UA | RU
11 марта 2019, 13:44

Суперпродукт майбутнього, який росте на поверхні будь-якого болота

Ряска – крихітні зелені рослини, які покривають поверхню багатьох водойм України. Але далеко не всі знають, що ряску можна ще й вживати в їжу. Деякі види цієї рослини за вмістом білка не поступаються соєвим культурам. Подробиці – в публікації Аgronews.

Багато сортів ряски не тільки їстівні, але і настільки насичені поживними речовинами, що цілком можуть претендувати на звання “суперпродукт”. Про це стало відомо з результатів нового дослідження німецьких і індійських вчених.

Наприклад, вид ряски Wolffia globosa містить практично стільки ж білка, що і горох, або ж соєві боби. А ще вчені виявили в рясці значні рівні омега-3 жирних кислот.

В Україні, та й в усьому світі ряску поки не вирощують для комерційного виробництва. Однак відомо чимало випадків вживання її в їжу.

Ізраїльський стартап Green Onyx використовує ряску для приготування вітамінного напою. Її збирають і їдять в Південно-Східній Азії, додаючи в омлет і в суп як шпинат.

Чиста, як сльоза

Однією з проблем масового виробництва ряски є те, що вона легко поглинає з води будь-які хімічні речовини. Вирощувати рослини для їжі необхідно тільки в чистій воді.

Водночас ця властивість ряски робить її цінним природним очищувачем водойм від токсичних домішок.

Ряска добре переносить складні погодні умови і переживає навіть сильну зиму, продовжуючи рости в воді під льодом. Навесні вона знову спливає на поверхню водойми.

З огляду на низьку вартість і високу продуктивність врожаю, ряску можна легко вирощувати в гідропонних умовах, стверджують вчені.

Корисні якості

За своєю харчовою цінністю ряску можна порівняти із злаковими. Вона дуже багата на білок, в висушеному вигляді його кількість в сировині становить близько 40%. За цією ознакою ряска обганяє картоплю – в ній в 5 разів більше білка, і в 10 разів більше жирів.

Водночас протеїн з ряски відрізняється значним вмістом важливих для організму амінокислот – їх в рясці більше, ніж у рисі і кукурудзі. Серед них глутамінова кислота, яка належить до умовно незамінних амінокислот і покращує роботу нервової системи, а також аргінін і аспарагінова кислота.

Ряска містить і дубильні речовини. У ній є полісахариди, сульфоліпіди, а також вітаміни С, Е, PP, вітаміни групи В. Рослина здатна накопичувати солі йоду і брому, фосфор, кальцій, кремній, магній, мідь, залізо і цинк.

Фармакологічна застосування

Прихильники народної медицини приписують рясці численні лікувальні властивості: при хворобах шкіри і підшкірної жирової клітковини, хворобах очей, імунної, травної, ендокринної та репродуктивної системи, гіповітамінозах, інфекціях та інвазіях.

Спиртовою настоянкою ряски полощуть горло під час ангіни, рятують пошкоджені голосові зв’язки. Підігрівши, закапують цей настій в вуха від отиту.

Експериментальні дослідження підтверджують антибактеріальну та антимікотичного активність ряски.

У народній медицині України ряску болотну здавна застосовували як заспокійливий засіб при підвищеній нервовій збудливості і схильності до неврозів і істерик.

Щоб приготувати

З ряски і зелені петрушки роблять пасту для бутербродів. Рослини подрібнюють, додають гірчицю і перемішують з розм’якшеним маслом.

З ряски роблять заправку для супу і різноманітні салати.

Виготовляють з ряски всілякі настоянки. З медом і без. Рецептів, і застосувань цій унікальній рослині безліч.

У перспективі з ряски можна готувати навіть поживне пюре, “зелену ікру” і смузі, впевнені вчені.

 




28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
18 марта 2024
Парламент вошел в зону турбулентности. Угрожает ли Верховной Раде политический кризис?
Верховная Рада, похоже, очутилась на пороге парламентского кризиса. За последние три недели нардепы смогли принять только одно решение в то время, когда в воздухе зависли важные для Офиса президента в...
09 марта 2024
Назначение Залужного послом в Великобритании: добровольно-принудительная ссылка или взвешенный шаг?
Бывший главнокомандующий ВСУ в ближайшее время может уехать работать в Лондон – президент готов назначить его послом Украины в Великобритании. Сможет ли Валерий Залужный после такой дипломатической до...
05 марта 2024
Конец "гуманитарке" на бумаге: какие изменения ожидают волонтеров с 1 апреля
В скором времени в Украине изменятся правила завоза гуманитарной помощи из-за границы. RegioNews разбирался, что изменится для волонтеров и с какими проблемами они могут столкнуться
Суд отпустил под залог одного из депутатов, подозреваемого в подкупе начальника Сумской МВА
29 марта 2024, 14:56
На Закарпатье хотят построить порт на Тисе
29 марта 2024, 14:48
Силы обороны показали кадры защиты неба над Одесской областью
29 марта 2024, 14:41
В Одессе прогремели взрывы
29 марта 2024, 14:36
Нардеп назвал страну, в которую могут отправить послом Данилова
29 марта 2024, 14:32
Депутата горсовета из Черниговской области будут судить за уклонение от военной службы
29 марта 2024, 14:16
В Киеве парень из мести убил собаку бывшей девушки
29 марта 2024, 14:14
Экс-заммэра Одессы отделался условным наказанием по делу о завладении аэропортом
29 марта 2024, 14:07
Массированный обстрел: в Хмельницкой области повреждены дома и детский лагерь
29 марта 2024, 13:29
На Хмельнитчине работница банка присвоила 8 млн гривен выплат родственникам погибших военных
29 марта 2024, 13:26