UA | RU
17 червня 2023, 18:02

Підрив Каховської ГЕС: два нацпарки перетворюються на пустелю

Фото: ДСНС України

Внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції Національні парки "Великий Луг" та "Кам’янська Січ" поступово перетворюються на пустелю

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає RegioNews.

Він зауважив, що Державна екологічна інспекція України вже порахувала орієнтовні збитки для цих територій і вони колосальні. Для нацпарку "Великий Луг" - це понад 15 млрд грн, а для "Кам’янської Січі" - це понад 73 млрд грн.

Прогнозується, що площа суші на території цих парків збільшиться на тисячі гектарів, практично вдвічі. У нацпарку "Великий Луг" - на понад 7 тис. га, у "Кам’янській Січі" - на 5,5 тис. га.

"Парадокс, що коли сьогодні весь цивілізований світ відзначає День боротьби з опустелюванням та посухами, та спрямовує зусилля проти цієї проблеми, ми говоримо про наслідки російського терору на українській землі. Світ не має права пробачити цей екологічний терор країні-агресору. Збройна агресія росіян – це не лише втрати тут і зараз. Це глобальні виклики для майбутніх поколінь", - наголосив Стрілець.

Він підкреслив, що ще нещодавно квітучі території та родючі ґрунти можуть перетворитися на пустелю.

"Це призведе до підвищення температур та поглибить кліматичну кризу. Збільшить ризик посух та екстремальних погодних явищ", - зауважив міністр.

Урядовець додав, що світ має розуміти, що такими діями країна-терорист нищить не лише Україну: наслідки відчують усі.

"Агресор прирікає на голод цілі континенти. Адже від наших поставок залежить і життя людей в країнах Близького Сходу та Азії. А це близько 400 мільйонів людей", - зазначив Стрілець.

Він наголосив, що на те, аби відновити ці території до природного стану, відтворити тваринний та рослинний світ, підуть десятиріччя.

Нагадаємо, 6 червня росіяни підірвали заміновану Каховську ГЕС. Через це низка населених пунктів Херсонської області почало затоплювати.

Найбільше від дій росіян постраждали жителі міст та сіл лівобережної частини регіону, яка перебуває під контролем РФ. Там не було проведено евакуацію мирного населення.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності