UA | RU
15 липня 2013, 15:00

ГПУ заявляє про близьке завершення справи Щербаня

Начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України Олег Пушкар повідомив, що розслідування "справи Щербаня" проведено вже на 90%.
Начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України Олег Пушкар повідомив, що розслідування "справи Щербаня" проведено вже на 90%.

Про це він розповів в інтерв'ю "Комсомольськой правде", передає Укрінформ. "90% роботи вже зроблено. Єдина заминка - ми чекаємо на виконання доручень і клопотань про надання правової допомоги. Чекаємо певних свідчень, які будуть фінішною точкою. Потім зі справою ознайомляться адвокати, потерпілі, і ми будемо готові передати його до суду", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чому тільки зараз вдалося завершити розслідування резонансного вбивства 1996 року, Пушкар пояснив: "Свідки раніше побоювалися зміни влади, а тепер, нарешті, надали свідчення. Крім того, ми уважніше досліджували докази, які раніше вилучалися, але не вивчалися".

Представник ГПУ також спростував заяви, що "справа Щербаня" - це політичне замовлення.

"Це не так. У 2005 році, коли екс-губернатор Донецької області Володимир Щербань просив політпритулку в США, він описав ситуацію в Донецьку і письмово підтвердив, що Тимошенко причетна до вбивств. Коли американські спецслужби детально допитали його, він надав такі самі свідчення, як і нещодавно в Печерському суді. Наразі ми попросили через механізм надання правової допомоги дати нам ці документи. Але американці мовчали 12 років і знову відмовили", - розповів Пушкар.

Говорячи про показання основного свідка у цій справі помічника екс-прем'єра Лазаренка Петра Кириченка, якого було допитано в суді через відеозв'язок 15 травня, Пушкар сказав, що його свідчення важко переоцінити. "Доказова база колосальна", - заявив він.

На питання, чи Тимошенко виправдають або засудять, О.Пушкар відповів: "Це вирішить суд. Я в якості роботи прокуратури упевнений".

Раніше перший заступник Генпрокурора України Ренат Кузьмін заявляв, що сукупність доказів, зібраних ГПУ, дає можливість звинуватити Юлію Тимошенко у вбивстві Євгена Щербаня.

Нагадаємо, народного депутата Євгена Щербаня було розстріляно в 1996 році в донецькому аеропорту. Генпрокуратура підозрює в причетності до цього злочину Юлію Тимошенко та Павла Лазаренка.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
На Прикарпатті затримали чоловіків, які переодягнулися у військових та вкрали чималу суму грошей
19 квітня 2024, 19:03
На Сумщині за державну зраду судитимуть сім'ю агентів ФСБ РФ
19 квітня 2024, 18:45
В Ужгороді жінки натовпом накинулися на працівників ТЦК
19 квітня 2024, 18:35
У центрі Києва горіла квартира: загинули тварини
19 квітня 2024, 18:12