UA | RU
16 травня 2021, 11:06

У ТКГ повідомили про шанс розблокування процесу обміну полоненими

Фото з відкритих джерел

Процес обміну полоненими між Україною та бойовиками може бути розблокований. Сторони зробили перший крок, хоча домовленості про обмін поки немає.

Про це в ефірі програми "Сьогодні Ввечері" на телеканалі "Україна 24" розповіла членкиня української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, учасниця гуманітарної підгрупи Тетяна Іванова, передає RegioNews.

Шанс є завжди, тим паче, що я бачу перші ластівки розблокування процесу обміну. Це перший крок – обмін списками. Дуже довго ми не могли наблизитись до цього кроку, оскільки представники "ОРДЛО" у ТКГ щоразу, коли доходила розмова до обміну списками, посилалися на так зване процесуальне очищення. Нарешті цей крок здійснений, і для мене це перша ластівка для розблокування процесу. Ми продовжуємо робити процесуальне очищення. Для частини людей це очищення зроблене. Щодо інших таке очищення триває, - сказала Іванова.

Учасниця гуманітарної підгрупи уточнила, що всі обвинувачення з усіх не зняті, останнє рішення ухвалює президент своїм указом про помилування.

Тут все залежить від його рішення. Я хочу наголосити на важливій речі, щоб ми не дали передчасну надію людям, які очікують своїх рідних – це перший маленький крок до розблокування (питання обміну утриманими особами – ред.), однак це не свідчить про те, що вже є домовленість про процес обміну. Від обміну списками до самого обміну може пройти час, ми не знаємо, наскільки він буде тривалий. Перемовини тривають, - розповіла вона.

Учасниця української делегації в ТКГ Тетяна Іванова не сказала, скільки точно людей фігурує в списках на обмін.

Я зараз не можу вам сказати про кількість людей, оскільки ТКГ – це не постійний чинний орган. Минуле засідання було у квітні й наступне буде тільки у вівторок-середу. Я знаю також зі слів спікера ТКГ, що йдеться про від 90 до 100 осіб. Загальна кількість (утримуваних Росією осіб – ред.) 260-270 осіб, однак у цій цифрі є люди, щодо яких не встановлено їх місцеперебування, - сказала Тетяна Іванова.

Як повідомлялося, Арестович підтвердив, що Україна хоче повернути близько 100 осіб в межах обміну з бойовиками на Донбасі. Насамперед ідеться про військовослужбовців у полоні.

Раніше стало відомо, що терористи передали Україні списки на обмін полоненими. З українського боку відповідні документи були готові ще взимку, однак тоді окупанти не йшли на діалог.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
На Прикарпатті затримали чоловіків, які переодягнулися у військових та вкрали чималу суму грошей
19 квітня 2024, 19:03
На Сумщині за державну зраду судитимуть сім'ю агентів ФСБ РФ
19 квітня 2024, 18:45
В Ужгороді жінки натовпом накинулися на працівників ТЦК
19 квітня 2024, 18:35
У центрі Києва горіла квартира: загинули тварини
19 квітня 2024, 18:12