UA | RU
11 вересня 2023, 15:00

"Вишки Бойка": як Україна повернула під контроль газові та нафтові платформи в Чорному морі

Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели унікальну спецоперацію, унаслідок якої Україна повернула під контроль газові та нафтові платформи в Чорному морі між Кримом та Одесою. Ці об'єкти більш відомі під назвою "вишки Бойка"
Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели унікальну спецоперацію, унаслідок якої Україна повернула під контроль газові та нафтові платформи в Чорному морі між Кримом та Одесою. Ці об'єкти більш відомі під назвою "вишки Бойка"
Фото: Facebook

Як пише RegioNews, завдяки унікальній операції підрозділів Головного управління розвідки (ГУР) було звільнено бурові платформи "Петро Годованець", "Україна", "Таврида" й "Сиваш". Спецпризначенці захопили цінні трофеї, а сама операція мала стратегічне значення для деокупації Криму. Про це 11 вересня повідомили в ГУР Міноборони України.

Після окупації Криму росія захопила ці бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. А з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики, склади з боєприпасами і паливом для гелікоптерів, для розміщення засобів Радіолокаційної станції, за допомогою яких моніторили ситуацію в морі.

Розвідники опублікували відео, де розповіли, що провели унікальну операцію зі встановлення контролю над "вишками Бойка". Зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

Під час першого етапу операції військові використали один гумовий човен, пришвартувалися до платформи попри негоду у морі та обстежили її. Однією з проблем став російський винищувач Су-30, який прямував у напрямку острова Зміїного і пролітав повз платформу. Через 3-4 хвилини після прольоту літака був завданий бомбовий удар по Зміїному.

Утім українські військові змогли успішно знешкодити російську РЛС та повернутися назад під покровом ночі.

Через кілька днів військові повернулися на установку вже не більшій кількості човнів, щоб забрати знайдені минулого разу ворожі трофеї:

  • запас вертолітних боєприпасів типу НАР,
  • РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї з фаз операції російському Су-30 все ж вдалося вистежити українські катери, відбувся бій між спецпризначенцями на катерах та винищувачем. Українські військові змогли вразити Су-30 із ПЗРК, унаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Унаслідок складного маневрування катера під російським обстрілом один з українських військових опинився за бортом, наодинці у Чорному морі.

Через щільний вогонь російської авіації українські катери мусили відступити з місця, де випав боєць. Проте за першої можливості його почали шукати. Через кілька годин спецпризначенця на позивний Конан за допомогою дронів знайшли у морі та почали рятувальну операцію. Але оскільки окупанти також знали про місце розташування бійця у район пошуків злітала російська авіація. Урешті Конана змогли евакуювати після 14 годин у морі.

"Для України операцію з повернення бурових платформ у Чорному морі мала стратегічне значення. Як наслідок, сьогодні росія втратила можливість використовувати "вишки Бойка" у військових цілях. Позбавлена розвідувального обладнання на цих вишках, росія позбавляється і повноцінної можливості контролювати акваторію Чорного моря. Це робить Україну на багато кроків ближчою до повернення Криму", — зазначають у ГУР.

Чому "вишки Бойка" небезпечні

Начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк розповіла про ситуацію довкола "вишок Бойка", які називає "небезпечними". Про це вона сказала в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо ситуації довкола "вишок Бойка" в Чорному морі.

Гуменюк зауважила, що це сцецифічний об’єкт, оскільки це додаткові конструкції, які знаходяться в територіальному морі і за межами територіального моря, у виключній морській економічній зоні України.

"І вони небезпечні. Оскільки ми ще до початку повномасштабного вторгнення, виходячи на патрулювання цієї… акваторії, говорили, що напруження там, яке створювали російські кораблі, постійно провокуючи кораблі морської охорони, зокрема, воно межувало з "війною одного пострілу", - сказала речниця.

Вона пояснила, що газоконденсатні родовища – це небезпечний район, де застосування зброї може мати дуже потужні наслідки.

"Тому там більше відбувалися такі перемовини, погрози, провокації загальним маневруванням і так далі. Але вогневих протистоянь не відбувалося – саме через небезпеку району", - зауважила Гуменюк.

За її словами, самі вишки росіяни використовували для того, щоб розміщувати там розвідувальну та радіолокаційну апаратуру, а можливо і якісь протиповітряні засоби. Так, додала речниця, з цієї точки зору, вишки мають сенс як опорний пункт для розташування подібної апаратури.

"Зараз, коли відбувалося звільнення острова Зміїний, ми чітко позначили, що знищення апаратури на цих вишках позбавило росіян очей, вух і засобів захисту. І відповідно, вони намагаються повернути над ними контроль саме для того, щоб знов поновити там цю апаратуру. Але це дуже складно", - сказала Гуменюк.

Вона пояснила, що це складно, зокрема тому, що йдеться про бурові платформи у відкритому морі, які є рухомими об’єктами.

"Тому приймаємо за основу: вони знаходяться там, на них можливе розташування апаратури, росіяни намагаються повернути контроль, ми цього не дозволяємо", - наголосила речниця.

Довідково. "Вишки Бойка" - це дві бурові платформи, які були придбані Україною у 2011 році для видобутку газу на Чорноморському шельфі. Вони були названі на честь колишнього міністра енергетики Юрія Бойка, якого підозрювали в корупції при їх закупівлі. У 2014 році вишки були захоплені Росією під час тимчасової окупації Криму.

З початку повномасштабної війни РФ використовувала "вишки Бойка" у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС.

Нагадаємо, раніше голова ГУР Кирило Буданов заявив, що для деокупації Криму знадобиться проведення наземної операції.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27
Росіяни стали частіше використовувати ракети Х-59 та Х-69, – Повітряні сили
27 квітня 2024, 15:55
Голову РДА, який пʼяним вчинив ДТП у Броварах, взяли під варту
27 квітня 2024, 15:29
Росіяни обстріляли пожежну частину у Чернігівській області
27 квітня 2024, 14:53