UA | RU
11 березня 2019, 13:44

Суперпродукт майбутнього, який росте на поверхні будь-якого болота

Ряска – крихітні зелені рослини, які покривають поверхню багатьох водойм України. Але далеко не всі знають, що ряску можна ще й вживати в їжу. Деякі види цієї рослини за вмістом білка не поступаються соєвим культурам. Подробиці – в публікації Аgronews.

Багато сортів ряски не тільки їстівні, але і настільки насичені поживними речовинами, що цілком можуть претендувати на звання “суперпродукт”. Про це стало відомо з результатів нового дослідження німецьких і індійських вчених.

Наприклад, вид ряски Wolffia globosa містить практично стільки ж білка, що і горох, або ж соєві боби. А ще вчені виявили в рясці значні рівні омега-3 жирних кислот.

В Україні, та й в усьому світі ряску поки не вирощують для комерційного виробництва. Однак відомо чимало випадків вживання її в їжу.

Ізраїльський стартап Green Onyx використовує ряску для приготування вітамінного напою. Її збирають і їдять в Південно-Східній Азії, додаючи в омлет і в суп як шпинат.

Чиста, як сльоза

Однією з проблем масового виробництва ряски є те, що вона легко поглинає з води будь-які хімічні речовини. Вирощувати рослини для їжі необхідно тільки в чистій воді.

Водночас ця властивість ряски робить її цінним природним очищувачем водойм від токсичних домішок.

Ряска добре переносить складні погодні умови і переживає навіть сильну зиму, продовжуючи рости в воді під льодом. Навесні вона знову спливає на поверхню водойми.

З огляду на низьку вартість і високу продуктивність врожаю, ряску можна легко вирощувати в гідропонних умовах, стверджують вчені.

Корисні якості

За своєю харчовою цінністю ряску можна порівняти із злаковими. Вона дуже багата на білок, в висушеному вигляді його кількість в сировині становить близько 40%. За цією ознакою ряска обганяє картоплю – в ній в 5 разів більше білка, і в 10 разів більше жирів.

Водночас протеїн з ряски відрізняється значним вмістом важливих для організму амінокислот – їх в рясці більше, ніж у рисі і кукурудзі. Серед них глутамінова кислота, яка належить до умовно незамінних амінокислот і покращує роботу нервової системи, а також аргінін і аспарагінова кислота.

Ряска містить і дубильні речовини. У ній є полісахариди, сульфоліпіди, а також вітаміни С, Е, PP, вітаміни групи В. Рослина здатна накопичувати солі йоду і брому, фосфор, кальцій, кремній, магній, мідь, залізо і цинк.

Фармакологічна застосування

Прихильники народної медицини приписують рясці численні лікувальні властивості: при хворобах шкіри і підшкірної жирової клітковини, хворобах очей, імунної, травної, ендокринної та репродуктивної системи, гіповітамінозах, інфекціях та інвазіях.

Спиртовою настоянкою ряски полощуть горло під час ангіни, рятують пошкоджені голосові зв’язки. Підігрівши, закапують цей настій в вуха від отиту.

Експериментальні дослідження підтверджують антибактеріальну та антимікотичного активність ряски.

У народній медицині України ряску болотну здавна застосовували як заспокійливий засіб при підвищеній нервовій збудливості і схильності до неврозів і істерик.

Щоб приготувати

З ряски і зелені петрушки роблять пасту для бутербродів. Рослини подрібнюють, додають гірчицю і перемішують з розм’якшеним маслом.

З ряски роблять заправку для супу і різноманітні салати.

Виготовляють з ряски всілякі настоянки. З медом і без. Рецептів, і застосувань цій унікальній рослині безліч.

У перспективі з ряски можна готувати навіть поживне пюре, “зелену ікру” і смузі, впевнені вчені.

 

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...