UA | RU
30 травня 2021, 12:08

Роковини трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі: Садовий сподівається, що слідство доведе підпал

Фото з відкритих джерел

Міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що п'ять років тому сміттєвий полігон під Львовом підпалили навмисно, щоб тиснути на нього. Він сподівається, що слідство доведе, що був підпал

Про це Садовий зазначив в інтерв'ю Громадському, передає RegioNews.

За словами мера Львова, необхідно провести фахове розслідування, щоб такі трагедії не повторювалися.

Я ще маю надію, що воно буде. Бо, на моє переконання, все почалося з навмисного підпалу полігону. Бо не могла природним шляхом виникнути така пожежа, — сказав Садовий.

На його думку, була політична вказівка створити проблеми Львову та меру міста. На сміттєзвалищах може ставатися самозаймання, однак у травні 2016 року "було глобальне вогнище", каже міський голова.

Маю надію, що справи, які після цієї команди (президента Петра Порошенка — ред.) почали розслідувати в НАБУ та ДБР, дадуть результат. Ми написали заяви, що була організована сміттєва блокада міста, і ці справи зараз в активній фазі. Я вже був допитаний всіма службами, і вірю, що результат буде, — заявив політик.

Садовий зазначив, що тодішній очільник ДСНС у Львівській області Сергій Дмитровський казав йому, що на сміттєзвалищі був підпал. За словами політика, Дмитровський не говорив про це публічно, бо "все використовувалося проти Садового".

Був спеціально створений підпал, щоб заблокувати роботу полігону, щоб поставити Львів перед серйозною проблемою та тиснути на Садового. У цьому сценарії ніхто не планував, що загинуть люди, — заявив мер Львова.

Нагадаємо, трагедія на сміттєзвалищі біля Львова сталася 30 травня 2016 року. Лавина зі сміттям накрила чотирьох людей, троє з них були пожежниками. Усі вони загинули. Пошуки загиблих тривали впродовж двох днів. 10 червня 2016-го в ДСНС повідомили про остаточну ліквідацію пожежі.

Як повідомлялося, 27 травня житомирські депутати звернулись до влади Львова через незаконне сміття. Житомирська обласна рада направила звернення до Львівської ОДА, а також до обласної та міської рад з приводу незаконного вивезення сміття з Львівщини та самовільного скидання на території Житомирщини.

Також 10 травня на Дніпропетровщині палало величезне сміттєзвалище. Вогонь охопив понад 500 квадратних метрів сміття.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики