UA | RU
09 жовтня 2023, 15:01

У ГУР розповіли нові подробиці операції зі звільнення "вишок Бойка"

фото: ГУР

Співробітники ГУР успішно звільнили дві бурові газодобувні платформи, відомі як "платформи Бойка". Вони розташовані на шельфі Чорного моря, між островом Зміїний та західним узбережжям Криму

Цей крок є важливим етапом у підготовці до операції на Тарханкуті. Про це повідомляє командир підрозділу ГУР "Артан" Віктор Торкотюк, передає RegioNews.

За його словами, росіяни з 2014 року використовували їх як допоміжні позиції для ППО та радіорозвідки.

Група ГУР успішно виконала завдання зі звільнення "платформ Бойка" з високою швидкістю. Після звільнення на цих платформах було створено штаб та своєрідну базу для підготовки до подальшої операції на Кримському півострові.

"Росіяни побачили, що ми там знаходимося і намагалися атакувати з винищувача. Але стріляли з простої гармати, тож дістати не змогли. Коли наші хлопці вистрілили з ПЗРК та пошкодили літаку крило, той полетів. Росіяни боялися до нас наближатися", – розповів Торкотюк.

Також контроль над "вежами Бойка" допоміг уночі 13 вересня вдарити по судноремонтному заводу у Севастополі. Внаслідок цього великий десантний корабель окупантів та їх підводний човен, здатний вести вогонь крилатими ракетами, отримали критичні пошкодження.

На думку експертів, українські бомбардувальники, що били по севастопольському заводу, заходили в пуск своїх ракет Storm Shadow саме з боку бурових платформ.

Крім того, льотчикам допоміг і той факт, що 23 серпня на західному узбережжі Криму модифікована українська ракета Нептун знищила сучасний російський комплекс ППО С-400 "Тріумф" вартістю 1,2 мільярда доларів.

Цю поразку майже в режимі реального часу демонстрував безпілотник ГУР, що завис прямо над комплексом. Російська ППО мала збити його першим, але якимось чином цього вдалося уникнути.

Глава Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан зазначив, що завдяки поверненню контролю Києва над "вежами Бойка" також став можливим прохід суден з українським зерном, що виходить із портів Одещини після виходу Росії із зернової угоди.

Нагадаємо, раніше Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели унікальну спецоперацію, унаслідок якої Україна повернула під контроль газові та нафтові платформи в Чорному морі між Кримом та Одесою. Ці об'єкти більш відомі під назвою "вишки Бойка"

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У зоні бойових дій дедалі більше з'являється танків-ангарів
28 квітня 2024, 01:30
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27
Росіяни стали частіше використовувати ракети Х-59 та Х-69, – Повітряні сили
27 квітня 2024, 15:55