UA | RU
27 березня 2024, 19:29

Діяльність ОМС та децентралізація: як в Україні хочуть реформувати владу на місцях

фото: sluga-narodu.com

Замість місцевих державних адміністрацій в Україні створять органи управління префектурного типу і встановлять адміністративний нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування у відповідності до Європейської хартії місцевого самоврядування. Відповідний законопроєкт, підтриманий у першому читанні ще у 2021 році, у Верховній Раді готуються ухвалити вже остаточно, оскільки він - одна з вимог для отримання коштів з Ukraine Facility, а також вступу до ЄС

Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, інформує RegioNews.

За її словами, прийнятий у першому читанні законопроєкт нарешті узгодили і доопрацювали разом з усіма стейкхолдерами і асоціаціями місцевого самоврядування за сприяння міжнародних партнерів та Ради Європи, тому найближчим часом можна очікувати його винесення на розгляд у сесійну залу.

"Нинішній варіант законопроєкту максимально готовий до винесення у сесійну залу. Його ухвалення - один з маркерів Ukraine Facility, тому до 1 кварталу 2025 року нам потрібно зробити величезне домашнє завдання і не лише ухвалити цей законопроект, а зробити і відповідні кроки щодо його імплементації. Тому, зважаючи на пропускну спроможність Верховної Ради України розглядати проєкти законів, ми будемо намагатися максимально швидко винести до зали важливий для децентралізаційних реформ законопроект і разом з експертним середовищем, з Офісом Президента, з Конгресом місцевих і регіональних влад, з профільним міністерством готові робити все для того, щоб цей законопроект був ухвалений якнайшвидше”, - зазначила Шуляк.

Ключовими положеннями законопроекту є створення правових основ для функціонування місцевих державних адміністрацій префектурного типу до внесення змін в Конституцію України. Повноваження і завдання місцевих державних адміністрацій розподілені за ключовими напрямками:

  • Координація територіальних органів центральних органів виконавчої влади;

  • Забезпечення законності в діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування;

  • Виконання галузевих повноважень та окремих повноважень органів місцевого самоврядування.

Також головам МДА та їх заступникам надається статус державних службовців. Якщо законопроект ухвалять, термін повноважень голів обласних та районних державних адміністрацій становитиме до 5 років в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Нова система нагляду за законністю рішень ОМС також передбачає, що в разі виявлення невідповідності таких рішень Конституції та/або законам України, місцева державна адміністрація пропонуватиме ОМС усунути таку невідповідність впродовж 30 робочих днів. А у разі неусунення порушення, МДА будуть звертатися до суду з позовом про скасування такого рішення.

За словами Шуляк, модель безпосередньо процедурного нагляду зрозуміла - спочатку є не імперативна, а добровільна можливість отримати консультації, потім адміністрація аналізує і має опцію реагувати. Якщо це реагування не призводить до усунення проблеми, то тільки потім йде звернення до суду.

Нагляд, зазначила вона, буде багаторівневим - районі державні адміністрації наглядатимуть за органами місцевого самоврядування базового рівня, тобто за громадами, обласні державні адміністрації за районами, а центральний орган виконавчої влади, який визначає уряд, наглядає за обласними радами.

Парламентарка додала, що іншим ключовим пунктом дискусій був статус державних службовців для голів МДА. В цьому моменті законодавці зрештою дослухалися до внутрішніх експертів і представників Європейської Комісії, тому процедура зі створенням нової комісії конкурсним відбором буде вітатися міжнародними партнери. Певне ноу-хау - асоціації отримають свою квоту безпосередньо у відповідній комісії по набору голів обласних або районних адміністрацій.

В обговоренні важливим моментом були і терміни набрання чинності закону, зазначила Шуляк. Більшість його норм набирають чинності відразу, але наглядові повноваження - тільки через півроку по завершенню воєнного стану - саме в той момент, коли запускається опція для голів адміністрацій як до державних службовців. Це означає, що політик не буде наглядати за політиком, підкреслила нардепка.

"Єдина комісія по відбору голів адміністрацій почне працювати і формувати кадровий резерв по завершенню воєнного стану. Я вважаю, що в такий спосіб ми прибрали ті ризики, на які нам вказували представники Ради Європи. Плюс, звісно, запобіжник по розмежуванню повноважень”, - додала очільниця профільного комітету.

Вона нагадала - реформа децентралізації дала на місця ресурси і повноваження, але питання відповідальності за них доки було не вирішене. Тож саме законопроект №4298 - якраз про відповідальність через нагляд за законністю ухвалених рішень.

Нагадаємо, раніше очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк розповіла, що в Україні працюють над створенням нового виборчого законодавства. Йдеться про законодавчі умови для проведення не тільки місцевих виборів, але й повоєнних виборів президента та Верховної Ради. Зокрема, розглядають можливість переформування виборчих округів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності