UA | RU
06 грудня 2023, 15:46

Суд виніс вирок трьом колаборантам, які очолювали ворожі установи під час окупації

Фото: pixabay.com

Троє колаборантів, які працювали на російських загарбників під час окупації населених пунктів на Луганщині та Харківщині, проведуть від 5 до 11 років у тюрмі

Як інформує RegioNews, про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Співробітники СБУ затримали їх у результаті комплексних заходів на сході України. Серед фігурантів – "телефоніст", який проводив зв’язок до кабінетів колишньої окупаційної адміністрації рф у Балаклії та очільник підрозділу "пенсійного фонду лнр".

Так, на Харківщині:

колаборантом виявився 52-річний мешканець Балаклії, який підтримав загарбників одразу після початку повномасштабного вторгнення росії.

У період захоплення міста він проводив телефонний зв’язок до приміщень місцевих окупаційних органів країни-агресора.

Також він організовував трансляцію пропагандистських радіоканалів рф на території міста через мережу гучномовців на інфраструктурних будівлях.

У таких радіоефірах ворог закликав місцевих жителів до співпраці з рашистами та закликав здаватися в російський полон учасників партизанського руху.

Після звільнення Балаклії зловмисник намагався переховуватись від правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили його місцеперебування і затримали.

Ще одна колаборантка – мешканка Куп’янського району, яка у період захоплення громади добровільно очолила окупаційний "центр надання соціальних послуг".

На цій "посаді" вона організовувала роздачу прихильникам рашизму так званої "гумдопомоги" з країни-агресора.

До складу "гумпакета" обов’язково входила пропагандистська газета росії "Харьков Z", яка заперечувала збройну агресію рф та виправдовувала злочини загарбників.

У Луганській області:

тюремний строк одержав ексчиновник однієї з комунальних установ області, який у квітні 2022 року погодився очолити один з підрозділів "пенсійного фонду лнр у Новопсковському районі".

У лавах загарбників він зустрічався з місцевими підприємцями та закликав їх наповнювати окупаційний бюджет через сплату "пенсійних зборів" до казни рф.

Співробітники СБУ затримали колаборанта, коли він приховано прибув до Києва як вимушений переселенець і намагався "легалізуватись" під виглядом волонтера.

Раніше повідомлялось, в Івано-Франківську засудили трьох бойовиків до 15 років ув'язнення. До 15 років ув’язнення засуджено трьох учасників окупаційних угруповань, які воювали на східному фронті. Громадян України визнано винними у державній зраді та колабораційній діяльності.

25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00