UA | RU
06 вересня 2022, 19:49

МАГАТЕ відзвітувало за результатами місії на ЗАЕС: загроза ядерної безпеки існує

Фото: iaea.org

Міжнародне агентство з атомної енергетики представило звіт за підсумками інспекції на Запорізьку атомну електростанцію у тимчасово окупованому Енергодарі

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС в Енергодарі.

На сайті відомства опубліковано звіт із 52 сторінок під назвою "Ядерна безпека та гарантії в Україні. Другий звіт генерального директора".

1. Згідно з опублікованою інформацією, ситуація на ЗАЕС є безпрецедентною. Це перший випадок бойових дій на об'єктах великої ядерної енергетики. У разі ядерної аварії серйозні наслідки торкнуться не лише України, а й поширяться далеко за її межами.

2. У звіті згадується про "життєву необхідність” постійної присутності МАГАТЕ на електростанції. Це має значення для стабілізації ситуації.

3. Фахівці МАГАТЕ будуть проводити безперервну роботу з оцінки матеріальних та фізичних збитків на об'єктах станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки. Також проводитиметься оцінка умов роботи персоналу станції.

4. Агентство має конкретний та докладний технічний план надання допомоги в галузі охорони та безпеки. Зазначається, що у його рамках розпочалися постачання обладнання на Запорізьку АЕС.

5. Для запобігання аварії необхідно вжити таких заходів, як негайне встановлення зони ядерної безпеки. У МАГАТЕ заявляють про готовність негайно розпочати консультації щодо термінового створення відповідної зони.

6. Незважаючи на те, що обстріл території ЗАЕС не призвів до аварійної ситуації, зберігається загроза ядерній безпеці та цілісності її об'єктів.

"МАГАТЕ рекомендує негайно припинити обстріли ЗАЕС та прилеглих територій, щоб уникнути подальшого пошкодження станції, та пов'язаних з нею об'єктів задля безпеки персоналу та підтримки фізичної недоторканності. Це вимагає згоди всіх відповідних сторін на створення зони ядерної безпеки та захисту навколо ЗАЕС", - йдеться у звіті.

Відомо, що візит місії МАГАТЕ відбувся на тлі погіршення ситуації з безпекою на об'єкті. Російські війська влаштовували постійні провокації з обстрілами території атомної станції та розташованих на ній об'єктів, у кожному випадку звинувачуючи Збройні сили України.

Нагадаємо, у четвер, 1 вересня, місія Міжнародного агенства з атомної енергетики (МАГАТЕ) прибула на Запорізьку атомну електростанцію, що у Енергодарі.

Відомо, що вранці перед приїздом місії МАГАТЕ окупанти влаштували провокації у місті. Зокрема, вони потужно обстріляли житлові квартали, використовуючи для цього міномети та навіть гелікоптери.

Внаслідок мінометного обстрілу російських військ на Запорізькій АЕС спрацював аварійний захист та відключився п'ятий енергоблок.

Нагадаємо, розвідка повідомляла, що група російських вертольотів К-52 вранці 1 вересня завдала ударів по житлових кварталах Енергодара в Запорізькій області.

Глава НАЕК "Енергоатом" Петро Котін наголосив, що висновки місії Міжнародного агентства з атомної енергетики мають призвести до деокупації Запорізької атомної електростанції в Енергодарі.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У містах України чоловіки масово стоять у чергах до військкоматів: у Сухопутних військах відреагували
29 квітня 2024, 12:02
На Чернігівщині ППО збила російську крилату ракету
29 квітня 2024, 11:44
Донеччина під обстрілами: росіяни поранили трьох цивільних та зруйнували десятки будинків
29 квітня 2024, 11:22
У Львові з вікна військового ліцею випав 14-річний хлопець
29 квітня 2024, 11:18
Житель Черкащини стріляв у кота сусідки, на чоловіка завели кримінальну справу
29 квітня 2024, 11:08
СБУ затримала подружжя агентів РФ, які готували удар "Градами" по Сумщині
29 квітня 2024, 10:50
Telegram розблокував офіційні українські боти
29 квітня 2024, 10:15
Помер колишній головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
29 квітня 2024, 10:01
У Києві затримали чиновника, який вимагав хабар за дозволи на вивезення кролів за кордон
29 квітня 2024, 09:47
Обстріли Херсонщини: під ворожим вогнем опинилися навчальні заклади
29 квітня 2024, 09:30