UA | RU
05 березня 2020, 11:36

Ображає і принижує: на Одещині школярі вимагають звільнити свою вчительку

Спеціальна комісія перевірить повідомлення про буллинг в ізмаїльськый школі №11 Одеськоъ області
Спеціальна комісія перевірить повідомлення про буллинг в ізмаїльськый школі №11 Одеськоъ області
Фото: pexels

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Думскую.

Незважаючи на численні заяви батьків і школярів про непедагогічну поведінку вчителя української мови і літератури, Жанна Мунтяну залишається на своїй посаді.

"Твоє місце на зоні", "Помий свій рот від фекалій", "Ти і твоя сім'я зеки", "Ти тупіший шкільної дошки" — ці та інші принизливі фрази учням 9-А класу ізмаїльської школи №11 не раз доводилося чути на свою адресу від вчительки Жанни Мунтяну. Перші прояви буллінга школярі відчули на собі ще в 6-му класі. Тоді, кажуть підлітки, вчитель без з'ясування обставин стала звинувачувати кількох учнів у тому, чого вони не робили, і не давала заступитися за них іншим.

"Вона не дозволяє дивитися їй в очі, каже, що ми цього не варті, постійно погрожує, що дасть нам погані характеристики і нас не візьмуть ні в один навчальний заклад, і ми будемо працювати двірниками. Погрожує, що якщо ми будемо скаржитися батькам, то вона доб'ється того, що нас виженуть зі школи. При цьому вона вимагає поваги до себе, не маючи поваги ні до батьків, ні до учнів", — розповідає учениця 9-А класу Богдана.

Учитель вибрала четвірку улюбленців, інші ж потрапили в немилість і постійно піддаються нападам. Жанна Мунтяну дає школярам принизливі прізвиська, їм погрожує соціальними службами і дитбудинком, розголошує конфіденційну інформацію про дітей.

"Мій однокласник, який з дитинства страждає заїканням, один раз мав особисту бесіду з учителем, в якій розповів їй про свої сімейні таємниці і розплакався. Вона пообіцяла, що це залишиться між ними, але не дотрималась обіцянки і оприлюднила цей випадок перед усім класом. А одного разу вона засунула іншому однокласнику в труси пластмасового павука і потім кілька разів ударила його рукою по "п'ятій точці". Вона сказала не виймати його до кінця дня, так щоб крім лікаря ніхто не зміг його дістати. Потім вона придумала йому прізвисько "Дениско-Павучок" і сказала: "Ну що, Дениска, заліз павучок в дірочку?" — продовжує Богдана.

Психіка підлітків не витримує щоденних цькувань – один із школярів після чергового психологічного насильства потрапив до лікарні з астено-невротичним синдромом, інший страждає виразкою шлунка на тлі нервового перенапруження.

Дев'ятикласники також розповідають, що свої прямі обов'язки Жанна Мунтяну, педагог з 28-річним досвідом, виконує не кращим чином. По-перше, спілкується вчитель української мови виключно російською, по-друге, у шкільній програмі часто віддає перевагу розмовам про своїх дітей і подорожі, по-третє – ставить в журнал занижені оцінки, які не збігаються з тими, які вона ставить у щоденники. Зараз справа про булінг розглядається в суді, а сама Жанна Мунтяну спішно пішла на лікарняний.

Керівництво школи про ситуацію знає, але звільняти неврівноважену вчительку не збирається. Принаймні до тих пір, поки суд не визнає її винною. Учні побоюються, що вона подасть зустрічний позов про незаконне позбавлення посади.

В обласному департаменті освіти і науки пообіцяли розібратися в ситуації. "Перша заява до директора потрапила ще в травні минулого року і нічого не було зроблено. Потрібно було звертатися одразу до нас, ми зберемо комісію, яка вже наступного тижня займеться розслідуванням всіх обставин. Особисто мені зрозуміло, що факти булінга підтверджуються", — говорить директор департаменту Олександр Лончак.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45