UA | RU
05 квітня 2024, 07:48

В Україні моделюють мережу академічних ліцеїв: Шуляк повідомила деталі

фото: Олена Шуляк/Facebook

В Україні триває процес моделювання мережі академічних ліцеїв та професійних коледжів, які мають з‘явитися в результаті реформи профільної середньої освіти до 2033 року. Ця реформа - продовження децентралізаційного курсу України, мета якого - забезпечення рівних за якістю послуг в регіонах. Тому секторальні реформи і, зокрема, продовження реформ у сфері освіти, наразі у фокусі влади на всіх рівнях

Про це за підсумками круглого столу "Законодавче забезпечення впровадження реформи профільної середньої освіти", організованого Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій і Міністерством освіти і науки України розповіла Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

За її словами, реформа профільної середньої освіти є продовженням заходів з реформування освітніх процесів в Україні загалом і зокрема - продовженням реформи початкової школи "Нова українська школа”. Актуальність реформи професійної освіти наразі продиктована кількома важливими факторами.

По-перше, повинна бути однакова якість освіти в містах і сільських школах, у столиці і в регіонах. Зараз з цим є проблеми. Зокрема, згідно з дослідженнями, навички читання та знання учнями математики можуть відставати в учнів на 4-4,5 роки. По-друге, в українських школах профорієнтаційна робота часто має формальний характер - учнівство не має широкого вибору профілів і предметів/курсів. Крім цього, потрібна і реформа старшої школи, оскільки 11-річний термін навчання не відповідає практиці країн ЄС, частиною якого планує стати Україна. Там навчання складає 12+ років, а в Україні учні 10-11 класів мають 15+ предметів і великий обсяг домашніх завдань, які потім не використовують.

Реформа професійної освіти в Україні вже стартувала і наразі йдуть активні громадські обговорення її ініціатив, а також створення освітньої мережі, яка буде складатися з академічних і професійних ліцеїв. Моделювання мережі створюють разом з громадами. Очікується, що це моделювання завершиться у травні 2024 року, а вже до 1 вересня регіони повинні будуть затвердити цю мережу.

"Йдеться про моделювання мережі академічних ліцеїв і мережі професійних коледжів, але крім цього також будуть переглянуті зміст освіти і її якість. Зокрема, в таких закладах освіти буде відбуватись одночасно і профільне, і академічне навчання. 10 рік навчання буде профільно адаптаційним, а 11 та 12 роки - виключно профільними. Навчання буде орієнтоване на ринок праці, а акцент в ньому будуть робити на порівняно швидке здобуття професії”, - зазначила парламентарка.

Після затвердження мережі академічних і профільних ліцеїв протягом 2025 - 2026 років буде відбуватись пілотування в окремих закладах освіти. У 2027 - 2029 роках буде впровадження реформи, тобто її перехідний етап. Фінальний етап впровадження розраховують провести до 2033 року. До цього періоду будуть працювати так звані компромісні заклади освіти.

В результаті реформи проектна кількість місць в академічних закладах професійної середньої освіти (ЗПСО) має бути в межах 50-60% від загальної проєктної кількості місць мережі ЗПСО області. Заклади ПТО і ФПО (фахової передвищої освіти), які не будуть включені до мережі до 2027 року, мають бути реорганізовані і не будуть виконувати самостійний набір учнів у 10-12 класи.

"Зараз професійну освіту здобувають 35% українських дітей. І згідно з прогнозами, які вже неодноразово озвучувались, найбільше навантаження на мережу закладів професійної середньої освіти розпочнеться в період 2029-2030 року”, - зазначила Олена Шуляк.

Додамо, мережу академічних ліцеїв наразі моделюють разом з громадами - громада або створює такий ліцей самостійно, або об'єднується з іншою. Підлягає реорганізації значна кількість ПТО, оскільки кількість місць в них значно перевищує кількість людей, які там навчаються, тому цю мережу скорочують.

Нагадаємо, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк також повідомила, що в Україні працюють над оновленням житлової політики – її реформа дозволить ефективно реалізовувати право українців на житло різними способами, зокрема через механізми соціальної оренди, пільгової іпотеки та державно-приватного партнерства для будівництва доступного житла. Напрацювання законопроєкту, які відбувались при безпосередній участі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вже опубліковані Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Запорізькій області ППО знищила російський БпЛА-розвідник
05 травня 2024, 12:31
На Донеччині росіяни знищили школу КАБами: внаслідок обстрілів загинули 3 та поранені 2 цивільних
05 травня 2024, 11:58
Війська РФ ударили по Запорізькій області авіабомбами, БпЛА та артилерією
05 травня 2024, 11:23
Сили оборони України знищили 23 "шахеда" росіян
05 травня 2024, 10:59
Окопний РЕБ: Федоров показав, як працює нова українська система
05 травня 2024, 10:28
Найбільше Росія тисне на Авдіївському напрямку – ситуація на фронті та втрати РФ 5 травня
05 травня 2024, 10:06
Окупанти атакували БпЛА Дніпро й область: пошкоджені інфраструктурні об’єкти та будинки
05 травня 2024, 09:43
Вночі РФ била по Харкову дронами: постраждали 6 цивільних, серед них жінки та 8-річна дівчинка
05 травня 2024, 09:13
У Харкові підлітки-шахраї "продавали" неіснуючих собак і котів
05 травня 2024, 05:00
Окупанти обстріляли Дніпропетровщину: постраждала жінка, почалися пожежі
05 травня 2024, 02:58