UA | RU
16 березня 2023, 21:30

Росія готується до нового наступу на Вугледар

Сьогодні Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що окупаційні війська готуються до відновлення наступу на місто Вугледар на Донеччині. Однак експерти скептично оцінюють імовірність успіху росіян на цьому напрямку, особливо після нищівного розгрому у лютому
Сьогодні Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що окупаційні війська готуються до відновлення наступу на місто Вугледар на Донеччині. Однак експерти скептично оцінюють імовірність успіху росіян на цьому напрямку, особливо після нищівного розгрому у лютому
фото з відкритих джерел

RegioNews розповідає, що наразі відомо про активізацію бойових дій у районі Вугледара.

Підготовка росіян до наступу

Російське командування повернуло питання взяття Вугледара на порядок денний. Зокрема, про це йдеться у сьогоднішньому вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

"На Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Кам'янки, Авдіївки, Невельського та Мар'їнки. Продовжує підготовку до відновлення наступу на Вугледар", - зазначається у повідомленні.

Також у Генштабі повідомляють, що ворог продовжує штурмувати Бахмут. На Куп'янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Гряниківка, Кремінна, Кузьмине, Верхньокам'яне та Спірне. А на Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється.

Чому Росія посилює тиск на Вугледар

За даними розвідки Великої Британії, міноборони Росії наполегливо вимагає успіху у Вугледарі - частково через конкуренцію з "вагнерівцями", які досягли тактичного просування на Бахмутському напрямку.

Як стверджується, за останній тиждень російські спроби штурму Вугледара майже напевно сповільнилися. Це сталося після неодноразових, надзвичайно затратних невдалих атак упродовж попередніх трьох місяців.

Одним із факторів важких втрат Росії у цьому секторі стало успішне застосування Україною систем дистанційного керування протитанковими мінами (RAAM). RAAM - це спеціальний артилерійський снаряд, який розсіює протиброневі міни на відстані до 17 км від стріляючої установки.

У деяких випадках українські війська запускали міни й позаду російських підрозділів, що наступали, викликаючи безлад при спробі російських машин відступити.

Єдиного помітного тактичного успіху сили РФ останнім часом досягли у Бахмутському секторі, де домінують наймані сили групи "Вагнера", які нині ведуть публічну ворожнечу з міністерством оборони Росії.

"Існує реальна можливість того, що Міноборони Росії наполегливо домагається успіху у Вугледарі - частково тому, що хоче, щоб його власні успіхи конкурували з досягненнями "Вагнера", - стверджує британська розвідка.

Шанси росіян на успіх майже нульові

Як розповів у ефірі "24 каналу" полковник запасу ЗСУ, військовий експерт і льотчик-інструктор Роман Світан, поблизу Вугледара перебували 155 та 40 російські бригади морської піхоти з Далекого Сходу.

Окупанти були змушені виводити бригади через серйозні втрати. Зараз на це місце перекинули інші формування.

Як зазначив Світан, російське командування ставить завдання своїм військовим захопити Вугледар. Але зробити це напряму надзвичайно складно.

"Українські командири, які вибирали Вугледар як рубіж оборони, все правильно зробили. Вони замінували та обстріляли певні напрямки підходу. До Вугледара навіть підійти складно. Майже неможливо. Росіяни втратили стільки людей – були розбиті дві бригади, більш ніж 100 "коробок" спалено", – зауважив Світан.

Стратегічна мета окупантів на цьому напрямку – вихід на Курахове в тил мар'їнського угруповання, а також на Покровськ – в тил авдіївського угруповання; і на Добропілля – до краматорського та слов'янського угруповання.

Нещодавній розгром росіян біля Вугледара

У боях під Вугледаром у лютому Росія фактично втратила 155-ту бригаду морської піхоти із Владивостока. За даними Politico, вона була розбита вщент включно з командним складом.

"155-ту бригаду вже тричі доводилося доукомплектовувати. Перший раз – після Ірпеня та Бучі, другий раз – після поразки під Донецьком. А зараз майже вся бригада знищена під Вугледаром", – розповів виданню речник Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.

Також він зазначив, що велику кількість сил противника, солдат і командирів, знищено біля Вугледара та Мар’їнки Донецької області. Щодня гинуло 150-300 російських морпіхів. На цьому ж напрямку окупанти за тиждень втратили близько 130 одиниць техніки, зокрема 36 танків.

В результаті тільки одного бою у лютому під Вугледаром ворог втратив понад 30 одиниць техніки та сотні військових – це підтверджують фото з поля бою.

Примітно, що цей підрозділ наші захисники розгромили на сході України не вперше. Зокрема, 155-а бригада морської піхоти зазнавала масової поразки ще у листопаді 2022 року під Павлівкою.

За даними видання The New York Times, тритижневий бій у місті Вугледар на Донеччині став найбільшою танковою битвою у війні України з Росією та обернувся болючим провалом для окупантів.

Зазначається, що у цій битві обидві сторони кинули в бій танки: але при цьому росіяни просувалися вперед колонами, а українці маневрували в обороні, стріляючи здалеку або з укриттів. У результаті Росія не тільки не змогла захопити Вугледар, але й зробила ту ж помилку, яка коштувала їй сотень танків на початку війни – наступаючим колонам влаштували засідку.

Тепер російська бронетехніка, що підірвалася на мінах, підбита артилерією або знищена протитанковими ракетами, розкидана по сільськогосподарських полях по всьому Вугледару. За словами українських військових, Росія втратила в бою щонайменше 130 танків та бронетранспортерів.

Під час бою під Вугледаром російські танки знищували з радянського озброєння, а також за допомогою американських Javelin та гаубиць M777, французьких САУ Caesar та ракетних систем Himars.

За даними британської розвідки, у лютому Росія зазнала рекордних втрат з часу перших тижнів повномасштабного вторгнення.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
На Закарпатті затримали іноземця, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
19 березня 2024, 12:51
Лубінець: 40% повернених з росії мали статус "безвісти зниклий"
19 березня 2024, 12:29
На Херсонщині пастух загинув, підірвавшись на російській вибухівці
19 березня 2024, 11:57
На Дніпропетровщині судитимуть довірену особу "вора в законі"
19 березня 2024, 11:54
Росіяни за добу здійснили майже 350 атак по Запорізькій області: наслідки
19 березня 2024, 11:47
На Миколаївщині експрацівник оборонного заводу шпигував за ЗСУ за допомогою дронів
19 березня 2024, 11:16
У лісі на Вінниччині не здетонував чорний "шахед": фото
19 березня 2024, 11:03
У Тернополі літня людина постраждала від отруєння чадним газом
19 березня 2024, 10:53
Росіяни пустили в дію розвідувальні дрони на Одещині: ВМС ЗСУ знищили дві цілі
19 березня 2024, 10:19
У Києві рятувальники знайшли тіло людини в будинку
19 березня 2024, 10:01