UA | RU
06 червня 2023, 08:00

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: що відомо про наслідки

Російські війська у ніч на 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюються масштаби руйнувань, триває евакуація населення
Російські війська у ніч на 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюються масштаби руйнувань, триває евакуація населення

RegioNews зібрав усю інформацію про наслідки підриву Каховської ГЕС, яка відома станом на цю хвилину.

"Російськими окупаційними військами скоєно підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяг води, ймовірні райони підтоплення. Усі служби працюють. Ситуація спостерігається", - йдеться у повідомленні спікера ОК "Південь".

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський також закликав жителів Херсонської області найближчим часом уважно стежити за повідомленнями ОВА та дотримуватися її інструкцій.

У мережі з'явилися численні відео та фото підірваної греблі Каховської ГЕС.

Евакуація населення

Як повідомили в МВС, підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області були підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Рівень води піднімається і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути усі електроприлади;
  • взяти документи та речі першої необхідності;
  • подбати про близьких та домашніх улюбленців;
  • слідувати інструкціям рятувальників та поліцейських.

"Через 5 годин вода отримає критичного рівня. Почалася евакуація жителів небезпечних районів, усі служби працюють. Прошу зібрати документи та речі першої необхідності та чекати на автобуси евакуації. Окремо звертаюся до мешканців Лівого берега. Прошу зробити все можливе, щоб убезпечити себе та врятувати своє життя. Негайно залиште небезпечні території", - йдеться у повідомленні голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

У Херсонській міськраді заявили, що з районів Херсона та селищ, де відбувається затоплення, проводитиметься евакуація автобусами. Лікарні та комунальні служби піднято по тривозі.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що через підрив росіянами Каховської ГЕС під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Влада проводить евакуацію.

Як зазначив Шмигаль, президент України скликав РНБО, після чого проведуть засідання Державної комісії ТЕБ і НС.

"Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва", написав він.

Шмигаль також повідомив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

"Укрзалізниця" повідомила, що допомагає місцевій владі з евакуацією мешканців Херсону та прилеглих сіл через підрив ворогом Каховської ГЕС.

"Перший евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди", - йдеться в повідомленні.

Крім того, мер Львова Андрій Садовий написав, що у звʼязку з підривом Каховської ГЕС збирають евакуаційну комісію у Львові. "Вже відомо про планову евакуацію місцевих мешканців. Маємо бути готові", - написав він у Facebook.

Супутникові знімки

У мережі з'явилися супутникові знімки наслідків підриву Каховської ГЕС.

Екстрене засідання РНБО

"Президент України Володимир Зеленський у зв'язку з підривом греблі Каховського водосховища ухвалив рішення про проведення екстреного засідання РНБО України", – повідомив у Twitter секретар РНБО Олексій Данилов.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО з приводу підриву росіянами Каховської ГЕС. На ньому підкреслили, що ніщо не зможе зупинити звільнення України. Про це повідомили Олексій Данілов та Зеленський.

"Коротко про результати засідання РНБО - ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав", - зауважив Данілов.

Окрім цього Зеленський доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища.

На засіданні було погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти РФ до жорсткої відповідальності за цей теракт.

Тим часом до порятунку людей задіяні всі служби, військові, Кабмін та Офіс президента.

Секретар РНБО також зазначив, що підрив окупантами дамби - це принципово новий етап російської агресії. Адже відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції, як "звільнення України", "боротьба з нацистами", "ураження виключно військових об’єктів" та решти маячні, які є суто пропагандистськими та брехливими тезами.

Данілов додав, що країна-агресор увійшла в етап повного відкидання будь-яких пропагандистських солов’їно-симоньянівських "фігових листків" і відкритого декларування своєї справжньої мети, якою є знищення України, вбивства українців, руйнація економіки та структур життєзабезпечення населення.

Він підкреслив, що у передчутті неминучості зникнення Росії і самого диктатора Володимира Путіна з історії фальшиві маски більше не потрібні.

Розгорнуто штаб в ОВА

Речниця сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що на Правому березі розгорнуто відповідний техногенний штаб в Херсонській ОВА.

У командуванні Збройних сил України зазначають, що вода може досягнути критичного рівня, за оцінками фахівців, через 5 годин.

"Якщо ваша місцевість підпадає під зону затоплення, скоріш за все треба евакуюватись вже", - сказала Гуменюк.

Речниця додала, що внаслідок підриву Каховської ГЕС, в першу чергу постраждає лівий берег, оскільки він географічно нижчий. Основне затоплення припаде саме туди. На правому березі розгорнуто відповідний техногенний штаб в ОВА.

Чи буде вплив на ЗАЕС

Як повідомляє "Енергоатом", підрив Каховської ГЕС не може не вплинути на роботу Запорізької АЕС.

За даними "Енергоатома", підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована.

"Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС", - йдеться в повідомлення.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

"На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", - додали в "Енергоатомі".

Відновленню не підлягає

Як повідомили в Укргідроенерго, Каховська ГЕС повністю зруйнована після підриву окупантами. Станція відновленню не підлягає.

Епіцентром підриву стала машинна зала, через що зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано.

"Станція відновленню не підлягає", - констатували спеціалісти.

За їх припущеннями, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів. Зокрема, станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується.

Кримінальна справа

Через підрив росіянами Каховської ГЕС розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни.

За даними слідства, 6 червня 2023 близько 03:00 години російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС в Херсонській області.

"В результаті цього відбувається підняття урізу води та затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро. Правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування. Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора",- йдеться в повідомленні.

Витік машинного мастила у Дніпро

За підсумками засідання РНБО стало відомо, що у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. При цьому є ризик подальшого витоку.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", - сказано у повідомленні.

На засідання також було погоджено комплекс міжнародних заходів. До них входить скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій та до Міжнародного кримінального суду, адже такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

Окрім того, учасників засідання поінформували про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС. Зазначається, що український персонал станції тримає ситуацію під контролем та має інструменти на випадок будь-якого розвитку подій.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
У море біля Севастополя впав російський військовий літак
28 березня 2024, 17:30
На Одещині за допомогою фотопасток і дронів затримали "нічних туристів"
28 березня 2024, 17:13
Житель Тернопільщини добровільно віддав поліцейським арсенал зброї
28 березня 2024, 16:51
У Херсоні окупанти обстріляли таксі, загинув водій
28 березня 2024, 16:24
Двом жителям Сумщини винесли вироки за пошкодження об’єктів електроенергетики
28 березня 2024, 16:17
На Херсонщині росіяни з мінометів обстріляли поліцейських під час евакуації цивільних
28 березня 2024, 16:09
У Миколаєві на хабарі затримали чиновника Державної служби з питань праці
28 березня 2024, 15:46
Снайпери ССО показали, як нищать росіян на Авдіївському напрямку
28 березня 2024, 15:41
Суд зменшив розмір застави для Насірова
28 березня 2024, 15:33
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на міні: один з них загинув
28 березня 2024, 15:17