UA | RU
03 березня 2021, 21:24

Зеленський наклав вето на закон про портал для викривачів корупції

Він відправив його на допрацювання назад у Верховну Раду зі своїми пропозиціями
Він відправив його на допрацювання назад у Верховну Раду зі своїми пропозиціями
Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський ветував закон про організацію Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції, який Рада ухвалила 4 лютого.

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає RegioNews.

Цим законом запроваджується Єдиний портал повідомлень викривачів як база даних, до якої буде вноситися інформація про корупційні зловживання.

Також за цим законом, там буде розміщена інформація про викривачів, зокрема їхні персональні дані та інформація про стан і результати розгляду повідомлених ними фактів корупційних вчинків.

Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння", - вважає Зеленський.

Він додав, що цим законом не визначаються мета та цілі обробки даних про викривачів, також не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, які отримають до них доступ.

Законом лише визначається, що портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його адміністрування є НАЗК.

Такий підхід не відповідає Конституції України..., а також Закону України "Про захист персональних даних", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у Раді хочуть ввести кримінальне покарання за брехню в декларації, зараз за неподання декларації карають штрафом або громадськими роботами.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики