах виступили з заявою
16 квітня 2024, 19:16
Мера Білгород-Дністровського звинуватили у побитті хлопця посеред міста — подробиці скандалу
16 квітня 2024, 19:04
У Чернівцях викрили масштабну корупційну схему на митниці — 11 підозрюваних
16 квітня 2024, 18:39
На Чернігівщині загорівся житловий будинок: загинула жінка
16 квітня 2024, 18:26