UA | RU
28 грудня 2022, 15:40

Контрнаступ ЗСУ на Луганщині: що відбувається на напрямку Сватове-Кремінна

Українські військові проводять потужні контрнаступи у Луганській області з метою звільнення окупованих росіянами районів. Зокрема, повідомляється про роботу ЗСУ на напрямку Сватове-Кремінна
Українські військові проводять потужні контрнаступи у Луганській області з метою звільнення окупованих росіянами районів. Зокрема, повідомляється про роботу ЗСУ на напрямку Сватове-Кремінна
Фото: Генштаб ЗСУ

Ці обидва міста мають важливе стратегічне значення, зазначив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий в ефірі телемарафону, передає RegioNews.

Деокупація Кремінної: набратись терпіння та чекати офіційних повідомлень

Наразі навколо Кремінної Луганської області тривають запеклі бої, адже звільнення цього населеного пункту може стати воротами для деокупації інших промислових центрів на сході країни.

"Кремінна є воротами у два набагато більші міста поблизу – Сєвєродонецька та Лисичанська. Це важливі промислові центри Донбасу, які перейшли до Росії після виснажливої та дорогої літньої кампанії", – йдеться у повідомленні The New York Times.

Зазначається, що повернення міста та інших прилеглих населених пунктів розширить позиції українських військових у регіоні та дасть їм контроль над основними дорогами, які ведуть до Сєвєродонецька та Лисичанська.

Інформацію щодо Кремінної прокоментували у Східному угруповуванні військ.

"New York Times дуже авторитетне видання, в них напевне хороші джерела. Проте на цьому напрямку триває певний час триває потужна робота наших підрозділів, в тому числі десантно-штурмових. Коли там буде досягнуто суттєвого результату, ми обов'язково повідомимо про це громадськості. Поки що ж потрібно запастися терпінням та чекати офіційних повідомлень", - розповів Сергій Череватий.

У Міністерстві оборони Великобританії додають, що після звільнення Лимана в Донецької області в жовтні Кремінна стала вразливою стратегічною ціллю для ЗСУ.

Розуміючи це, російські окупанти почали будувати там нові великі оборонні споруди в цьому районі. Судячи зі всього, вони будуть утримувати фронт саме тут. Цей район має важливе логістичне значення для Донбаського фронту Росії, а також є важливим містом Луганської області.

У Британській розвідці нагадали, що Росія досі виправдовує війну в Україні "звільненням" цієї території.

Росіяни тікають з Кремінної

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай поінформував, що військове керівництво Кремінної перемістилося в інші населені пункти. А всі цивільні росіяни, яких привезли для виконання робіт або надання медичної допомоги, вже виїхали в напрямку РФ.

У свою чергу, речник Східного угруповування військ Сергій Череватий також прокоментував переміщення окупантів із Кремінної: "Це традиційна для окупантів практика".

"Після серії поразок, які вони зазнали в Україні, вони про всяк випадок переміщують свої командні пункти", - зазначив Череватий.

У чому важливість звільнення Кремінної та Сватове?

В ЗСУ вважають, що деокупація цих двох міст має, зокрема, військове значення. Оскільки дозволить ЗСУ далі рухатися по звільненню Луганської області. Але це не єдиний фактор.

"Також воно має важливе морально-психологічне значення. Окупант оголосив Донецьку і Луганську області частиною РФ, тому коли ми будемо звільняти свої землі, для їхніх шовіністів це буде, по суті, вторгнення на російську сторону. Вони зрозуміють, що це все тимчасово і ми будемо звільняти свою землю", - підсумував Череватий.

За даними Інституту вивчення війни, українська армія перекидає до регіону додаткові сили. Експерти говорять про успішну атаку на 144-у російську мотострілецьку дивізію та 254-й мотострілковий полк.

Російські військові блогери повідомили про взяття ЗСУ опорного пункту ЗС РФ біля Червонопопівки, за 5 кілометрів на північний захід від Кремінної. За оцінкою ISW, українські сили просувалися в цьому напрямі з 23 грудня.

Українські військові можуть перегруповуватись та перекидати підкріплення з Харківської області для відновлення наступу на лінії "Сватове - Кремінна", зазначили в Інституті.

Нагадаємо, раніше голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що з Кремінної виїхало не тільки окупаційне керівництво, а й цивільні росіяни.

Раніше повідомлялось, що Бахмутський напрямок залишається найгарячішою точкою на всій лінії фронту - понад 1300 км активних бойових дій. Армія рф продовжує зазнавати великих втрат в результаті спроб наступу в районі Бахмуту та не може домогтись жодних тактичних успіхів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності