UA | RU
01 травня 2024, 04:10

Жителі села на Полтавщині збунтувалися через вежу мобільного зв'язку

фото: Оржицька селищна рада

У селі Заріг на Полтавщині місцеві жителі протестують проти будівництва вежі мобільного зв'язку. Вони побоюються за своє здоров'я та не хочуть, щоб мобільна вишка зіпсувала мальовничі краєвиди села

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на видання "Зміст".

Як розповіли у Оржицькій громаді, оператор "Водафон" на 15 років орендував ділянку, розташовану в центрі села, та планує встановити там базову станцію зв’язку. Та будівництво довелося призупинили через незгоду з цим місцевих жителів.

Влада громади повідомляє, що на початку квітня до селищної ради надійшло колективне звернення жителів села Заріг, в якому вони висловлюють свою незгоду з будівництвом вежі в центрі села. Вони пропонують перенести вежу на інше місце поза межами населеного пункту. Після отримання такого листа влада громади звернулася до оператора з пропозицією розірвати договір оренди землі та визначити нове місце розташування базової станції.

19 квітня відбулися громадські слухання за участі жителів села. На зустріч запросили представників оператора, які повідомили, що обладнання станції не несе небезпеки для жителів села, зокрема дітей. Запропоновані людьми два нових місця відхилили, бо на них обладнання не забезпечить необхідну якість зв’язку.

За результатами поіменного голосування присутніх на слуханнях, будівництво станції вирішили продовжити на визначеній ділянці. Це підтримали 39 людей із 62 присутніх. Також у громаді заявляють, що частина людей, які підписалися під зверненням, не проживають у селі Заріг.

Будівництво станції зв'язку в селі все ж продовжили, а після завершення на вимогу громади оператор запросить фахівців для вимірювань рівня електромагнітних випромінювань.

Провідний інженер "ВФ Україна" Д. Коробченко пояснив, потужність випромінювання від передавача в телефоні залежить від відстані до базової станції: чим далі вона, тим більше випромінювання.

У зв’язку з цим вежі рекомендують встановлювати якомога ближче до місця знаходження абонентів для рівномірності покриття й навантаження на базову станцію.

Нагадаємо, раніше на Закарпатті жінки перекрили дороги. На своїх акціях протесту вони виступали проти мобілізації та ТЦК.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Росіяни не дозволяють евакуюватися із Вовчанська близько сотні цивільних, — Синєгубов
21 травня 2024, 20:28
У прокуратурі повідомили подробиці щодо розстрілу чоловіка в інвалідному візку у Вовчанську
21 травня 2024, 19:55
Електронна черга вже доступна у всіх ТЦК – як зареєструватися
21 травня 2024, 19:21
Сили оборони показали, як знищили два Shahed на Одещині
21 травня 2024, 18:52
Енергетики оголосили графіки відключень світла на 22 травня
21 травня 2024, 18:42
Ексмеру Балаклії, який у 2022 році здав росіянам місто, загрожує довічний термін
21 травня 2024, 18:36
На Полтавщині зіткнулися дві іномарки: один із водіїв загинув, є постраждалі
21 травня 2024, 18:23
Фонд держмайна України продав нерухомість колаборанта Сальдо — подробиці
21 травня 2024, 18:08
У Херсоні окупанти завдали удару по багатоповерхівці: фото
21 травня 2024, 17:58
Знищення російського корабля у Севастополі: Генштаб ЗСУ уточнив дані
21 травня 2024, 17:23