UA | RU
18 жовтня 2021, 17:01

У "Слузі народу" кажуть, що не збираються обмежувати повноваження Кличка

з відкритих джерел

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Віталій Безгін заявляє, що пропонований монобільшинством законопроект Про столицю не передбачає обмеження повноважень мера столиці Віталія Кличка

"У ЗМІ пишуть, що даний законопроект покликаний обмежити повноваження чинного мера Києва. Я постійно повторюю і нагадую, що це не відповідає дійсності. Даний законопроект, навпаки, відновлює в Києві місцеве самоврядування ... повноваження чинного мера не будуть урізані. Його повноваження будуть розширені у зв'язку з тим, що він очолить незалежний орган самоврядування. Це чітко прописано в статті 8-ий законопроекту. Жодного посягання на його повноваження немає", - заявив Безгін, пише RegioNews з посиланням на "Інтерфакс-Україна"

Він уточнив, що дострокові вибори мера Києва не плануються.

"Мер Києва обраний в 2020 році. Не варто очікувати будь-яких дострокових виборів. Наступні місцеві вибори відбудуться через 4 роки. Якщо Київська міська рада захоче саморозпуску - це їх право", - підкреслив він.

За словами нардепа, документ передбачає поділ посад міського голови Києва та голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Відповідно, КМДА отримає виключно наглядові функції, а незалежний орган самоврядування Києва - господарські.

Крім того, законопроект поділяє повноваження на рівні Києва та районних рад, які згодом будуть створені. Для цього передбачений перехідний період. У діяльність районних рад центральна виконавча влада також не матиме права втручатися.

Що стосується впровадження в КМДА посади префекта, як зазначив Безгін, "отримання ним будь-яких надповноважень не відповідає дійсності, оскільки проводиться чітка паралель законопроекту 2143-З з законопроектом Про місцеві державні адміністрації 4298, коли в разі порушення закону або Конституції голова КМДА зможе звертатися до суду за спрощеною процедурою".

"Більше того, закон Про столицю спирається на законопроект Про місцеві державні адміністрації, який і в частині спостереження, і в цілому підтриманий публічно Асоціацією міст України, яку очолює Віталій Кличко", - сказав він.

У першому читанні законопроект був прийнятий Верховною Радою 3 жовтня 2019 року.

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою до нього, є оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в столиці України шляхом уточнення повноважень цих органів, а також виключення з системи управління Києва можливості монополізації влади однією посадовою особою.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Масований обстріл: у Хмельницькій області пошкоджено будинки та дитячий табір
29 березня 2024, 13:29
На Хмельниччині працівниця банку привласнила 8 млн гривень виплат родичам загиблих військових
29 березня 2024, 13:26
Україна повернула з окупації ще трьох дітей
29 березня 2024, 13:12
Зеленський провів перше засідання РНБО в оновленому складі: названо пріоритетні завдання
29 березня 2024, 13:04
На Дніпропетровщині ворожий дрон влучив в авто: є загиблий
29 березня 2024, 12:59
Житель Чернігівщини надавав окупантам інформацію про учасників АТО
29 березня 2024, 12:43
На Житомирщині затримали ділків, які постачали до РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам
29 березня 2024, 12:13
Загибель помічника Залужного: ДБР завершило розслідування стосовно офіцера з Апарату ЗСУ
29 березня 2024, 12:09
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
29 березня 2024, 11:58
Пошкоджено енергетичні об'єкти в шести областях України, — Шмигаль
29 березня 2024, 11:41