UA | RU
04 квітня 2024, 20:34

В Україні змінять житлову політику за стандартами ЄС: оприлюднено попередню версію законопроекту

фото: Олена Шуляк/Facebook

В Україні працюють над оновленням житлової політики – її реформа дозволить ефективно реалізовувати право українців на житло різними способами, зокрема через механізми соціальної оренди, пільгової іпотеки та державно-приватного партнерства для будівництва доступного житла

Про це під час експертного обговорення реформи житлової політики, організованого Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Групою Світового банку, Європейською комісією та Європейським інвестиційним банком, повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

В основі змін – робота над законопроєктом про основні засади житлової політики. Для фіналізації документу протягом квітня поточного року проведуть масштабні публічні консультації, під час яких зберуть зауваження і пропозиції до законопроєкту усіх стейкхолдерів і громадськості, без яких неможливе створення сучасного і ефективного законодавства.

"Чинна законодавча рамка, що окреслює можливі шляхи вирішення житлового питання, була сформована ще у радянські часи і не дивно, що цим застарілим законодавством вже давно ніхто не користується - змінилися часи, змінилася країна, тож ті принципи, які були закладені у 80-тих роках минулого століття, м‘яко кажучи, неактуальні. До того ж, через війну сотні тисяч українців залишаються без домівок. З одного боку, ми намагаємось вирішити цю проблему в рамках програми компенсацій єВідновлення. Але з іншого, без радикального перегляду застарілих норм житлової політики, остаточно проблему не вирішити”, - підкреслила Шуляк.

Своєю чергою, віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що законопроєкт покликаний вирішити три основні задачі:

  • Створити умови для реалізації українцями права на житло. Це може бути або придбання житла, або його будівництво, або соціальна оренда, для використання може бути створений спеціальний житловий фонд;
  • Забезпечити прозору і зрозумілу житлову політику, де кожен чітко усвідомлює, що робить держава для підтримки громадян у вирішенні житлового питання та як скористатись цією підтримкою;
  • Використовувати для цих завдань найсучасніші і найефективніші європейські практики у цій сфері.

"Необхідно створити умови для реалізації права на житло. Насамперед — для соціально вразливих категорій на принципах прозорості, підзвітності та зрозумілих і чесних правилах для всіх. Також спільно з міжнародними партнерами ми розпочинаємо роботу над житловою Стратегію. Документ окреслюватиме цілі та бачення розвитку сектору впродовж наступних 5-7 років, систематично визначатиме та усуватиме проблеми у секторі та забезпечить виконання вимог ЄС”, - пояснив Олександр Кубраков.

За словами Олени Шуляк, питання забезпечення українців житлом через війну стоїть надзвичайно гостро - українці не можуть повернутися додому, оскільки їм немає куди повертатися. Тож наявність житла буде сприяти розвитку їх потенціалу, а це в свою чергу позитивно впливатиме на розвиток країни - у тому числі на її економіку, що і надважливо під час війни.

"Наша мета - скасувати радянську ідеологію так званого "житлового питання”, коли його вирішенням була квартирна черга, яка, по суті, була чергою заради черги. Можна було десятиліттями стояти в ній і нічого не отримати. Ми дамо людям розуміння, що житлова політика - це не облік на квартирній черзі, а можливості отримати житло різними способами: або побудувавши його, або придбавши, або орендувавши. І все це на доступних умовах”, - підкреслила Шуляк.

Народна депутатка додала, що напрацювання законопроєкту, які відбувались при безпосередній участі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вже опубліковані на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Наступний етап - публічні консультації, в ході яких всі стейкхолдери, причетні до створення житлової політики і, головне, громадськість, для якої ця проблема нагальна, зможуть долучитися до його обговорення, щоб з‘ясувати, як саме його слід доопрацювати і покращити заради отримання ефективного інструменту.

"Публічні консультації - надзвичайно потужний інструмент, який вже допоміг нам у покращенні програми компенсацій за пошкоджене і знищене в результаті російскої збройної агресії житло єВідновлення. На основі опитування всіх причетних до програми груп людей - отримувачів компенсації, її розробників і виконавців, ми зуміли побачити її слабкі місця і вже їх врегулювали. Тим самим, єВідновлення зараз може вважатися однією з найефективніших і найуспішніших державних програм. Уже отримали виплати майже 50 тис громадян. Сподіваємось на такий же результат і у напрямку успішної житлової політики”, - наголосила Олена Шуляк.

Вона додала, що публічні консультації будуть складатися з трьох сесій на платформі Zoom, до участі в яких запрошуються ветерани, молодь, ВПО, громадяни, які стоять у черзі на отримання житла, керівники ОСББ та представники ОМС та асоціацій, нардепи, представники профільних міністерств, ГО, міжнародних організацій, фінансових установ, науковці та експерти з питань житлової політики, судді та юристи з питань житлового права та всі зацікавлені громадяни.

Додамо, перша сесія передбачена для жителів м. Київ, Київської, Чернігівської, Сумської, та Житомирської областей, ​​відбудеться 9 квітня з 10:00 до 12:30. Зареєструватися можна за лінком: http://surl.li/sepvc

Друга сесія - для жителів АР Крим, Донецької, Запорізької, Луганської, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Харківської, Херсонської областей, відбудеться 16 квітня з 10:00 до 12:30. Зареєструватися можна за лінком: http://surl.li/sepvo

Третя сесія - для жителів Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької областей, відбудеться 23 квітня з 10:00 до 12:30. Зареєструватися можна за лінком: http://surl.li/sepvy

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк заявила, що чверть українців, які отримали житлові сертифікати "єВідновлення" вже використали їх на придбання нової домівки.

Також раніше голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що уряд ухвалив експериментальне положення щодо зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях. Першим у цьому експерименті обрали місто Мелітополь.

Також повідомлялося, що українці уже отримали понад 80% коштів, виділених на ремонт пошкодженого внаслідок російської агресії житла за заявками в рамках програми єВідновлення. Сума погоджених на це коштів перетнула відмітку у 5 млрд гривень. А загальна сума всіх погоджених за програмою єВідновлення виплат перетнула позначку у 13 млрд гривень.

Протягом березня 2024 року українці використали на 78% більше житлових сертифікатів єВідновлення, обмінявши їх на нове житло, ніж за підсумками лютого. А загальна сума коштів, яку вони використали на це, зросла на 80%.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56