UA | RU
13 квітня 2020, 18:38

У Полтавській області медики "тікають” від хворих на COVID-19

Із Полтавської міської лікарні №5 почав масово звільнятися медперсонал, коли приміщення почали готувати для прийому інфікованих коронавірусом
Із Полтавської міської лікарні №5 почав масово звільнятися медперсонал, коли приміщення почали готувати для прийому інфікованих коронавірусом

Про це йдеться у сюжеті poltavske.tv, інформують RegioNews.

Лише за кілька днів заяви про звільнення написали 15 медсестер терапевтичного відділення. Не на камеру кажуть, що не хочуть ризикувати здоров'ям і життям, працюючи за мінімальну заробітну плату.

"Молодь звільнилася. Усі інші, хто в нас пережив епідемію 2009 року SARS, вона тяжка була, то весь персонал патріотів лишився. Шукаємо медсестер. Я не думаю, що відділення зупиниться. Ми надалі працюватимемо”, – прокоментував ситуацію головний лікар 5-ї міської клінічної лікарні Полтави В’ячеслав Томенко.

В обласних лікарнях подібних проблем не виникає. Начальник відділу медицини катастроф та мобілізаційної роботи Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Володимир Мохначов стверджує, що кадрових питань у цих закладах не існує. Додає, що не розуміє причин, які спонукали медсестер міської лікарні покласти на стіл заяви про звільнення.

У той же час народна депутатка Ольга Стефанишина говорить, що лікарні Полтавщини не забезпечені засобами захисту для медиків. І це багато в чому пояснює ситуацію, що склалася у міськлікарні №5.

"Є критична незабезпеченість костюмами захисту. Не вистачає ані респіраторів, ані інших засобів захисту. Так само погано і з грошовим забезпеченням. Депутати підтримали доплату медикам на 300 відсотків, але як Уряд і МОЗ це виконують – велике питання”, - прокоментувала ситуацію нардеп.

Це вже не перший випадок в Україні, коли лікарі чи молодший медичний персонал відмовляються працювати з COVID-позитивними пацієнтами. Наприкінці березня у Жмеринці Вінницької області кілька медсестер і санітарок написали заяви на звільнення, як тільки до лікарні госпіталізували першого пацієнта з ознаками COVID-19.

Інцидент стався у інфекційному відділенні Жмеринської центральної районної лікарні. Медперсонал поскаржився, що їм не видала засоби захисту. Санітарка отримала лише радянський халат інфекціоніста, який був у неробочому стані - він розсипався у неї в руках.

Як писали RegioNews раніше, 7 квітня директор департаменту охорони здоров'я Надія Гетьман повідомила про те, що із Черкаської інфекційної лікарні втекли два COVID-позитивні пацієнти. Пізніше правоохоронці з'ясували, що інформація не відповідає дійсності.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Ворог тероризував Черкащину з повітря: очільник ОВА Табурець розповів про наслідки атаки
29 березня 2024, 09:52
Ворог атакував дронами Вінниччину — пошкоджено будинок
29 березня 2024, 09:39
Росія використала майже 100 засобів повітряного нападу: скільки цілей знищила ППО
29 березня 2024, 09:24
На Прикарпатті ворог цілив по об'єкту критичної сфери, — ОВА
29 березня 2024, 09:01
Росіяни пошкодили три теплоелектростанції ДТЕК
29 березня 2024, 08:44
Удари ЗСУ по позиціях росіян: актуальні дані Генштабу про ситуацію на фронті
29 березня 2024, 08:22
На Полтавщині повітряна тривога тривала понад 11 годин — рф атакувала "шахедами"
29 березня 2024, 08:13
Росія вдарила по об'єктах енергетики: Укренерго ввели графіки аварійних відключень світла
29 березня 2024, 08:04
Над Дніпром знищили чотири ракети, ворог бив по енергетичних об'єктах
29 березня 2024, 07:51
Аеророзвідники показали, як знищили російську БМП на Харківщині
29 березня 2024, 06:07