UA | RU
23 грудня 2022, 15:35

Бахмут — найгарячіша точка фронту: в ЗСУ розповіли про поточну ситуацію

Бахмутський напрямок залишається найгарячішою точкою на всій лінії фронту - понад 1300 км активних бойових дій. Армія рф продовжує зазнавати великих втрат в результаті спроб наступу в районі Бахмуту та не може домогтись жодних тактичних успіхів
Бахмутський напрямок залишається найгарячішою точкою на всій лінії фронту - понад 1300 км активних бойових дій. Армія рф продовжує зазнавати великих втрат в результаті спроб наступу в районі Бахмуту та не може домогтись жодних тактичних успіхів
Фото: із відкритих джерел

Як повідомив речник східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий, у Бахмуті Донецької області росіяни не мають переломного успіху і не прорвали українську оборону, повідомляє RegioNews.

"Якщо глобально говорити, то звичайно, немає в них там переломного успіху, немає прориву нашої оборони, що передбачає будь-яка серйозна наступальна операція. А локальні рухи в той чи інший бік, вигини фронту бувають. Їхні групи іноді проривалися на околиці Бахмута, але вони були звідти вибиті", – зазначив речник.

Окупаційні групи іноді проривалися на околиці Бахмута, але вони були вибиті. Зокрема, за допомогою британської бронетехніки.

За словами Череватого, на східному фронті, а особливо в районі Бахмута, досягаються дві головні цілі.

"Перша – ворог не може системно прорвати, а відтак і йти далі, окуповуючи наш Донбас, а можливо й маючи більш далекоглядні цілі. Друга – щодоби він несе просто неймовірні втрати як для армії 21 століття", – сказав він.

Череватий наголосив, що втрати ворога в Бахмуті значно перевищують втрати Сил оборони, однак не став називати конкретні цифри.

Що відомо про ситуацію у зоні бойових дій на сході

За словами речника Оперативного командування "Схід" Сергія Череватого, окупаційна армія не може домогтись жодних тактичних успіхів в районі Бахмуту на Донеччині.

За словами Череватого, тільки протягом минулої доби було зафіксовано 266 ворожих обстрілів з усіх наявних видів озброєння, РСЗВ та танків. Він вважає, що не можна нинішні результати наступу росіян на цьому напрямку назвати тактично успішними, як про це заявляють деякі експерти, коли вони втратили таку кількість особового складу і новітньої техніки.

"Ми вже дуже багато їх техніки вибили, то часткові успіхи як науковий термін певно, що так. Як термін досягнення тактичної мети у війні, то це не відповідає дійсності. Коли ти шість місяців не можеш взяти районний центр, про який успіх може йтись?" - сказав він.

За його словами, наразі задача ЗСУ на цьому напрямку не допустити прорив ворога, щоб він зайшов в тил і оточив українські війська.

Бахмут залишається найгарячішою точкою фронту

Останнім часом Бахмутський напрямок називають найгарячішою точкою на лінії фронту, яка простягається на понад 1300 кілометрів, а Володимир Зеленський заявляв, що росіяни фактично повністю зруйнували Бахмут, перетворивши місто на випалені руїни.

Президент зазначив, що російсько-окупаційні війська ще з травня намагаються зламати Бахмут.

"Бахмутський напрямок - ключове. Місто - тримаємо, хоч окупанти роблять усе, щоб там не залишилось жодної цілої стіни. Запорізька область, Херсонська, південь загалом - поступово зменшуємо потенціал окупантів. Мінус склади, мінус логістика російської армії", - сказав президент.

Президент подякував всім бійцям, які героїчно тримають Бахмутський напрямок, Соледар, Авдіївку, Мар'їнку та увесь Донбас.

"Але час іде і Бахмут ламає вже не тільки російську армію, а й російських найманців, що прийшли на заміну втраченій армії окупантів. Лише вдумайтеся: росія втратила в Україні вже майже 99 тисяч своїх солдатів. Днями буде 100 тисяч втрат окупантів. Заради чого? Відповіді ні у кого в Москві немає. І не буде", - сказав Зеленський.

У США розповідають про невдачу Путіна

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що для кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна цей рік став роком невдач через розв’язання ганебної війни проти України та ганебні військові поразки у цій війні.

"Путін недооцінив Україну. Він думав, що зможе взяти Київ та "обезголовити" уряд протягом кількох днів. Через десять місяців український народ, Збройні сили та керівництво продовжують захищати свою батьківщину з умінням, мужністю та рішучістю, що надихають світ", - наголосив Столтенберг.

Він також навів цифри, які промовистіше за інше говорять про промах Путіна: десятки тисяч російських військовослужбовців були поранені або вбиті; близько 1 млн осіб залишили Росію з початку року, багато з них, щоб уникнути призову на війну, в яку вони не вірять; ця війна на вибір зробила Росію біднішою та ізольованішою, ніж за останні десятиліття.

За даними Генштабу, ЗСУ відбили атаки окупантів в районі Бахмута. Росіяни продовжують зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності