UA | RU
22 липня 2020, 16:00

У Вінниці ветерани АТО вимагають притягнути до відповідальності військове керівництво держави

АТОвці вважають, що вище військове керівництво нічого не зробило для порятунку морпіха, пораненого поблизу Зайцевого тиждень тому
АТОвці вважають, що вище військове керівництво нічого не зробило для порятунку морпіха, пораненого поблизу Зайцевого тиждень тому
Фото: Укрінформ

У Вінниці ветерани АТО вийшли на протест через покинутого напризволяще пораненого морпіха, який помирав три дні, і вимагали притягнути до відповідальності за бездіяльність вище військове керівництво держави.

Про це вони заявили під час пікету будівлі ОДА, повідомляє Regionews з посиланням на Укрінформ.

Ветерани АТО висловлювали своє обурення бездіяльністю вищого військового керівництва держави, яке не забезпечило порятунок морпіха, пораненого 13 липня поблизу населеного пункту Зайцеве Донецької області під час виконання бойового завдання. Він кілька днів залишався живим на непідконтрольній уряду України території. 21 липня представники російсько-окупаційних військ повернули його тіло.

Наше терпіння підходить до кінця: людину покинули, як собаку. Ніхто не поворухнув пальцем, не підтягнув ні танків, ні артилерії, ніхто не намагався організувати операцію з порятунку", - сказав один з учасників пікету, який назвався Ігорем.


З пікетувальниками зустрівся голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. Вони заявили посадовцю, що вважають позицію вищого керівництва держави у даній ситуації службовою недбалістю, яка призвела до смерті, і заслуговує на покарання згідно з чинним законодавством.

Також учасники пікету вимагали оприлюднити ім’я загиблого та нагородити героя за його подвиг.

Згодом Борзов на своїй сторінці у Facebook написав: "Сержант Ярослав Журавель – український боєць, якого кілька днів не змогли евакуювати після поранення. Його тіло забрали. Він вдома – у Дніпропетровську. Назвати ім’я загиблого мене просили сьогодні на пікеті під ОДА".

Сержант ЯРОСЛАВ ЖУРАВЕЛЬ – український боєць, якого кілька днів не змогли евакуювати після поранення… Його тіло забрали....

Опубліковано Сергій Борзов Голова Вінницької ОДА Середа, 22 липня 2020 р.

У дописі також міститься посилання на відомості про загиблого морпіха, оприлюднені журналістом Андрієм Цаплієнком.

Український безпілотник зняв відео з пораненим морпіхом у білому шоломі. Боєць був живий, зупиняв собі кровотечу джгутом та шукав укриття. Кадри показав журналіст Андрій Цаплієнко в сюжеті програми "ТСН. Тиждень" на каналі "1+1". Трьох воїнів представили до нагороди…", - йдеться у дописі.


Як відомо, 13 липня на запит української сторони СЦКК у координації із СММ ОБСЄ була спланована евакуація тіла загиблого внаслідок підриву на вибуховому пристрої лейтенанта Дмитра Красногрудя у "сірій зоні" селища Зайцеве Донецької області. При цьому військовослужбовці ЗСУ отримали з боку окупантів гарантії безпеки та зобов’язання щодо припинення вогню у районі Зайцевого 13 липня.

Однак під час евакуації тіла вбитого українського військового неозброєна евакуаційна група, яка була маркована білими пов'язками на жилетах та білими касками, потрапила в засідку. Спочатку був обстріляний військовослужбовець, який йшов попереду групи, йому на допомогу кинувся медик Микола Ільїн, який також був обстріляний та зазнав поранень, несумісних з життям. Після цього евакуаційна група з ще одним травмованим офіцером відступила.

16 липня, тіло лейтенанта Дмитра Красногрудя передано на контрольовану урядом України територію. Тіло загиблого медика забрали бойовики російських окупаційних військ.

21 липня на підконтрольну уряду України територію було передано тіло третього українського захисника, який був поранений під час обстрілу евакуаційної групи і помер через те, що окупанти відмовлялися надати українській стороні дозвіл на його пошуки у "сірій зоні".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33
Росіяни видихнуться, саме в цей час у нас буде шанс наступати, – військовий експерт
26 квітня 2024, 18:20