UA | RU
07 квітня 2020, 12:05

Венедіктова розповіла, чому Зеленський вибрав її і яке дав завдання

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що не говорила про своє призначення з президентом, а її кандидатура з’явилась в останні дні з подачі ЗМІ. При цьому гарант поставив їй тільки одне завдання
Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що не говорила про своє призначення з президентом, а її кандидатура з’явилась в останні дні з подачі ЗМІ. При цьому гарант поставив їй тільки одне завдання
Фото: facebook/pgo.gov.ua

Як передає RegioNews, про це вона розказала "Українській правді".

"Ми це (призначення - ред.) з ним (Володимиром Зеленським - ред.) не обговорювали, я не питала, чому я. Я думаю, що питання моєї кандидатури виникло в останні дні. І навіть, можливо, воно було спровоковано ЗМІ. От у мене таке відчуття", - сказала вона.

Також вона припустила, що президент запропонував їй цю посаду, "може, тому, що я себе непогано проявила на посаді тимчасово виконуючого обов’язки ДБР". Крім того, за словами генпрокурора, це "дійсно відповідальна дуже посада", а її "професійний шлях – це шлях, пов'язаний з приватним правом і зі сферою приватно-господарською, арбітражні інституції".

Водночас Венедіктова запевнила, що єдине, що проговорювалося - завдання на посаді. "Я вам зараз скажу абсолютно відверто: задачі жодні не ставилися. Фраза, з якою я пішла в ДБР, була та ж сама фраза, з якою я пішла в Офіс генерального прокурора: "Наведи порядок". Все. Це єдине, що проговорювалося", - сказала вона.

Водночас генпрокурор заперечує, що її призначили, щоб посадити експрезидента Петра Порошенка.

"Я так розумію, що суспільство якраз саме так і сприймає мене. Більше того, я чомусь вже вважаю, що і Петро Олексійович сприймає моє призначення теж саме так... Але, знов-таки, коли президент підписував подання, і коли ми з ним говорили про таку можливість (призначення генпрокурором – ред.), взагалі жодних умов не стояло і прізвище Порошенка не звучало", - підкреслила вона.

На її думку, "вся ця суматоха навколо підозр (Порошенку - ред.), справ і так далі, штучно утворена", бо "нічого кращого до привертання уваги… розвороту певних речей в сторону політики, ніж якесь кримінальне провадження, ще ніхто не придумав".

Також голова ОГПУ вважає, що "мускули всі політичні люди набирали через "політичні переслідування", бо "це найзручніший і найпростіший механізм".

"Я правоохоронець в душі. Тому, я думаю, що мені дуже гармонійно на цьому місці. Зараз, не дивлячись на те, що я тут неповних три тижні, я себе відчуваю як прокурор, і я поводжу себе як прокурор. Тому жодних політичних заяв і хайпів на кримінальних провадженнях я робити не збираюся. Я чітко знаю свої межі, я чітко знаю коридор, в якому можу працювати. Цей коридор визначено законом про прокуратуру, КПК і Кримінальним кодексом. Все. Більше нічого бути не може", - підкреслила вона.

Нагадаємо, 17 березня ВРУ підтримала кандидатуру Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора України. У Раді Венедіктова пообіцяла не продавати та не зливати справи, відновити інституцію прокуроратури, зробивши її ефективною та дієвою.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Італійські благодійники передали для України три автомобілі швидкої допомоги
29 квітня 2024, 16:34
У ТЦК розповіли, чи можуть українські чоловіки зараз оновити військово-облікові дані за кордоном
29 квітня 2024, 16:30
Місце України – в НАТО: Столтенберг назвав головну умову членства в Альянсі
29 квітня 2024, 16:20
На Вінниччині тепловоз протаранив легковик: є загиблий
29 квітня 2024, 15:58
На Львівщині двоє людей постраждали через укуси змій
29 квітня 2024, 15:37
Стікала кров’ю та скулила: мешканець Харкова порізав ножем безпритульну собаку
29 квітня 2024, 15:10
На Харківщині чоловіка, який кілька років ґвалтував хлопчика, засудили до довічного ув’язнення
29 квітня 2024, 14:59
На Львівщині чоловік погрожував підірвати гранатою суд
29 квітня 2024, 14:54
Окупанти обстріляли Кізомис на Херсонщині: є загиблий
29 квітня 2024, 14:42
Польські протестувальники розблокували кордон, у Кабміні анонсували новий раунд переговорів
29 квітня 2024, 14:38