UA | RU
27 листопада 2023, 20:12

У Повітряних силах розповіли, скільки "Кинжалів" збив Patriot

Фото: armyinform.com.ua

Після отримання Україною деяких зразків західних систем протиповітряної оборони Збройні сили змогли вражати гіперзвукові та балістичні ракети російських окупантів. ППО ЗСУ вже збили десятки таких типів озброєння

Про це розповів спікер Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в інтерв'ю виданню "Новинарня", передає RegioNews.

"Зараз ми вже маємо 15 збитих "Кинжалів".Плюс ще десятки збитих балістичних ракет, які летіли на Київ. Patriot себе показав", - сказав полковник.

Представник ПС зазначив, що станом на вересень минулого року із ЗРК у Сил оборони не було західних зразків озброєння - лише "радянське".

"Так, комплекс С-125 у невеликій кількості. Так, "Оса" в ППО Сухопутних військ. Так, "Шилка", зенітки. Не було жодних мобільних вогневих груп. Ми почали знищувати ворожі ракети та дрони переважно ракетами Бук-М1 і С -300", - каже він.

На початку широкомасштабного вторгнення російських окупантів Україна постійно зверталася до країн-партнерів із проханнями або "закрити" наше небо, або надати Силам оборони для цього інструменти.

"У жовтні 2022 року ми отримали перші комплекси від партнерів: коли почалися (російські) обстріли (української) інфраструктури, до нас надійшли перші NASAMS. Дві батареї, в яких було лише 3 установки. Цього було дуже мало. Далі прийшла батарея IRIS-T. Це теж пішло на столичний напрямок, тому що на Київ тоді летіло все", - розповів Ігнат.

У цьому контексті він пояснив, що насправді найкраще прикриваються ті напрямки, куди найбільше б'є противник.

"І протягом шести місяців важкого опалювального сезону левову частку ударів узяв на себе саме Київ", - зазначив полковник.

Також представник ПС додав, що такі західні комплекси не передовий ставити було не можна, тому що російські загарбники могли їх знищити там своєю артилерією.

"І NASAMS, і IRIS-T чудово відпрацьовують, дають 100% результат: одна ракета йде на одну ціль. Партнери це бачать – і дають нам ще кілька систем, ми направляємо їх в інші регіони... Але все одно цього мало - дуже великий видаток ракет. Плюс виснаження ППО, техніка ламається", - розповів речник.

За словами представника Повітряних сил, для того, щоб захиститися зараз від балістичних ракет, Силам оборони потрібно мати наземні системи "з сучасними ракетами, як у Patriot, який довів, що він збиває "Кинжали".

Раніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що холод, сильний вітер і погана видимість, які сьогодні спостерігаються в Україні, впливають на роботу авіації, а також на здатність окупантів бити безпілотниками. На роботу БПЛА, зокрема впливає сила вітру – їх може просто здувати.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...