UA | RU
10 грудня 2020, 10:22

У Веніціанській комісії оприлюднили висновок стосовно скандального рішення КСУ

Такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя, вважають у комісії
Такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя, вважають у комісії
Фото: з відкритих джерел

Венеціанська комісія разом з Генеральним управлінням з прав людини й верховенства права Ради Європи оприлюднили Терміновий спільний висновок про законодавчу ситуацію з механізмами протидії корупції згідно зі скандальним рішенням Конституційного суду України від 27 жовтня. 

Як передає RegioNews, про це повідомляється на сайті комісії.

У висновку зазначається, що боротьба з корупцією є важливим елементом держави, але попри це відзначається роль поваги до Конституції. "Вони йдуть пліч о пліч. Парламент і виконавча влада повинні поважати роль Конституційного суду як зберігача Конституції й повинні виконувати його рішення”, - йдеться у рішенні.

"Венеціанська комісія визнає, що рішення № 13-р/2020 Конституційного суду України не має чіткої аргументації й твердої основи в міжнародному праві”, - наголошується в документі. У ньому також вказується, що це рішення могло мати серйозний процесуальний недолік - невирішений конфлікт інтересів деяких сторін.

Експерти комісії зазначають, що це викликає жаль не тільки через негативний вплив на боротьбу з корупцією в Україні, а й тому, що такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя в цілому.

"Тим не менше роль Конституційного суду повинна дотримуватися”, - вважають експерти.

На їхню думку, Верховній раді слід виконувати це рішення, інтерпретуючи його у світлі конституційних основ держави й міжнародних стандартів. Зокрема, вважають експерти, важливо зберегти обов’язок посадових осіб (в тому числі суддів судів загальної юрисдикції та Конституційного суду України) представляти фінансові декларації, мати ефективний механізм перевірки таких декларацій, а також передбачити в законі відповідні санкції за свідому фальсифікацію декларацій.

Автори документа рекомендували парламенту відновити відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей. Законом, однак, вказують експерти, можуть бути передбачені різні санкції в залежності від тяжкості скоєного.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України визнав такою, що суперечить Конституції статтю 366-1 Кримінального кодексу про покарання за недостовірне декларування. Згодом у Зеленського відреагували на рішення КСУ по деклараціях.

28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

3 грудня в парламенті зареєстрували третій проект закону про відновлення відповідальності за недостовірне декларування.

4 грудня Рада відновила кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях, яка була скасована 27 листопада рішенням Конституційного суду.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...