UA | RU
30 березня 2023, 18:35

План рф провалився, ворог змінює тактику: у ГУР розповіли про нові цілі загарбників

Речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов розповів про нові цілі загарбників, масовані обстріли, спроби зірвати наступ ЗСУ та про настрої в оточенні Путіна
Речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов розповів про нові цілі загарбників, масовані обстріли, спроби зірвати наступ ЗСУ та про настрої в оточенні Путіна
Фото: із відкритих джерел

Представник ГУР МО Андрій Юсов в інтерв’ю Gazeta.ua припустив, що у Кремля змінилися цілі, адже попередній план рф провалився – масового блекауту не було, нашу критичну інфраструктуру не змогли довести до критичного стану, пише RegioNews.

Нові старі цілі росіян

Цілями росіян знову можуть стати військові об'єкти, шляхи постачання і все, що пов'язане з підготовкою до контрнаступу. Ворог намагатиметься його зірвати. Однак дуже часто ворог застосовує застарілі, неточні і неефективні засоби. Тому загроза для цивільного населення не зникне.

"Метою масових ракетних ударів був блекаут і доведення до критичного стану енергетичної інфраструктури. Цей план провалився. Зараз ворог повертається до використання ракет та дронів, як це було під час першої тактики повномасштабного вторгнення. Тобто найбільш ймовірними цілями можуть знову стати військові об'єкти, шляхи постачання і все, що пов'язане з підготовкою до продовження процесу деокупації українських територій. Ворог намагатиметься зірвати наш наступ", – говорить Юсов.

Це аж ніяк не означає, що загроза для цивільного населення зникне, наголошує спікер.

"З останніх ударів бачимо, що це не так. І для цього є багато причин. Одна з них — вичерпання високоточної зброї: у росіян його залишилося близько 15 відсотків від початкової кількості. Відтак дуже часто ворог застосовує застарілі, неточні і неефективні засоби. Особливо, коли йдеться про С-300 по прифронтових територіях. Там про точність взагалі не йдеться. До того ж – хибні розвідані у більшості випадків. Надалі найбільше страждатиме саме цивільна інфраструктура", – каже Юсов.

Масовані удари рф по Україні

Найближчим часом росіяни не будуть вдаватися до тактики масованих ракетних ударів по Україні. Представник ГУР спростував думку, що росіяни застосовували дрони під час повітряних атак саме взимку через особливості погоди. Однак таких масованих атак, як тоді, найближчим часом не передбачається.

"Погодні умови впливають. Але не сезони. Тобто не температурний режим. Дощ і вітер можуть впливати. Тому дрони можуть використовувати в різні пори року. Але таких масованих ударів, які були, ми вже, напевно, найближчим часом не побачимо. Принаймні, з такою регулярністю. Хоча ворог ставить задачу і щодо отримання нових безпілотників, і налагодження свого виробництва", - повідомив Юсов.

Росіяни витратили дуже багато ударних безпілотників з великою інтенсивністю, що не може компенсувати іранське виробництво. Однак Москва і Тегеран уклали черговий договір про закупівлю дронів.

"З Іраном є домовленість, і постачання були. Але підписаний контракт не означає разову передачу. До останніх ударів у рашистів залишалося приблизно 200 іранських дронів. Використали близько 800. Немає такого виробництва, яке може компенсувати витрачену кількість", - додав Юсов.

Також представник ГУР повідомив, що у Росії залишилося 15% запасів високоточної зброї, яка була станом на 24 лютого 2022-го року. Через це загроза для цивільного населення все ще не зникає.

РФ намагатиметься зірвати контрнаступ ЗСУ

Зараз Росія повертається до використання ракет та дронів, як це було під час першої тактики повномасштабного вторгнення.

Тобто найбільш ймовірними цілями можуть знову стати:

  • військові об'єкти,
  • шляхи постачання,
  • все, що пов'язане з підготовкою до продовження процесу деокупації українських територій.

При цьому Москва шукатиме всі можливості для поповнення власних запасів зброї, ракет та дронів, хоча її можливості значно обмежені.

"Ворог намагатиметься зірвати наш наступ", – підкреслив Андрій Юсов.

Хочуть гарантій безпеки: про оточення Путіна

Представники так званої російської політичної та бізнес-еліти почали виходити на контакт з Україною та просити для себе гарантії безпеки. Росіяни починають визнавати, що війна проти України була злочином, проте не говорять про внутрішню боротьбу для її припинення.

Андрій Юсов зазначив, що російські бізнесмени, політики та інші представники еліт бояться за свою безпеку і просять в України забезпечити необхідні гарантії.

"Багато представників так званої російської еліти вже розуміють, що це була колосальна помилка і злочин, а фінал буде трагічним для Росії. Вони намагаються шукати варіанти власного порятунку. Поки що, не боротьби за іншу країну, а йдеться про власну безпеку і бізнес. Намагаються виходити на контакти та домовлятися про персональні гарантії безпеки. Такі випадки вже є", – розповів Андрій Юсов.

Речник ГУР додав, що росіяни попри невдоволення діями Владіміра Путіна та дедалі більшої світової ізоляції не говорять про боротьбу за внутрішні зміни в Росії. За словами Андрія Юсова, "еліти" просто хочуть убезпечити себе та свої статки.

Нагадаємо, раніше Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що окупаційні війська готуються до відновлення наступу на місто Вугледар на Донеччині. Однак експерти скептично оцінюють імовірність успіху росіян на цьому напрямку, особливо після нищівного розгрому у лютому.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Удар по Дніпропетровщині: інформація про смерть третьої дитини не підтвердилася
19 квітня 2024, 12:50
Зеленський відвідав Донеччину: про що говорив із бійцями ЗСУ
19 квітня 2024, 12:34
Після збиття російського Ту-22М3 другий літак з ракетами розвернувся, – ГУР
19 квітня 2024, 12:29
Знищення Ту-22М3 – відповідь на масовану атаку мирних українських міст, – Євлаш
19 квітня 2024, 11:58
Росіяни атакували критичну інфраструктуру Одещини ракетами та "шахедами"
19 квітня 2024, 11:56
У Львові співробітники ТЦК скрутили на землі і побили чоловіка: коментар військкомату
19 квітня 2024, 11:39
Росіяни 18 разів вдарили по Донеччині: загинули четверо людей
19 квітня 2024, 11:23
Різкий скачок спроможностейї: ППО вперше збила стратегічний бомбардувальник Ту-22М3
19 квітня 2024, 11:15
Ракетний удар по Дніпропетровщині: в лікарні померла ще одна дитина
19 квітня 2024, 10:59
Перше знищення російського Ту-22М3: відео з місця падіння
19 квітня 2024, 10:51