UA | RU
01 березня 2024, 21:05

Пенсіонерка із Сум віддала 90 тис. гривень аферисту-нареченому з-за кордону

фото: pixabay.com

У Сумах 71-річна жінка стала жертвою шахрая, який видавав себе за закоханого в неї іноземця. Пенсіонерка віддала йому свої заощадження у розмірі 90 тисяч гривень

Про це повідомили у Головному управління Національної поліції у Сумській області.

У поліції зазначили, що з таємничим "іноземцем" жінка познайомилася в лютому – під іменем Ralph Tod він написав їй в одній із соціальних мереж.

Шахрай повідомив, що нібито працює "лікарем-нейрохірургом в Єменському таборі від ООН".

Начальник пресслужби Сумської поліції Володимир Крупецьких розповів у коментарі для "УП. Життя", що пенсіонерка й аферист листувалися два тижні.

"У ході спілкування він запевнив жінку, що хоче приїхати до неї у відпустку. Але для цього йому потрібна її допомога: вона мала написати лист для Організації об’єднаних націй з інформацією про те, що вона його наречена", – зазначив Крупецьких.

Однак пенсіонерка не знала, як це зробити, тому довірила цю справу своєму залицяльникові. Той від імені жінки написав листа, в якому вона нібито просила ООН "дати нареченому відпустку". Надіслав цього листа аферист з поштової скриньки постраждалої.

За декілька днів вона отримала відповідь, у якій йшлося про те, що нібито її запит прийнято, але за поштові витрати потрібно сплатити майже 40 тисяч гривень. Жінка погодилась і переказала цю суму на зазначену в листі банківську карту.

Після цього шахрай написав, що приїде до України у компанії співробітників, тож пенсіонерка має сплатити 3 тисячі євро на його витрати.

Жінка повідомила, що не має такої суми. Однак "наречений" був наполегливим і попросив дати йому хоча б половину коштів. Вона знову йому повірила і відправила 50 тисяч гривень на картку українського банку.

Далі "лікар-нейрохірург" попросив переказати йому ще 15 тисяч гривень. Після цього прохання 71-річна сумчанка зрозуміла, що спілкувалася з шахраєм. Пенсіонерка звернулася до відділку поліції і написала заяву про шахрайство.

Сумська поліція поки не знайшла афериста. Про повернення пенсіонерці коштів можна буде говорити лише тоді, коли ідентифікують шахрая, кажуть у пресслужбі.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України та розпочали слідство.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 31-річного жителя Донця Ізюмського району Харківщини підозрюють у шахрайстві: за даними слідства, він виманив у жінки майже 1 млн гривень за час спілкування в Instagram.

25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
ДТП на Вінниччині: в авто, де розбилися двоє дорослих, було ще й немовля
27 липня 2024, 04:11
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42