UA | RU
27 листопада 2023, 20:31

При Чернишові в НАК "Нафтогаз" повернулися схеми часів Януковича, — ЗМІ

Після призначення Олексія Чернишова у листопаді 2022 року керівником "Нафтогазу" почали ширитися чутки про те, що в компанії було створено "бекофіс", а невдовзі до "Нафтогазу" почали повертатися "схеми" доби Януковича

Про це йдеться в статті "Чому говорять про повернення схем Януковича в "Нафтогаз", а американці не дають грошей", повідомляє видання "Бізнес.Цензор".

Як зазначається у публікації, фінансова звітність "Нафтогазу" за 2022 рік запевняє про отримання прибутків держкомпанією, однак вона містить деталі, які вказують на намагання компанії приховати шалені збитки за штучним збільшенням оцінки вартості основних засобів компанії.

"Група застосовує модель переоцінки для подальшої оцінки основних засобів, які використовуються у профільній діяльності Групи. Станом на 31 грудня 2022 року балансова вартість цих активів складала 337 млрд гривень, що становить 93% від загальної вартості основних засобів Групи. За результатами такої оцінки, Група визнала дооцінку в сумі 80 982 мільйони гривень у складі інших сукупних доходів (2021 рік – 84 593 мільйони гривень) і сторнування знецінення в сумі 692 мільйони гривень у складі поточних витрат періоду (2021 рік – 2 048 мільйонів гривень нарахування знецінення)", – йдеться у висновках до звіту "Нафтогазу" від компанії PWC, яка проводила аудит.

Однак тут варто звернути увагу на той факт, що активи "Нафтогазу" навряд чи могли подорожчати під час війни.

Також зазначається, що операційний збиток компанії за 2022 рік становить 79 мільярдів гривень, тоді як за попередній 2021 він був лише – 12 мільярдів. Коментуючи звіт, у "Нафтогазі" радять не порівнювати "довоєнний" 2021 рік і 2022 та апелюють до низки "воєнних" факторів, які впливають на фінансові результати компанії. Як аргумент у "Нафтогазі" наводять цифри, які свідчать про покращення становища у першому півріччі 2023 року.

Як компанія намагається приховати проблеми

Втім, як наголошується у публікації, попри оптимістичні заспокоєння від "Нафтогазу", сам звіт викликає багато питань. Зокрема, тільки в сегменті продажу природного газу "Нафтогаз" втратив понад 75 мільярдів гривень. А найбільш прибутковим чомусь виявився сегмент роботи з росіянами – транзит газу дозволив отримати 4,2 мільярда прибутку.

Щоб приховати стан справ, "Нафтогаз" вдався до таких рішень:

  • Критично знизили запаси газу в сховищах. Як зазначається, станом грудень 2022, запаси газу, накопичені Групою в підземних сховищах газу, становлять приблизно 5,9 мільярда кубічних метрів. Для порівняння: у вересні 2021 р. запаси були біля 19 мільярдів кубів.
  • Взяли кредити. За 2022 рік Група отримала одинадцять щомісячних платежів у загальній сумі 14,4 мільярда гривень. Тоді як у попередньому 2021 році – чотири щомісячні платежі у загальній сумі 3,7 мільярда гривень.
  • Взяли гроші уряду. У 2022 "Нафтогаз" отримав від Кабміну державне фінансування на суму 12,7 мільярдів гривень через спеціальну програму, яку здійснено за рахунок домовленості з урядом Канади. Попри це "Нафтогаз" все ж звинуватив Кабмін у дефолті через заборону погашати єврооблігації.

"Все це сталось на фоні того, що "Нафтогаз" постійно накачується новими активами і отримує за рахунок держави нові напрямки бізнесу", - наголошується у статті.

Повернення схем Януковича у "Групу Нафтогаз"

Дискусія про необхідність розділення "Нафтогазу" точиться уже давно. Як зазначається у статті, у разі розділення "Нафтогазу", дочірні компанії могли б зробити там ефективне управління. Натомість туди призначають або сумнівних кадрів, або незрозумілих і невідомих нікому тимчасових виконувачів обов’язків. Тим самим у компанію повертаються "схеми Януковича" – йдеться про лояльних т.в.о замість призначених на конкурсах керівників ключових компаній Групи.

Зокрема, в "Укргазвидобування" працює т.в.о. керівника з травня 2022, в "Укртрансгазі" – з 6 січня 2023, в Газопостачальній компанії "Нафтогаз" – з серпня 2021.

Так, з травня 2022 по сьогоднішній день керівника "Укргазвидобування" (УГВ) не звільнено, а тільки відсторонено. При цьому до січня 2023 року т.в.о. був Олександр Романюк, а потім його змінив новий т.в.о. Олег Толмачов.

"Є обʼєктивні сумніви стосовно управлінських компетенцій Толмачова. Компанія Eclipse Resources в, якій він займав керівні посади з 2013 по 2020 роки фактично збанкрутувала. Після ліквідації Eclipse Resources Толмачов більше року ніде не працював аж до працевлаштування в УГВ. Також донедавна у приймальні Толмачева працювала помічниця Дар’я Таранова. Чим саме Таранова допомагала невідомо, але звільняли її лише після втручання СБУ з приводу її російського громадянства", - пише видання.

Інший "фахівець", громадянин Азербайджану Акшін Мехдієв став Директором з буріння та внутрішньо-свердловинних операцій УГВ. Це ключовий підрозділ компанії, від якого залежить видобуток газу. Однак, як зазначається у статті, Мехдієв не має профільної вищої освіти. Він подав неправдиві дані в своєму резюме. Мехдієв був прийнятий на роботу в УГВ не зважаючи на те, що ще в 2022 році була порушена кримінальна справа за фактом завищення вартості послуг інженерного супроводу (за які відповідав саме Акшін Мехдієв) на загальну суму більше 154 мільйонів гривень.

Джерела видання запевняють, що нещодавно більшість керівників середньої ланки УГВ перевели на трудові договори на три місяці.

"Такої практики ніколи не було. Це створює атмосферу повної невизначеності в колективі, адже хто вам працюватиме нормально з перспективою вилетіти через три місяці. Хіба що слухняно виконувати накази, щоб вижити", - зазначає один зі співрозмовників видання.

"Це, в свою чергу, призводить до повернення схем із "смотрящіми" часів Януковича, які фактично приймають основні управлінські рішення не на базі галузевої̈ експертизи та інтересів компанії̈, а керуючись приватними меркантильними інтересами", – додає він.

На ринку говорять про те, що в приймальні Чернишова є людина на ім’я Олександр Сергєєв, його називають помічником Чернишова і з ним, як зазначає видання, "можна домовитися майже про будь-яке питання".

"Наприклад, можна домовитися про виплату УГВ суми заборгованості перед приватними кредиторами за 30-50% від такої суми, які треба повернути кешем за вирішення питання", - каже співрозмовник видання.

"Звісно, допоки Сергєєва хтось не зніме на приховану камеру для НАБУ, це все виглядатиме лише як наклеп опонентів ... Але вочевидь, що диму без вогню не буває. І якщо про бекофіс говорять вже рік, а кількість невдоволених росте, то рано чи пізно все це вилізе боком для влади", - йдеться у публікації.

Нагадаємо, у жовтні очільник правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що накопичено 15,75 млрд кубометрів газу.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Війська РФ ударили по Запорізькій області авіабомбами, БпЛА та артилерією
05 травня 2024, 11:23
Сили оборони України знищили 23 "шахеда" росіян
05 травня 2024, 10:59
Окопний РЕБ: Федоров показав, як працює нова українська система
05 травня 2024, 10:28
Найбільше Росія тисне на Авдіївському напрямку – ситуація на фронті та втрати РФ 5 травня
05 травня 2024, 10:06
Окупанти атакували БпЛА Дніпро й область: пошкоджені інфраструктурні об’єкти та будинки
05 травня 2024, 09:43
Вночі РФ била по Харкову дронами: постраждали 6 цивільних, серед них жінки та 8-річна дівчинка
05 травня 2024, 09:13
У Харкові підлітки-шахраї "продавали" неіснуючих собак і котів
05 травня 2024, 05:00
Окупанти обстріляли Дніпропетровщину: постраждала жінка, почалися пожежі
05 травня 2024, 02:58
На Донеччині ЗСУ збили російський Су-25
05 травня 2024, 01:00
На Тернопільщині засудили чоловіка за зґвалтування доньки
05 травня 2024, 00:26